Vässa din presentationsteknik

En liten utbildning i presentationsteknik och retorik

Skippa handsvetten och våga söka kontakt med publiken! Här bjuder vi på några av våra bästa tips för dig som vill bli bättre på att hålla inspirerande och övertygande presentationer. Så att du kan känna dig trygg och framgångsrik nästa gång du ska tala inför folk.

Presentationsteknik tips

Snabblänkar i artikeln:

Vill du vässa din presentationsteknik med ny kunskap och praktisk träning? Kolla in vår utbildning Presentationsteknik och retorik.

3 tips för dig som vill hålla bra presentationer

1. Var engagerad

När blev du rörd av ett tal senast? För att nå fram till dina åhörares hjärtan krävs att du förmedlar äkta känslor. Du kan inte räkna med tårar, skratt och spontana applåder om du själv är kall som en fisk. Vill du att dina åhörare ska bli berörda – se till att du verkligen känner något för ämnet.

Om du ska prata om något som du själv tycker är sjukt tråkigt, hitta en parallell som du går igång på. Något du tror på. Något som gör dig varm om hjärtat. Ska du prata om gummilegeringar i cykeldäck? Knyt an till en historia om ditt barn som precis lärt sig cykla.

2. Var dig själv

Många som presenterar spelar en roll. Problemet är att människor har en otrolig förmåga att märka när någon gör sig till. Det gäller i synnerhet när du kliver upp på en scen. Presentationen blir mycket mer framgångsrik när du är dig själv. Det beror på att ju naturligare du är, desto lättare tar dina åhörare till sig ditt budskap.

Använd kläder och språk du känner dig bekväm med. Träna avslappningstekniker.  Och kom ihåg att ingen annan är bättre på att vara dig själv än du.

3. Förberedelser är A och O

Din presentation är aldrig bättre än dina senaste förberedelser. Om du inte är en av världens få retoriska underbarn som kan improvisera i alla lägen gör du bäst i att ta detta element på allvar. Börja med att tänka igenom följande:

  • Vad är syftet?
  • Vilken är den bärande idén?
  • Vilka är åhörarna?
  • Hur ska du fånga intresset från början?
  • Hur får du struktur på framförandet?
  • Hur anpassar du framförandet efter olika åhörare?
  • Hur hanterar du frågor och vilka hjälpmedel ska du använda?

Vad behöver du egentligen för att utvecklas i din yrkesroll? Gör vår kostnadsfria behovsanalys här.

Att hantera nervositet – 4 enkla knep

Brukar du vara nervös inför en presentation? Var inte orolig, du är inte ensam. Som den världsberömde tenoren Enrico Caruso en gång sa: ”Den artist som skryter med att han aldrig har rampfeber och aldrig är nervös är inte en artist. Han är en lögnare.”

1. Förbered dig

Det viktigaste för att motverka nervositet är att förbereda dig. Ju bättre förberedd du är, desto större är sannolikheten att din presentation kommer gå bra. Det handlar inte om att öva in hela presentationen ord för ord – för många har det snarare motsatt effekt. Träna istället på att plocka upp tråden på olika ställen i presentationen.

2. Acceptera att du är nervös

Försök inte förtränga din nervositet. Acceptera att du är nervös redan innan du börjar din presentation. På så sätt hinner din hjärna vänja sig. När du väl står på scenen har du redan fysiskt och psykiskt hunnit bearbeta den stress som kommer från nervositet.

3. Aktivera dig

Stressen kan mildras genom att du rör på dig. Ta en stund före presentationen och gå en sväng. Gör några andningsövningar. Gå fram och tillbaka och skaka loss armar, axlar och ben. Det här är ett bra sätt att få bort fjärilarna i magen. Förklaringen är rätt enkel. Stressen gör din kropp redo att antingen fly eller slåss. Hjärtverksamheten ökar (du blir röd i ansiktet), andningen blir snabbare (rösten förtunnas) och musklerna spänns. När du rör på dig får kroppen utlopp för den extra energin och du blir helt enkelt lugnare.

4. Var beredd på oförutsedda händelser

En vanlig oro före presentationen är vad man ska göra om något oförutsett inträffar. Svaret är att the show must go on.

Går projektorlampan sönder, slösa inte tid på att leta efter en ny, fortsätt på whiteboarden istället. Tappar du alla dina papper på golvet i början av presentationen, låt dem ligga och improvisera därifrån. Är din gylf öppen, stäng den och prata vidare som om inget hänt.

Oväntade saker händer, det går aldrig att försäkra sig till hundra procent. Så var förberedd på det och lita på din improvisationsförmåga. Om du kommer av dig en stund så är inte det hela världen, ta några sekunder för att samla dig och fortsätt sedan.

Och egentligen, det absolut värsta som kan hända om du ”gör bort dig” är att du får allas uppmärksamhet – och utan deras uppmärksamhet blir det svårt att övertyga dem, eller hur?

FLER LÄSTIPS PÅ TEMAT! 

Så hanterar du nervositet vid din nästa presentation

Gratis retorikutbildning – så vinner du nästa diskussion

3 tips för en lyckad presentation (VIDEO) 

 

Presentationsteknik kroppspråk

Det viktiga kroppsspråket

En väl genomtänkt struktur och tydliga bilder i presentationen är viktig delar. Men glöm inte bort ditt kroppsspråk! Det hjälper dig att presentera dina idéer och nå fram med ditt budskap. Här är några saker att tänka på.

Våga använda kroppen!

Våga använda kroppen och gör det i samarbete med vad du säger. Gester som är yviga och sker högt upp ger tryck åt presentationen. Gester som är för försiktiga uttrycker osäkerhet. Träna gärna framför en spegel. Tänk på att dina rörelser ska knyta an till ditt budskap och även passa ihop med din personlighet.

Om du pratar om att bygga vidare eller utvecklas kan du visa det genom att stapla händerna på varandra. Du kan signalera varsågod till någon som har en fråga. Genom att hålla handflatorna vända uppåt som att du håller något dyrbart signalerar du att du pratar om något viktigt.

Var ska jag göra av mina armar?

Det kan vara lite svårt att hitta en bekväm och naturlig position för händerna när du inte använder dem aktivt. Men så länge de inte används för att understryka det du säger, ska de vara stilla.

Du kan hålla armarna avslappnat längs sidorna. Om du inte vet var du ska göra av händerna under tiden kan du hålla i en penna eller pekpinne. Det fungerar även att hålla armarna lätt böjda och händerna omlott. Undvik armar i kors, bakom ryggen, händerna i fickorna eller i ansiktet. Det signalerar ointresse, arrogans och av vissa kan det till och med uppfattas som aggressivt.

Hitta kontakt med publiken

Till kroppsspråket hör också hur du rör dig i rummet. När du ställer en fråga kan du sakta gå från den ena sidan till den andra, som du funderar.

Men det viktigaste av allt är att du är dig själv, och hittar kontakt med publiken. Det är viktigt att ha ögonkontakt med åhörarna för att få dem att känna att du pratar direkt till dem. Rätt använt är ögonkontakten även ett verktyg för dig. Det är i åhörarnas ögon och kroppsspråk du kan läsa av hur ditt budskap tas emot.

Du kan se när någon inte riktigt håller med om eller förstår det du nyss sagt. Om du är alert på alla sådana signaler kan du välja att göra ett snabbt förtydligande och rikta det direkt till den, eller dem, som inte var med. Det inkluderar dem i en tyst dialog och gör dem mer positivt inställda till det du säger.

Få fler verktyg och bli bättre på konsten att övertyga, i vår utbildning Praktisk retorik. Läs mer om den här!

Framfot tipsar om bättre presentationsteknik

Använd frågor på rätt sätt

Något vi tränar på under våra utbildningar i presentationsteknik är att skapa utrymme för frågor under presentationens gång istället för att vänta till efter. En del kan bli lite skrämda av oförutsägbarheten i vilka frågor man kommer att få. Det är sant att det finns en möjlighet att man blir avbruten med frågor som kan göra resten av den presentation man förberett mer eller mindre inaktuell.

Men är det verkligen en risk? Jag ser det som en chans. Om det händer har du visserligen inte fullföljt din planerade presentation. Istället har du skapat, och lett, en diskussion om ditt ämne. Något som är mycket mer konstruktivt eftersom åhörarna då varit delaktiga i presentationen. Det skapar engagemang! Om någon under diskussionen hade en ståndpunkt som skiljde sig från din är eventuella invändningar redan framlagda i ljuset och bemötta.

Jag har själv varit med om hur den halvtimmespresentation jag hade planerat spårade ur redan efter tio minuter på grund av en fråga. Sedan följde femtio minuter av nya följdfrågor. I svaren på de följdfrågorna såg jag till att plantera små hakar till de viktiga punkter jag ville få fram. Mycket riktigt, frågorna blev precis de som besvarades av min nästa presentationsbild. När tiden var slut hade jag fått in alla mina viktiga punkter – och åhörarna var fortfarande pigga på att diskutera vidare. Dialogen som kom igång gjorde presentationen till en levande, kreativ och meningsfull process för både mig och publiken.

Presentationsteknik tips 2

Tekniska hjälpmedel

De vanligaste hjälpmedel du kan använda för att föra fram ditt budskap är:

  • Whiteboard
  • Blädderblock
  • Powerpoint

Förbered dina hjälpmedel!

Var alltid noggrann med att gå igenom hjälpmedlen innan. Pennor så de faktiskt är avsedda för whiteboard och inte har torkat. Projektor och dator så du vet att de fungerar och framför allt hur. Kolla var mute-knappen sitter på projektorn, så du kan varva med att stänga av den då och då.

För tekniska hjälpmedel som en projektor är inget annat än just ett hjälpmedel. Bilderna kan ge dig stöd, men låt inte powerpoint stjäla fokus från dig.

Låt inte powerpoint kidnappa uppmärksamheten

Projicerade bilder brukar ofta vara överbelamrade med text. Undvik det. Publiken kan inte ta till sig text de läser samtidigt som de lyssnar på dig. Har du text du vill att de ska läsa, be dem läsa den medan du är tyst.

Ett knep när du gör dina presentationsbilder är att läsa högt för dig själv. Tappar du tråden eller tar det för lång tid att läsa bör du försöka korta eller förenkla texten.

Det är genom dig själv och vad du säger, förstärkt med tydliga, enkla symboler och stödord, du ska förmedla ditt budskap. Annars kan du lika gärna skicka ett brev.

Även projicerade bilder och symboler tar uppmärksamhet från dig. Tänk på det nästa gång du tittar på ekonominyheterna. Jag ser ofta någon börs-VD presentera senaste bokslutet ståendes mitt i en projicerad jättebild med massor av siffror och staplar i bakgrunden. Det kanske är fint att titta på, men det gör inte att du eller någon annan har lättare att uppfatta budskapet. När du visat det du ska visa, stäng av projektorn. På så sätt får du åter fokus på dig.

Prata till publiken!

När du talar, prata aldrig till en whiteboard eller projektorbild. Prata alltid till publiken. Ska du skriva något på en tavla eller blädderblock, pausa ditt tal och skriv färdigt. Sedan vänder du dig till åhörarna och fortsätter. Dels får du mer fokus på ditt skrivna budskap eller din ritade symbol. Dels slipper du problemet med att åhörarna inte hör vad du säger för att du är vänd från dem.

Utbildningen Presentationsteknik och retorik

Vill du träna mer på att förbereda, strukturera och genomföra presentationer som övertygar och engagerar? Boka vår utbildning Presentationsteknik och retorik.

Under två dagar lär du dig, och tränar praktiskt, på olika verktyg och moment som vässar din presentationsteknik. Dessutom får du uppgifter och stöd i vår digitala kompetensportal, som öppnas för dig redan när du bokar. Allt för att du ska bli en ännu mer framgångsrik presentatör.

Stort lycka till med nästa presentation!

Prenumerera på framgångsmagasinet Mallar

Framgångsmagasinet

Ligg steget före med praktiska tips som du har direkt nytta av i din vardag

Kontakta oss

Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.

Skickar
Formulär
När du fyller i din e-postadress samtycker du till att dina uppgifter behandlas enligt vår integritetspolicy.

Tack!

Vi återkommer till dig så snabbt vi kan.

Kostnadsfria seminarier

Frukost och nya perspektiv ingår. Välkommen!

Våra kunder

Sök på Framfot

Ange din sökning nedan: