8 ledarbeteenden som skapar tillit och mindre stress

Du har säkert hört talas om superhormonet oxytocin som minskar stress och ångest och gör oss lugna. Men visste du att du som ledare kan öka må-bra-hormonet hos dina medarbetare och samtidigt öka tillit, motivation och produktivitet? Och att det funkar även på distans? Här tipsar vi om åtta ledarbeteenden som gör skillnad på riktigt.

Bli tryggare i ditt ledarskap och få fler verktyg för att skapa tillit och mindre stress. Läs mer om vår kompletta chefsutbildning Certifierad ledare här.

Företagsanpassad utbildning?

Kan ett kärlekshormon bidra till ökad produktivitet på jobbet?

Frågan är förstås ledande och svaret är ja. Oxytocin, superstjärnan bland hormoner, är idag välkänt och hyllat för sina välgörande egenskaper. Det brukar också kallas för må-bra-hormonet, lugn-och-ro-hormonet, antistresshormonet eller kärlekshormonet. Oxytocin är ett kroppseget hormon som utsöndras när vi till exempel ammar, tränar, kramas, älskar, får massage eller är med människor vi gillar.

Neuroforskning visar också att en ökad nivå av oxytocin hos dina medarbetare är ett bra recept för framgångsrika team. Och att trigga oxytocinnivåerna är något du som chef i allra högsta grad kan bidra till.

Så höjer du som chef oxytocinhalten i teamet

När oxytocin frigörs i blodet påverkar det hela vårt system; pulsen går ner och både blodtryck och stresshormonet kortisol sjunker. Det minskar smärta, stress och oro. Och när känslan av välbefinnande ökar blir vi avspända och känner oss trygga, vilket i sin tur gör oss mer sociala och nyfikna på vår omgivning.

Men hur hänger oxytocinproduktionen hos dina medarbetare ihop med ditt ledarskap? Måste du gå en massagekurs eller börja krama medarbetarna på måndagsmötena? Nä, så långt varken behöver eller bör du gå. 🙂 Faktum är att du inte ens behöver vara i samma rum, på samma ort eller i samma land som dina medarbetare för att bidra till deras oxytocinproduktion.   

Nyckelordet för dig som ledare är tillit. När vi (i det här fallet: dina medarbetare) får stöd och uppmuntran av någon vi litar på (i det här fallet: du. Eller annan medarbetare), ökar vår produktion av oxytocin. Detsamma gäller när vi själva känner oss litade på och behövda. Eller sedda och hörda av någon som vill oss väl.

Genom att skapa en tillitskultur kan du alltså höja nivån av må bra-hormonet hos just dina medarbetare. Och medarbetare som mår bra, presterar bra. På så vis kan oxytocin bli en vinnande faktor i din organisation.

Kopplingen mellan tillit och prestation

Forskning visar på otroliga siffror i företag med hög tillitskultur. När vi mår bra på jobbet sjunker vår självupplevda stress med 70%, vi upplever arbetet som 27% mer meningsfullt och personalomsättningen minskar med 69%.

Att bygga tillit och förändra er kultur är inget du gör över en natt. Men små förändringar i ditt beteende kan göra stor skillnad. Neuroledarskapsforskaren Paul Zak har identifierat åtta nyckelbeteenden som var och en har stor inverkan på människors känsla av meningsfullhet och sammanhang. De sammanfattas i en behändig akronym, nämligen … OXYTOCIN ?

De åtta bokstäverna står för Ovation, eXpectation, Yield, Transfer, Openness, Caring, Invest, Natural.

Få konkreta verktyg och praktisk träning för att bli en riktigt bra, coachande ledare. Utbildningen Coachande ledarskap börjar direkt när du bokar.

Så skapar du tillit i teamet – 8 tips

Genom att bli medveten om vilka konkreta beteenden som ökar halten av oxytocin kan du bygga tillit och få dina medarbetare att må bättre, trivas bättre, vilja prestera och vara en del av teamet. Här har vi översatt Paul Zaks akronym till åtta tips på ledarbeteenden.

1. Uppmärksamma och beröm prestationer

OVATION. Positiv förstärkning istället för negativ återkoppling fungerar oändligt mycket bättre som förändringsagent!

När du uppmärksammar och ger snabb återkoppling och beröm till dina medarbetare för deras insats, utveckling och resultat skapar du härliga ringar på vattnet. Fokusera på de beteenden som du vill se mer av och undvik att kritisera och straffa oönskade beteenden, vilket i längden bara leder till stress och ohälsa.

Att ge snabb, positiv och konkret feedback går precis lika bra över telefon, mejl eller chatt som på väg till kaffemaskinen. Det viktiga är inte vilken kanal du väljer, utan att du verkligen gör det.

Läs också: Sluta berömma och börja uppskatta – 5 tips om positiv feedback

2. Sätt utmanande men realistiska mål

EXPECTATION. Positiva förväntningar på en arbetsgrupp stimulerar oxytocin och bygger tillit bland gruppmedlemmarna. Det ökar också engagemang och trivsel.

Det viktiga här är att du som ledare är noga med att målen är realistiska och tidsbegränsade, och att du kommunicerar tydliga, positiva förväntningar. Otydlighet, okontrollerbar arbetsbelastning eller otillräckliga resurser skapar annars motsatsen; en negativ stress som tvärtom hämmar frisättning av oxytocin.

Läs också: Så leder du perfektionister – 7 råd

3. Lita på medarbetarnas beslut

YIELD. När du som chef litar på medarbetarens beslut och självständighet och ser på misstag som möjligheter till lärande så kommer vinsterna av sig självt. Medarbetaren växer, er relation blir starkare och det bidrar till ökad trivsel och ökad produktivitet. Heja!

4. Skapa en lärande kultur 

TRANSFER. Det är en konst att se till att alla talanger och färdigheter som finns i teamet utnyttjas. Att uppmuntra självständighet och personligt ledarskap skapar handlingskraftiga team. Om du dessutom lyckas skapa trygghet och en kultur där medarbetare vill och kan dela med sig av kunskaper och erfarenheter vinner alla i teamet på det.

Du som ledare sätter normen för utbyte i teamet, och bör föregå med gott exempel både genom att dela med dig av dina egna färdigheter – och genom att vara ödmjuk nog att be om att få ta del av medarbetarnas.

5. Våga vara öppen

OPENNESS. Öppenhet mellan människor bygger tillit. (I personliga relationer bidrar öppenhet till att oxytocin frisätts vilket kan minska negativ stress som kan uppkomma på grund av osäkerhet.)

När du som ledare är transparent och delar idéer och information bygger du också tillit. Genom att söka och uppmuntra andras inspel bidrar du till gruppens relationer och utveckling.

Men tänk personlig, inte privat. Professionell öppenhet handlar inte om att utförligt redovisa ditt privatliv, utan om att visa att du inte har något att dölja.

6. Bry dig och visa omsorg

CARING. I organisationer med hög grad av tillit bryr du som chef dig om dina medarbetare på riktigt. Du visar omsorg och hänsyn till alla i teamet. Att känna sig omtyckt på jobbet skapar positiva förutsättningar för bra samarbete och är ett effektivt vaccin mot alla stressrelaterade problem på jobbet.

I utbildningen Ledarskap nivå 2 – Bygga team utvecklar du ditt ledarskap för att få alla arbeta som ett lag. Läs mer här.

7. Utveckla medarbetarnas talanger

INVEST. Som ledare investerar du tid i att utveckla dina medarbetares talanger, identifiera deras styrkor och möjligheter att växa samt stödja kontinuerlig utbildning och utveckling på jobbet. Varje investerad minut eller krona betalar sig många gånger om och skapar en positiv spiral som ökar det otroligt viktiga förtroendekapitalet mellan dig och ditt team.

8. Var dig själv, var mänsklig

NATURAL. En ledare som är naturlig och äkta bygger tillit. Om du har integritet, är konsekvent och ärlig, och dessutom är öppen med dina egna brister och villig att be om hjälp – då visar du dig inte bara mänsklig, utan sätter standarden för hela teamet.

Varmt lycka till!

FLER LÄSTIPS FÖR DIG:

Så leder du stressade medarbetare utan att själv gå sönder

Stärk ditt ledarskap genom bättre hjärnsynk

Den magiska tacksamheten – 7 goda ledarskapstips

Prenumerera på framgångsmagasinet Begär offert

Kontakta oss

Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.

Skickar
Formulär
När du fyller i din e-postadress samtycker du till att dina uppgifter behandlas enligt vår integritetspolicy.

Tack!

Vi återkommer till dig så snabbt vi kan.

Kostnadsfria seminarier

Frukost och nya perspektiv ingår. Välkommen!

Alla utbildningar

Våra kunder

Sök på Framfot

Ange din sökning nedan: