Hur blir jag en bra chef?

Funderar du på att göra karriär som chef? Kul!
Att få förtroendet att leda andra är något av det roligaste och mest spännande man kan göra. Vi bjuder på konkreta tips som hjälper dig nå framgång.

Lyckas som chef

1. Sikta på chefsrollen av rätt anledning

Att sikta på en chefsroll för att anta en utmaning, göra karriär, få mer i plånboken eller höja den egna statusen behöver inte vara fel i sig. Men för att bli riktigt bra på något krävs en vilja. Du måste vilja bli bra. Din inställning är A och O.

2. Är du av det rätta virket?

Fundera igenom vad det innebär och kräver av dig. För att lyckas som chef behöver du ha en trygghet med dig själv och en inre kompass. Sunt förnuft är svårslaget. Likaså är det en roll som stundtals kan vara både krävande och utmanande. Det gäller speciellt om du är första linjens chef, alltså närmast personalen med inga chefer under dig.

3. Ta reda på förväntningarna

Vad förväntas av dig av både personal och din chef? Vilka mandat har du? Vad finns det för stöd i form av mentor, utbildning eller annat? Det betyder inte att det alltid måste finnas för att du ska lyckas men då vet du i vart fall vad du har att förvänta dig.

4. Ta två djupa och räkna till fem

Både studier och våra erfarenheter pekar på samma sak: merparten av den kommunikation som sker från chefen är en reaktion på andra. Att vara chef innebär att du kommer få knepiga frågor du inte alltid har svaret på. Så istället för att haspla ur dig ett halvdant svar, testa att ta en stund att fundera innan du svarar. Då får du lite betänketid. Dessutom har saker en förmåga att lösa sig, alldeles av sig själv om du ger det lite tid. För det är väl inte bara du som ska sitta på alla svaren, eller hur? Att skapa en plats där alla bidrar med sin intelligens och problemlösningsförmåga blir både roligare och mer hållbart – för personalen och för dig som chef.

5. Dubbla behov

Du har både personalens och organisationens behov att se till. Om du bara fokuserar på organisationens behov och att nå mål uppfattas du som en målsökande robot utan känslor. Har du bara mysputtret i gruppen framför näsan blir du en bra mysfarbror eller – tant men så värst mycket resultat kommer ni inte leverera. Det behövs en balans mellan båda. Vad har du lättast att fokusera på? Då behöver du påminna dig själv om att inte tappa fokus på det andra perspektivet.

6. Undvik enkla missar

Hitta erfarna personer att tanka från. Vad gjorde de för missar i början? Se till att du inte kliver i samma fällor. ”Om du skulle göra något annorlunda, vad skulle det vara?” är en bra fråga.

7. Träna dig själv

Att leda människor kan vara utmanande. Du får en grupp människor du själv inte valt som har sina ryggsäckar med sig och träder in i en roll som alla har en åsikt om. För att lyckas i den rollen behöver du självinsikt kring dig själv och hur du reagerar i vissa situationer samtidigt som en förståelse för hur andra fungerar är avgörande.

Stort lycka till och hör gärna av dig och berätta hur din resa går.

Prenumerera på framgångsmagasinet Begär offert
Relaterade utbildningar

Kontakta oss

Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.

Skickar
Formulär
När du fyller i din e-postadress samtycker du till att dina uppgifter behandlas enligt vår integritetspolicy.

Tack!

Vi återkommer till dig så snabbt vi kan.

Kostnadsfria seminarier

Frukost och nya perspektiv ingår. Välkommen!

Alla utbildningar

Våra kunder

Sök på Framfot

Ange din sökning nedan: