Så samarbetar du med idioter

Liten manual för utveckling med beteendeanalys

Det finns inga gula eller blå personer. Vi är människor. Vi är olika. Och ibland gör våra olikheter det svårt att förstå hur andra är funtade. Här förklarar vi hur den omskrivna DISC-analysen kan vässa ditt teams viktiga samarbetsförmåga – och bjuder på fem konkreta tips som hjälper dig att använda beteendeanalyser smart och nyanserat.

Illustration: Anna Erlandsson

Träna praktiskt på att bygga team och coacha grupper fyllda av olika nyanser. Bli Certifierad ledare – läs mer om utbildningen HÄR.

Förmågan att samarbeta är en av de viktigaste färdigheterna

I yrkeslivet är vi många gånger helt beroende av att andra ska förstå oss och vad vi menar, för att lyckas med våra uppdrag och nå de resultat vi vill. För att lyckas som chef eller ledare behöver du nå fram till dina medarbetare. Här läser du mer om varför bra ledarskap handlar om synkad kommunikation.

Även i andra yrkesgrupper blir kommunikation och samarbete allt viktigare. I början av 1900-talet både designade, byggde och flög de två bröderna Wright själva sina flygmaskiner. Idag krävs minst ett dussin specialister bara för att ta fram själva motorn i en Boeing 787.

För att inte bli omsprungna av konkurrenter behöver vi bli bättre på att dela information, visa tillit för och jobba med människor med helt andra kompetenser och förmågor än vad vi själva har.

Att vara lätt att samarbeta med är därför en av de viktigaste egenskaper en medarbetare kan ha – idag och i framtiden. Den slutsatsen drar bland andra Kairos Future i studien WorkLife 2015, gjord på uppdrag av ManpowerGroup.

Ansvaret är delat

Du kan säkert minnas olika tillfällen då ditt samarbete med andra gått bättre – och sämre. För i vissa möten och konstellationer går det som smort. Ni vrider och vänder på problemen, kommer gemensamt fram till starka lösningar och bra resultat. I andra grupperingar blir det kaos. Vissa pratar i munnen på varandra, andra sitter tysta och du upplever att läget låser sig gång på gång.

Jobbar du som säljare har du kanske stött på kunder som agerat på ett enligt dig oerhört märkligt sätt. Kunden har lyssnat, frågat och svarat i ett oändligt antal samtal och ni är så nära att stänga affären. Men plötsligt går personen under jord och svarar aldrig mer när du ringer.

Eller är du en av dem som tycker att det är både irriterande och ologiskt att vissa kollegor ofta driver iväg och frångår den plan eller det arbetssätt ni bestämt er för att hålla?

Det sägs att Henry Ford myntade begreppet som du kanske har sett i något inspirationsmeme: ”Om du gör som du alltid har gjort, kommer du att få samma resultat som du alltid fått.”

Vi kan konstatera att kommunikation och samarbete är svårt. Hemma, i artikelform, på sociala medier och kanske framför allt på jobbet. Om du är intresserad av ett annat resultat än du får idag, krävs troligtvis någon form av förändring av ditt egna beteende. För att kunna förändra sättet du kommunicerar och samarbetar med andra, behöver du först förstå hur andra uppfattar dig. Det finns flera verktyg för det. DISC-analysen är ett bra och effektivt sådant.

Säljare! Träna praktiskt på kundförståelse och relationsbyggande i ett utbildningsprogram i 3 delar. Bli Certifierad KAM!

DISC är en beteendestilsanalys

DISC är en beteendestilsanalys som grundar sig på William Moulton Marstons forskning om mänskligt beteende. I det DISC-verktyg vi använder har Marstons teorier förenklats för att pedagogiskt beskriva fyra olika beteendemönster med hjälp av färger. Analysen görs genom en självskattning och resultatet ger en bild av hur ditt sätt att kommunicera och bete dig kan uppfattas av andra.

Flera DISC-resultat kan kopplas samman och presenteras i en DISC-grupprapport, som visar hur sammansättningen av olika beteenden i er grupp ser ut. Med hjälp av den kan ni diskutera gruppens styrkor och utmaningar i olika arbetsmoment – samt vilken typ av kommunikation och samarbete som krävs för att nå era mål.

DISC säger inget om VEM du är

Det är viktigt att komma ihåg att resultatet av en beteendeanalys inte säger något om vem du är. Däremot ger det en bild av hur ditt beteende i olika situationer kan uppfattas av andra. För som individer kommunicerar och beter vi oss olika. Det finns ingen armé av likformiga personligheter med olika färgsättning. Det finns inga gula eller blå personer. Men det finns ett antal mänskliga beteendemönster som kan förenklas genom – till exempel – färgkodning.

Faran med den här förenklingen uppstår när man gör en analys, struntar i de nyanser som faktiskt finns där och använder resultatet som en ursäkt för hur man beter sig. Jag blev lite sen ja, men jag är ju så guuuul! eller Ni får stå ut med att jag är kort i tonen, jag är röd!. Eller, kanske ännu värre, när analysen görs oprofessionellt och presenteras på ett sätt som gör att ett visst beteende skattas högre än andra. Wohoo, vi blev röda! Blev du BLÅ? Usch, vad tråkigt…

DISC ger dig möjlighet att välja

Alla färger behövs! Och du har alla nyanser i dig. Vissa är mer framträdande än andra, vissa plockar du fram i speciella situationer. När du håller en presentation framför ledningsgruppen beter du dig på ett annat sätt än vad du gör när du hämtar på förskolan. Som människa är du mångfacetterad och har möjlighet att plocka fram olika styrkor och svagheter när du behöver.

Själva receptet för att lyckas är att fundera på vad du vill och kan anpassa för att dina samarbeten ska fungera bättre. Med kunskap om din egen och andras beteendestilar får du ett ramverk att förhålla dig till. Något som hjälper dig att förpacka dina budskap och kryssa mellan bojarna som tidigare fått dig att slita ditt hår.

Med hjälp av färgkodningen kan du enklare välja sätt att kommunicera så att budskapet går fram. Färgen blir ett samlingsord: Nu ska jag kommunicera på det gula sättet istället för I det här samtalet ska jag vara entusiastisk, självsäker, charmig och optimistisk.

Läs mer om vår DISC-workshop. Praktisk träning i kommunikation & samverkan – med ert uppdrag i fokus.

Grupputveckling på riktigt

Att jobba med personlig insikt och grupputveckling är känsligt och kräver kunskap för att landa rätt. Därför ska en professionell insats med beteendeanalys alltid göras i en sund och trygg miljö under ledning av någon som vet vad hen gör.

För nöjes skull kan man självklart göra de tester man tycker är roliga och intressanta – oavsett om det är vår förenklade mini-DISC som kan ge en hint om hur du uppfattas av andra, eller ett test som talar om vilken Astrid Lindgren-karaktär du är mest lik.

Så här använder du DISC-analys för lyckad förändring

1. Stanna inte vid konstaterandet

Analysen ger dig en spegelbild. När du har den framför dig börjar det riktiga jobbet. Fundera på hur du kan och ska använda den här nya kunskapen. Sedan går du till handling.

2. Testa olika beteendestilar

Reflektera över hur olika beteenden och sätt att kommunicera fungerar. Att våga testa nya sätt att uttrycka dig på kommer ge resultat. Gör det helhjärtat och utvärdera sen. Hur funkade det där för dig? Kanske når du plötsligt fram till Bosse på lagret på ett helt annat sätt.

3. Jobba med gruppen

Skapa öppenhet och tolerans för att alla är olika och att alla beteendestilar behövs. Våga prata om hur er kommunikation fungerar och ge feedback till varandra. Det är ett gemensamt ansvar att få det att fungera. Se gärna videon om att ge feedback med hjälp av giraffspråket för att få tips om hur du kan lägga upp ett sånt snack.

4. Ledarskapet är nyckeln

Du som är ledare har huvudansvar för att alla medarbetare ska känna sig trygga och uppskattade på jobbet. Jobba för trygghet, öppenhet och mod. Våga testa nytt i lagoma doser och våga hålla fast vid det som fungerar bra.

5. Använd alltid en professionell leverantör

Grupputveckling är viktigt och känsligt. Laborera inte med slumpmässigt utvalda metoder för att det är kul. Anlita någon som kan det här på riktigt. Om ni verkligen vill uppnå förändring eller större insikt kommer det vara en bra investering som lönar sig länge. Kontakta oss så hjälper vi dig att skräddarsy en insats som passar just er.

Omgiven av idioter, då?

Under de senaste åren har DISC uppmärksammats mycket i Sverige genom den storsäljande boken Omgiven av idioter, skriven av konsulten Thomas Eriksson. Vi ser boken som ett bra initiativ, rent av ett populärkulturellt fenomen. Författaren har plockat bitar ur det vi och många andra jobbar med, och förenklat det på ett sätt som sålt in budskapet till den stora massan.

Att författaren blev utsedd till Årets förvillare 2018 av föreningen Vetenskap och Forskning, är inte särskilt förvånande. Omgiven av idioter är en bok som kan användas som en introduktion till ämnet, men som inte bör vara någons bibel. Skriven på ett underhållande och anekdotbaserat sätt som inte ska tolkas bokstavligt. Som mycket annan managementlitteratur.

Prenumerera på framgångsmagasinet Begär offert

Kontakta oss

Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.

Skickar
Formulär
När du fyller i din e-postadress samtycker du till att dina uppgifter behandlas enligt vår integritetspolicy.

Tack!

Vi återkommer till dig så snabbt vi kan.

Kostnadsfria seminarier

Frukost och nya perspektiv ingår. Välkommen!

Alla utbildningar

Våra kunder

Sök på Framfot

Ange din sökning nedan: