fbpx

Effektiv kommunikation, retorik och medvetandets bandbredd

Vad har neuropsykologi och kognition för betydelse i kommunikationen mellan människor? Hur åstadkommer jag ett önskat sinnestillstånd hos mina åhörare eller min målgrupp? Medvetandets bandbredd är ca 50 bit per sekund. Samtidigt som du läser detta utsätts din hjärna kontinuerligt för ca 11 miljoner bit per sekund genom dina fem sinnen. Den största delen genom synen. Enkel matematik! Hjärnan sållar bort det mesta och fördelar det som blir kvar på det medvetna och undermedvetna.

Vårt medvetande har dålig koll på vilken information vi sänder ut till andra. Däremot har andra tillgång till denna information genom att betrakta vårt kroppsspråk (andhämtning, röstläge, mimik, kroppsställning etc.) som ett resultat av alla miljoner bit i hjärnan som aldrig når fram till medvetandet. Andra vet alltså mer om oss än vi själva. Eller som en känd föreläsare brukar uttrycka: ”Du läcker som ett såll.”

Inom presentationsteknik och retorik, när du till exempel har 50 åhörare som ska vara intresserade i ditt budskap under en timme, tänk igenom följande frågor under planeringen: ”Varför ska andra lyssna 50 timmar till detta?”. ”Hur ska jag fånga åhörarnas intresse?” ”Vad har jag för mål att åhörarna ska KUNNA, KÄNNA och GÖRA efter presentationen?” Utgå från att du som presentatör kan sätta åhörarna i det sinnestillstånd du själv önskar. Ju fler av våra sinnen som blandas in ju högre är sannolikheten att du på ett övertygande sätt når dina mål med presentationen.

Lägg minst 65 procent av din planering på kroppsspråket; den icke verbala delen.

Relaterade kurser:

Presentationsteknik och retorik

Effektiv kommunikation

Prenumerera på framgångsmagasinet Begär offert

Kontakta oss

Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.

Skickar
Formulär
När du fyller i din e-postadress samtycker du till att dina uppgifter behandlas enligt vår integritetspolicy.

Tack!

Vi återkommer till dig så snabbt vi kan.

Kostnadsfria seminarier

Frukost och nya perspektiv ingår. Välkommen!

Alla utbildningar

Våra kunder

Sök på Framfot

Ange din sökning nedan: