fbpx

Utbildning är vägen ur fattigdom för unga flickor

Att leva i fattigdom kan innebära förödande konsekvenser. En särskilt utsatt grupp är flickor som i ung ålder riskerar att bli gravida och bortgifta. Vi har tidigare skrivit om 15-åriga Belinda från Malawi som med hjälp från biståndsorganisationen Individuell Människohjälp kunde återvända till skolan och genom utbildning förändra sitt och sin sons liv. Nu har hon i sin tur varit ett stöd för 16-åriga flickan Chrissy.

Leende flickor på rad

Barn ska inte tvingas gifta sig

Covid-19 pandemin, krig och klimatförändringar driver på den redan utbredda fattigdom vi ser runt om i världen. Malawi är ett land som länge plågats av extrem fattigdom och här finns en djupt rotad tradition av att gifta bort unga flickor för att familjen ska klara av försörjningen. Flickorna tas då ur skolan, trots att utbildning har visat sig vara den viktigaste vägen ur just fattigdom.

Chrissy Banda är bara 16 år gammal när hon blir gravid med en äldre pojke hon träffar från en grannby. Hon lyckas till en början gömma sin graviditet men efter fem månader går det inte längre att dölja och hennes föräldrar blir väldigt upprörda.

Hon tvingas hoppa av skolan då både klasskamrater och samhället ser ned på henne och hennes situation. Chrissys framtid ser mörk ut. Fram tills att Belinda kommer in i bilden.

Flickorna stöttar varandra

Belinda var själv bara 15 år när hon blev gravid och bortgift mot sin vilja. När äktenskapet blir ohållbart flyr hon till ett IM-stött hem för kvinnor där hon får juridisk hjälp att lämna äktenskapet och stöd att ta upp sina studier igen. Då Belinda själv varit i Chrissys situation tar hon kontakt med henne och stöttar henne genom förlossningen. När barnet är fött ber Belinda att få följa med hem till Chrissy och träffa hennes föräldrar. När hon delar med sig av sig egen upplevelse och berättar att det visst är möjligt att försätta gå i skolan, trots att Chrissy har en liten bebis, lyckas hon övertala föräldrarna. Och Chrissy är snart tillbaka i skolbänken.

Det är snart två år sedan. Chrissys mamma som tog till sig av Belindas berättelse valde att ta hand om barnbarnet så att Chrissy kunde fortsätta gå i skolan. Samtidigt har Chrissy engagerat sig och tagit upp kampen mot barnäktenskap.

– Belinda är min räddande ängel, säger Chrissy avslutningsvis.

Läs mer om Belindas historia här. 

Ung flicka ler

 

Viktigt att stötta barns rätt till utbildning

I Malawi blir ungefär hälften av alla flickor bortgifta innan de fyllt 18 år och en tredjedel blir gravida innan de fyllt 19 år. Barnäktenskap och tidiga graviditeter är resultatet av en ond cirkel av fattigdom och ojämlikhet. Därför är kvinnogrupper, likt den som hjälpte Belinda och Chrissy, en viktig del i kampen mot barnäktenskap.

I dagsläget finns 207 kvinnogrupper i Malawi som bildats med stöttning från IM. Grupperna gör det möjligt för kvinnor att starta egna företag för att försörja sin familj. Det innebär i förlängningen att de har råd att ha kvar sina egna barn i skolan, vilket förhindrar att flickor tvingas in i barnäktenskap. Kvinnorna fungerar även som förebilder för barn och unga och många väljer att engagera sig i och stötta flickors rätt till utbildning.

Flickor läser tillsammans

Din investering blir till socialt ansvar

Finns det något bättre än att ge utsatta flickor en chans till utbildning? Det är nämligen precis det du gör när du bokar en utbildning med oss på Framfot! Vi tycker, såklart, att kunskap är något av det finaste du kan ge någon annan. Det är därför vi jobbar med det vi gör. Det är också därför vi har valt just Individuell Människohjälp till vår samarbetspartner.

– Vi ser ju hur viktigt det är med utbildning. Inte bara i syftet att utveckla sin kompetens. Vi ser även hur människor växer och blir mer självsäkra i sin roll och i sig själva. Med en bra utbildning i ryggen vågar människor ta för sig och tro på sig själva, säger Anna Furuhäll, VD på Framfot.

Prenumerera på framgångsmagasinet Begär offert

Kontakta oss

Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.

Skickar
Formulär
När du fyller i din e-postadress samtycker du till att dina uppgifter behandlas enligt vår integritetspolicy.

Tack!

Vi återkommer till dig så snabbt vi kan.

Kostnadsfria seminarier

Frukost och nya perspektiv ingår. Välkommen!

Alla utbildningar

Våra kunder

Sök på Framfot

Ange din sökning nedan: