fbpx

Trendspaning: så blir ditt ledarskap 2018

Ett nytt år är här och förväntansfullt tar vi in känslan av ett oskrivet blad i en bok som doftar nytt. Så vad gäller för 2018, vilka trender kommer att sätta spår i ditt och andras ledarskap i år? Vi har gjort ett djupdyk i diverse trendbiblar och översatt aktuella modeord till vad det innebär i din roll som chef. Här siar vi om årets största ledarskapstrender.

Trender 2018

1. Det trendigaste du kan vara i år är… dig själv

Det etablerade modemagasinet Vogue beskriver det så här:
”Om vi ska lyfta en specifik trend för 2018 efter att ha spanat på catwalks i New York, London, Milan och Paris är det inte ett plagg eller ett mönster, utan snarare känslor av mångfald, acceptans och styrka. Det mest trendiga i år är att låta dina kläder reflektera den du är”.

Budskapet kan direkt översättas till ledarskap: glöm trendiga förhållningssätt som målbaserat, pedagogiskt, värdebaserat och agilt ledarskap. Strunta i lean, scrum och vattenfallsmetoden.
Du är en människa, och du är en ledare. Släng chefsmasken och låt ditt ledarskap reflektera den person du är! Vill du utveckla ditt personliga ledarskap under 2018? Gör vår behovsanalys för ledarskap & projektledning och se vad du behöver för att lyckas. Några tips på vägen för att vara personlig i praktiken:

  • Tro på vad du säger och gör – då gör andra det också
  • Var ärlig och tydlig – det inger trygghet
  • Ta tag i konflikter och lös problem – visa respekt
  • Var genuint omtänksam – lyssna på andra, i med- och motgång
  • Var kunnig inom din profession – trovärdighet

2. Kloka ledare är aldrig omgivna av idioter

Boken Omgiven av idioter seglade upp på bästsäljarlistorna 2017 och ligger i julklappstoppen hos de flesta bokhandlare. Boken baseras på ett av de verktyg vi använder i många av våra utbildningar. DISC är en beteendeanalys som förklarar varför du handlar som du gör i olika situationer. En minivariant kan du göra HÄR. Analysen hjälper dig att förstå dig själv, dina medarbetare och kunder, och de insikterna är användbara i all kommunikation. Utifrån fyra beteendemönster beskriver DISC dina starka sidor och utmaningar i mötet och kommunikationen med andra.

Att som ledare och medarbetare bättre förstå sig själv och andra – och styrkan i våra olikheter – tror vi blir trendigare än någonsin under kommande år. Som vi ofta brukar säga: ett bra lag består inte bara av Zlatans. I ett framgångsrikt team finns en mix av olika talanger, beteendestilar och framför allt: god förståelse för varandra. Vill du bli bättre på att förstå dig själv och andra? Vår utbildning Effektiv kommunikation utvecklar ledare och medarbetare till framgång.

3. Downsizing trendar. Växla ner!

En stor trend i inredningsvärlden 2018 är så kallad downsizing. Att downsiza handlar i den kontexten om att växla ner: att gå tillbaka till naturens kraft och skala bort så mycket materiellt som möjligt.

För dig som ledare kan downsizing innebära fler saker. Dels att våga delegera till dina medarbetare. Dels att inte tappa kontakten med vad ni faktiskt gör, och varför.

  • Se till att hålla blicken stadigt fäst på målet. När det händer mycket i organisationen kan det vara skönt att ta in en partner som hjälper till med det. (Här kan du läsa om hur vi gjorde det för Puls & Träning).
  • Prioritera. Vilka är era tre viktigaste mål just nu? Vad betyder det för dig? Vad behöver du få gjort under kommande månad för att det ska hända? Vad kan du börja med redan idag?
  • Delegera. Du som chef har ansvar över helheten. Men våga släppa kontrollen över detaljerna till dina medarbetare. De kommer att lösa utmaningarna samtidigt som de växer.
  • Håll örat mot marken. Se till att hålla dig nära er kärnverksamhet. Ryck gärna in och jobba operativt ibland om du har möjlighet till det.

4. Grönt är skönt! Även när det gäller ledarskap

Grönt som i hållbarhet. I hemmet trendar tåliga växter och klädesplagg som håller i många säsonger. På jobbet skapar vi förutsättningar för att vår personal ska hålla längre. ”Möjlighet till balans i livet” ligger högt på topplistan hos arbetstagare idag. I år tittar vi närmre på luftlön och på hur vi kan stimulera bättre balans mellan jobb och fritid.

Vill du rent bokstavligt jobba med en grönare arbetsmiljö? Inspiration finns till exempel hos våra kontorsgrannar i DN-skrapan – Plantagon, som bygger växthus i storstadsmiljö.

5. Mikroinnovera! Använd det du har istället för att bygga nya hjul

En väl nedsutten, retro lädersoffa är tydligen så rätt som det bara kan bli i år. När vi applicerar återvinningstänk på ledarskap vill vi använda ordet mikroinnovation. Det vill säga: använd det ni har på nya sätt, snarare än att uppfinna nytt hela tiden.

Ett exempel kan vara att man ofta letar efter det där inspirerande och häftiga nya verktyget som kommer förändra ledarskapet i organisationen. När det som gör verklig skillnad är att faktiskt tillämpa det man redan vet och kan – att gå från att veta till att våga och göra.

Det bästa sättet att bli bättre på att leda är att öva. Vill du utveckla ditt ledarskap i år? Vår utbildning Certifierad ledare hjälper dig att lyckas.

6. Den lååååånga idén

I ett blogginlägg som trendspanar kring digital kommunikation 2018 berättar Tero Marjamäki, Pressansvarig på Sveriges annonsörer, att det inom marknadsföring framöver kommer att handla mer om ”The long idea” än om ”The big idea”. Istället för att uppfinna det kostsamma och ofta storslagna hjulet på nytt kommer man att tänka mer långsiktigt med kampanjer som är nära knutna till varumärkets identitet (sa vi inte just: mikroinnovation..?).

Detsamma gäller förstås ledarskap. Ett långsiktigt ledarskap är grundat i organisationens själ och kärnvärden – och förankrat i den egna personen. Genom att vara dig själv har du lagt en god grund för att bygga långa, starka och hållbara relationer med både medarbetare och kunder.

Sammanfattningsvis kan man väl säga att trender kommer och går – men ett gott ledarskap består. Ett recept på ett sånt är: prova att testa nytt ibland, öva på det du redan kan, ofta (!) och våga bli bäst på det du gör.

Vi vill önska dig som är ledare ett riktigt Gott Nytt År – och stort lycka till med ditt ledarskap.

Och när gällande inredning verkar vara så att ”personligt trendig är grejen” vill vi absolut hävda att ”personligt ledarskap är det som får det att hända i år!”. Intresserad av hur du formar ett modigt ledarskap? Läs mer eller anmäl dig till vårt kostnadsfria seminarium på just det temat.

Prenumerera på framgångsmagasinet Begär offert

Kontakta oss

Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.

Skickar
Formulär
När du fyller i din e-postadress samtycker du till att dina uppgifter behandlas enligt vår integritetspolicy.

Tack!

Vi återkommer till dig så snabbt vi kan.

Kostnadsfria seminarier

Frukost och nya perspektiv ingår. Välkommen!

Alla utbildningar

Våra kunder

Sök på Framfot

Ange din sökning nedan: