”Mer av det som funkar!”, är min devis!
Jag är en ganska otålig själ, så jag antar att devisen passar min personlighet bra. ” Mer av det som funkar” innebär för mig att en förändringsprocess inte bara ger snabbare resultat, utan också en ökad lust till utveckling. Jag är ganska tillfreds med mitt begränsade tålamod, då jag anser att detta positiva fokus skapar den mesta motivationen och den största tillfredsställelsen för mig! Dessutom verkar allt och alla hålla med mig 😉
Studie efter studie belyser numera den oerhörda kraften i att fokusera på det positiva, det som fungerar. Detta faktum gäller inom de flesta områden i livet; i barnuppfostran, inom idrotten, inom personlig utveckling, inom ledarskap mm. Metoderna stavas Active Parenting, Mental träning, Tillämpad Positiv Psykologi, Salutogent Ledarskap, Organizational Behaviour Management (OBM) osv.
Så varför skall vi lyfta fram det positiva?
Jag tror att det finns lika många svar som det finns positiva upplevelser i världen. Oemotsagt är framförallt att företag som regelbundet berömmer sina medarbetare är tre gånger så lönsamma som företag som saknar positiv feedbackkultur. Detta visar studier från amerikanska HR-forskare och studier från Karolinska Institutet. Dessutom ser man att medarbetare som får beröm på jobbet har en högre motståndskraft mot sjukdomar. Det verkar som att positiv feedback hjälper oss att orka kämpa på. Bara en så sak!
Avgörande för mig personligen är den oerhörda motivationen och kreativiteten det skapar att lyfta fram det man är bra på och växla uppåt, helt enkelt. Jag må vara något enkelspårig men jag resonerar så här; Det är roligare när det är roligt! Det räcker långt för mig.
Centralt i forskningen är att detta positiva fokus verkligen skapar förändring och utveckling. Om vi vill utveckla beteenden hos oss själva och varandra, så är den direkta positiva konsekvensen av beteendet det som gör skillnad. Dvs det beteende vi vill se mer av ”förstärker” vi genom att lyfta fram just det och berömma. ”Vi gör varandra bra!”, om jag får citera Pia Sundhage, damfotbollslandslagets tränare. Och hon borde ju veta vad som fungerar.
Men finns det inte risk att vi gör misstag? Att vi gör fel?
Jo, men om jag fortsätter citera Pia Sundhage, så menar hon att ”Om man gör mer rätt än fel, så syns inte felet lika tydligt”. En vettig tanke, tycker jag. Jag kan varmt rekommendera er att lyssna till hennes 2-minuters fantastiska beskrivning kring sitt positiva fokus i ledarskapet: http://www.youtube.com/watch?v=B9J_6UQhJb0&feature=youtu.be
Och det här med att man skall ge feed-back och förstärka på ”rätt sätt” då? Fokusera på vad man GÖR och inte vad man ÄR? Beskrivande feed-back, som det heter. Usch, vad svårt (säger många kursdeltagare) Ja, alldeles särskilt i rollen som förälder känns det som att det är svårt att göra rätt och lätt att göra fel. Länge har jag och mitt mamma-samvete kampat inom detta område. Det tröstande resonemang som Jessica Gedin gav i ”Spanarna” (Sveriges Radio P1) kring detta, hjälpte mig att fokusera mina tankar rätt. Hon konstaterade att vi som är uppfostrade på 70-talet förvisso fått höra att vi ÄR bra medan 50-talisterna som fått höra vad de GÖR bra. Det har trots allt medfört att jag vet att jag ÄR bra i största allmänhet. Nog så viktigt. Jag drar (den enkla?) slutsatsen att om vi fokuserar på det som fungerar kommer vi att stärka självkänslan hos varandra. Hur fel kan det bli? Håller ni med mig?
Jag fortsätter att fokusera på det som funkar. Det är roligare när det är roligt, som sagt!
Relaterade kurser; Mental träning i yrkeslivet
Ligg steget före med praktiska tips som du har direkt nytta av i din vardag
Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.
Frukost och nya perspektiv ingår. Välkommen!