Våga vara trendig på semestern – släpp taget!

Vadan detta? Har vi förvandlats till ett ängsligt månadsmagasin som vädrar i luften för att sniffa sig till åt vilket håll trendvinden blåser? Ska vi förorda ett ekologiskt mikrobryggeri på Österlen som har ett ekfatslagrat rödbetsvin? Eller kanske göra ett djupdyk efter de senaste, blommiga mockasandalerna som gör sig helt rätt på Fårös sandvidder? Med risk för att göra vissa semestersugna besvikna tänkte jag snarare lyfta en social trend som faktiskt kan vara värd att haka på.

Våga vara trendig - släpp taget

Släpp taget om traditioner och outtalade förväntningar

Jag noterar en trend som handlar om att våga avstå från traditioner, släppa på dina ”måsten” och prioritera det du själv tycker är viktigt. Hur skulle din ledighet se ut om du gjorde det? Jag vet inte om du tänkt på att omgivningen genom t.ex. sociala medier börjat sprida ett lite mer diversifierat förhållningssätt till stora, svenska högtider som jul, påsk, midsommar – och kanske framförallt kring hur vi spenderar semestern.

Traditioner fyller en viktig funktion. De utgör myllan som vi rotar oss i och förstärker känslan av sammanhang och samhörighet med familj, släkt och vänner. Nära, kära och samhället. Men traditioner kan också bli till ”måsten”, och utvecklas till outtalade förväntningar som göder dåliga samveten. Snart blir den efterlängtade semestern till en ändlös checklista som vi febrilt arbetar för att bocka av.

Kanske kan du nu oftare än vanligt få frågor i stil med:
– Vad ska du göra på semestern?
– När kommer ni och hälsar på, det var så länge sedan?
– Du kan ju bli vad du vill, hur länge ska du jobba med x?

Ofta grundar de sig i genuin omtanke och intresse. Ändå kan känslan av otillräcklighet landa som en blöt filt över dina axlar i vart och vartannat samtal.

Semester: att finnas till för andra, eller tillgodose dina egna behov?

En viktig fråga att ställa dig inför semestern är i vilken utsträckning du planerar dina aktiviteter utifrån vad du själv, och de som verkligen betyder något för dig, vill och behöver? Vilka planer gör du för att tillfredsställa andras pockande behov, förväntningar och uppfattning om dig och det du gör?

Det kan vara den där ständigt återkommande turnén bland släkt, vänner och familj som du faktiskt inte har så stort utbyte av. Eller den där trendiga resan till Malaga som du bokade tillsammans med ett par kollegor, fast du egentligen hellre vill stanna hemma och läsa böcker. Kanske har du hamnat i en spiral där du formar både semester och liv efter din partners önskemål.

Vissa saker gör vi för att tillfredsställa andras behov. Och när de sakerna blir för många riskerar vi att helt dränera våra energireserver.

Du är helt okej.

Därför vill jag uppmuntra dig att våga ta ett kliv utanför de givna ramarna och väva in det du verkligen gillar i de befintliga traditionerna. Frigör dig från andras förväntningar. Troligtvis kommer du upptäcka att det är skönt, befriande – och ibland helt nödvändigt.

Du är bra. Precis som du är. Det är helt okej att vara där du är, och att göra det du gör just nu. Stanna upp och var nöjd. Med saker och ting, läget och dig själv.

Det är sommar. Vad andra tycker är inte viktigt. Våga planera in det som ger dig det du behöver. Lägg ifrån dig mobilen, sociala medier, andras kravbild. Ägna dig åt det du tycker om, utan tanke på vad andra ska tänka. Det där andra finns kvar sen.

Nu kan du behöva lite välförtjänt vila, där du tittar upp på molnen och bara är för en stund.

Prenumerera på framgångsmagasinet Mallar

Framgångsmagasinet

Ligg steget före med praktiska tips som du har direkt nytta av i din vardag

Kontakta oss

Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.

Skickar
Formulär
När du fyller i din e-postadress samtycker du till att dina uppgifter behandlas enligt vår integritetspolicy.

Tack!

Vi återkommer till dig så snabbt vi kan.

Kostnadsfria seminarier

Frukost och nya perspektiv ingår. Välkommen!

Våra kunder

Sök på Framfot

Ange din sökning nedan: