fbpx

6 framgångsfrågor till dig som är ny som chef

Är du ny som chef för dina gamla kollegor, i en produktionsverksamhet där man arbetar i skift? Eller ska du leda en grupp erfarna & välutbildade akademiker som är ute och konsultar hos kunder flera månader i sträck? Oavsett vilket: att det känns spännande och möjligtvis lite skrämmande att vara ny som chef är helt normalt. Nu är frågan hur du ska tackla uppgiften. Ska du blunda och hoppas att allt går bra, eller se till att rusta dig väl för din nya roll?
Ny som chef, Utbildning
Genom att kalibrera din inre kompass innan du börjar din resa som ledare ökar du dina chanser att lyckas. Här bjuder vi på sex frågor som hjälper dig att nå framgång i din nya roll.

Få det du behöver för att lyckas: Bli certifierad ledare. Börja med vår utbildning Ledarskap nivå 1: Ny som chef. 

1. Hur ska jag som är ny som chef hantera mina medarbetare?

Vilken är din ledarskapsfilosofi? Känner du dig uppspelt för att du i din nya position äntligen har makt att bestämma vad de andra ska göra, eller är det mer möjligheten att hjälpa andra att utvecklas som ger dig tillfredsställelse? Att du ensam går i täten och pekar med hela handen mot målet kan ge resultat. Men forskningen visar tydligt att du når längre med ett handlingskraftigt team omkring dig. Såna team formas när medarbetare får ansvar och möjlighet att utvecklas. Så gör ditt bästa för att lyfta dem och stretcha deras komfortzon lagom mycket. När dina medarbetare är engagerade och mår bra, kommer bra saker att hända!

Gör så här: När en medarbetare kommer till dig med en fråga – bolla den med hen. ”Hur skulle du vilja göra?” eller ”Vad rekommenderar du utifrån din erfarenhet?” är bra frågor som öppnar upp och stärker er relation och medarbetarens självförtroende. Och kom ihåg att uppmuntra utbildning och kompetensutveckling. Kompetenta och engagerade medarbetare är din största tillgång.

2. Hur ska jag fördela mina resurser?

Pengar, tid, personal. Nu ingår det kanske i ditt jobb att fördela resurser – som kommer att vara begränsade och ibland orsak till konflikt. Lägger du budget rätt för att skapa långsiktigt värde för just er organisation? Använder du er tid och era mänskliga resurser på bästa möjliga sätt?

Gör så här: Se till att hålla verksamhetens mål i sikte och utvärdera regelbundet. Börja med din egen kalender och gör det till en rutin att regelbundet granska dina tidsinvesteringar. Manglar du möten som ärligt talat inte leder någonstans (eller som du skulle kunna delegera till någon bättre lämpad?), eller matchar de dina prioriterade mål?
Tips! För att effektivisera möten – inled alltid med att klargöra syftet. Är syftet med mötet att informera, få input eller godkännande för något?

3. Vilka ÄR mina fem viktigaste mål – just nu?

Det är omöjligt att göra 101 saker samtidigt på ett framgångsrikt sätt. Både din hjärna och din arbetsgrupp kommer må bättre av att göra en sak i taget – istället för att springa runt som vilsna myror i en stack är det bättre att bära hem några få barr i taget. Att prioritera max fem mål ger dig också verktyg för resursfördelning. Med dem i ryggen kan du ödmjukt ifrågasätta hur era möten och investeringar i dagsläget bidrar till de prioriterade målen?

Gör så här: Skriv ner de fem mål som är viktigast för dig, just nu. Är det att effektivisera linan, skapa en trygg arbetsgrupp, öka försäljningen eller utveckla er kompetens inom något område? Gör en plan för vart och ett av målen. Arbeta konsekvent och tålmodigt. Förändring tar tid! Lägg inte till någon mer prioritering förrän någon av de fem är avklarad, eller struken.

4. Vilka värderingar är viktiga i min grupp?

Som chef har du möjlighet att påverka kulturen i din grupp. En värdegrund kan ligga och damma i en pappershög någonstans – eller vara den magiska nyckeln till ett generöst och framgångsrikt team.

Gör så här: Sätt era spelregler. Gärna tillsammans med medarbetarna. Och det behöver inte vara så pretentiöst! Att ta ett gemensamt beslut om att alla ska säga hej/hejdå när de kommer och går kan räcka långt.

5. Vilka är mina svaga punkter? (Ny som chef eller mycket erfaren – du växer av att ta hjälp!)

Det hemliga receptet till att vara en bra chef? Var dig själv! I det konceptet ingår att våga visa både sina styrkor och sina svagheter. Du som ledare sätter normen för utbyte i er arbetsgrupp och alla i teamet vinner på en kultur där det är tryggt att dela med sig av kunskap, utbildning, erfarenhet – och problem eller kunskapsluckor. Var ödmjuk. Ingen är perfekt, inte ens du.

Gör så här: Ha självförtroende nog att erkänna att du hade fel. Våga fråga om andras erfarenheter och kunskaper. Det kommer bygga tillit och visa att du är en ledare värd att lita på. Dessutom kommer dina medarbetare känna att era beslut fattas på ett balanserat och eftertänksamt sätt.

6. Vilken typ av ledarskap behöver min grupp, mitt uppdrag och min verksamhet?

Olika roller ställer olika krav på dig som chef och ledare. Att jobba med självinsikt för att se vad du har för styrkor, och med gruppinsikt för att jobba på bästa sätt utifrån era behov, är en mycket bra idé.

Därför rekommenderar vi varmt att gå en utbildning. Kanske liknande vår ny som chef eller certifierad ledare, där du kan ta med dig ert uppdrag, era förutsättningar och arbeta med att förstå hur du väljer rätt väg framåt. Genom utbildning spar du tid, och slipper lära genom egna misstag. Det kommer att ge dig bästa möjliga förutsättningar för att lyckas.

Läs också gärna vårt tips om 8 ledarbeteenden som skapar tillit och mindre stress – om hur det kroppsegna hormonet Oxytocin hjälper dig att generera bättre resultat.

Prenumerera på framgångsmagasinet Begär offert

Kontakta oss

Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.

Skickar
Formulär
När du fyller i din e-postadress samtycker du till att dina uppgifter behandlas enligt vår integritetspolicy.

Tack!

Vi återkommer till dig så snabbt vi kan.

Kostnadsfria seminarier

Frukost och nya perspektiv ingår. Välkommen!

Våra kunder

Sök på Framfot

Ange din sökning nedan: