fbpx

Mental träning för säljare

Charlotte Kallas mentala tränare Lars Erik Sandler intervjuades för ett tag sedan i radion. Hans uppgift är att hjälpa henne hantera de mentala utmaningar hon ställs inför. Hon arbetar mycket med att skaffa sig kontroll genom att släppa kontrollen så att hon inte påverkas ifall saker går fel eller avviker från den rutin hon är van vid.

Ett exempel är sista träningsåket inför OS-loppet som hon inte kunde åka med tränaren trots att det var planerat så. Först skapade det oro, men genom att känna igen orostankarna och hantera dem kunde hon hantera det. På ett väldigt lyckat sätt uppenbarligen 😉

Mental träning är en viktig del för att klara av pressen det innebär att ha ett prestationsyrke.  Det gäller i synnerhet dig som har ett säljrelaterat jobb, där du hela tiden behöver prestera på topp. I säljjobbets natur ligger att du behöver klara fler motgångar än medgångar.

Jag minns speciellt ett gäng med säljare som efter en dags mental träning ökade försäljningen totalt i gruppen med över 40% enbart genom att bättre kunna hantera en vardag av ständiga motgångar.

Mental träning består i korthet av två delar; Avslappning och målbildsträning.

Avslappning

Fungerar när du känner dig nervös, orolig eller anspänd inför en uppgift eller rädd för att misslyckas.
Avslappningsövningar och djupandning är exempel på saker du kan göra. På flera universitet har man idag kurser i tentamensångest. Där får man lära sig att det är omöjligt att känna ångest medan man djupandas. Prova nästa gång du känner dig stressad eller orolig.

Att arbeta med att bryta negativa tankemönster är också effektivt. Inte för att gå runt som en lallande, positiv dåre men för att ha en realistisk uppfattning om dig själv.

  • Vad är du orolig för?
  • Hur realistiska är dina orostankar?
  • Hur viktigt är detta ur ett perspektiv på tio år?

Allt för att få lite perspektiv. Kanske är det inte så himla farligt om det går åt pipsvängen med just denna affär. Det kommer nya, eller hur? Så att du kan tagga ner och minska pressen. Då blir också prestationen bättre.

Målbildsträning;

Visualiseringar – målbilder

Handlar om att använda den naturliga föreställningsförmågan – din fantasi – på ett mer medvetet och konstruktivt sätt. Genom visualiseringar skapar du inre bilder av situationer och händelser du önskar ska inträffa. Skapandet av dessa mentala föreställningsbilder riktar din psykiska energi gentemot de mål du vill uppnå och ökar på så sätt möjligheterna att de ska förverkligas.

– Visualisering, eller målbilder

– att skapa som en spelfilm i ditt inre. Den kan t.ex. vara att skapa fler resurser än tidigare.

Affirmation

Är en annan metod för att öka förutsättningarna att förverkliga sina mål. Att affirmera innebär att man medvetet upprepar positiva ord eller meningar.

Det är också effektivt att använda för att bryta en nedåtgående spiral av negativa tankar som säljare.

Rent konkret handlar det om att skriva eller högt säga till dig själv ”Idag blir en bra dag! Det här klarar jag!” eller ”Idag kommer jag ha en positiv inställning i alla kundsamtal”
Undvik affirmationer kopplade till mål – bättre är då att sträva efter affirmationer som spikar din sinnesstämning oavsett vad som inträffar. Det är bränslet som håller motorn igång så att säga.

Suggestioner

Avslappningsband känner några av er säkert igen – vilket är den vanligaste formen av suggestion.
Kan kallas hypnos om det utförs av någon annan och självhypnos om du gör det på dig själv med t.ex. ljudband.

Det här kan kännas töntigt men om du vänder på det  – hur många negativa meddelanden tar du emot varje dag – från dig själv och omgivningen? Katastrofer, tsunamis, tornados, vulkanutbrott, skit från chefer, missnöjda kunder eller avslag och nej på affärer. Då kan det behövas lite jämvikt och nån som tror på dig. Du kan inte räkna med att få det från någon annan. Så varför inte tro på dig själv?

Relaterade kurser;
Försäljning nivå 1 – lägger grunden
Försäljning nivå 2 – ta ditt sälj till nya nivåer
Försäljning nivå 3 – gå från säljare till partner

Intressanta länkar om Charlotte Kallas & Lars-Erik Sandler: Expressen, TV4, SR, DN

Prenumerera på framgångsmagasinet Begär offert

Kontakta oss

Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.

Skickar
Formulär
När du fyller i din e-postadress samtycker du till att dina uppgifter behandlas enligt vår integritetspolicy.

Tack!

Vi återkommer till dig så snabbt vi kan.

Kostnadsfria seminarier

Frukost och nya perspektiv ingår. Välkommen!

Alla utbildningar

Våra kunder

Sök på Framfot

Ange din sökning nedan: