Våga vara trendig på semestern – släpp taget!

Vadan detta? Har vi förvandlats till ett ängsligt månadsmagasin som vädrar i luften för att sniffa sig till åt vilket håll trendvinden blåser? Med risk för att göra vissa semestersugna besvikna tänkte vi snarare lyfta en social trend som faktiskt kan vara värd att haka på.

en man fiskar med sitt barn en sommarkväll

Vill du skapa bättre balans i ditt ledarskap? Boka Certifierad ledare – ett uppskattat ledarskapsprogram som gör dig trygg i rollen. Läs mer här!

Släpp taget om traditioner och outtalade förväntningar

Trendig semester, säger vi. Så, ska vi förorda ett ekologiskt mikrobryggeri på Österlen och deras fantastiska, ekfatslagrade rödbetsvin? Eller kanske göra ett djupdyk efter de senaste, blommiga mockasandalerna som gör sig helt rätt på Fårös sandvidder?

Nej, nu vill vi prata om en social trend som kanske fick en extra skjuts under pandemin, och som känns intressant att ta vidare.

Vi noterar nämligen hur allt fler verkar våga avstå från traditioner, släppa på sina ”måsten” och prioritera det de själva tycker är viktigt. Ganska befriande, eller hur? Hur skulle din ledighet se ut om du gjorde det? Har du också upplevt att omgivningen genom t.ex. sociala medier börjat sprida ett lite mer diversifierat förhållningssätt till stora, svenska högtider som jul, påsk, midsommar – och kanske framförallt kring hur vi spenderar semestern?

Vill du utveckla din kommunikation och få bättre förståelse för hur du uppfattas av andra? Läs mer om utbildningen Effektiv kommunikation HÄR.

Traditioner fyller en viktig funktion. De utgör myllan som vi rotar oss i och förstärker känslan av sammanhang och samhörighet med familj, släkt och vänner. Nära, kära och samhället. Men traditioner kan också bli till ”måsten”, och utvecklas till outtalade förväntningar som göder dåliga samveten. Snart blir den efterlängtade semestern till en ändlös checklista som vi febrilt arbetar för att bocka av.

Kanske kan du nu oftare än vanligt få frågor i stil med:
– Vad ska du göra på semestern?
– När kommer ni och hälsar på, det var så länge sedan?
– Du kan ju bli vad du vill, hur länge ska du jobba med x?

Ofta grundar de sig i genuin omtanke och intresse. Ändå kan känslan av otillräcklighet landa som en blöt filt över dina axlar i vart och vartannat samtal.

Semester: att finnas till för andra, eller tillgodose dina egna behov?

En viktig fråga att ställa dig inför semestern är i vilken utsträckning du planerar dina aktiviteter utifrån vad du själv, och de som verkligen betyder något för dig, vill och behöver? Vilka planer gör du för att tillfredsställa andras pockande behov, förväntningar och uppfattning om dig och det du gör?

Det kan vara den där ständigt återkommande turnén bland släkt, vänner och familj som du faktiskt inte har så stort utbyte av. Eller den där trendiga gotlandsresan som du bokade tillsammans med ett par kollegor, fast du egentligen hellre vill stanna hemma och läsa böcker. Kanske har du hamnat i en spiral där du formar både semester och liv efter din partners önskemål.

Vissa saker gör vi för att tillfredsställa andras behov. Och när de sakerna blir för många riskerar vi att helt dränera våra energireserver.

Du är helt okej. Du är till och med bra!

Därför: testa att i sommar våga ta ett kliv utanför de givna ramarna och väva in det du verkligen gillar i de befintliga traditionerna. Frigör dig från andras förväntningar. Troligtvis kommer du upptäcka att det är skönt, befriande – och ibland helt nödvändigt.

Du är bra. Precis som du är. Det är helt okej att vara där du är, och att göra det du gör just nu. Stanna upp och var nöjd. Med saker och ting, läget och dig själv.

Det är sommar. Vad andra tycker är inte viktigt. Våga planera in det som ger dig det du behöver. Lägg ifrån dig mobilen, sociala medier, andras kravbild. Ägna dig åt det du tycker om, utan tanke på vad andra ska tänka. Det där andra finns kvar sen.

Särskilt nu kan du behöva lite välförtjänt vila, där du tittar upp på molnen och bara är för en stund.

FLER LÄSTIPS: 

Psykologin bakom jämförelsesjukan – och så botar du den

Håll humöret uppe – 6 tips som hjälper

Liten guide i reflektion: 3 kraftfulla frågor

Prenumerera på framgångsmagasinet Begär offert

Kontakta oss

Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.

Skickar
Formulär
När du fyller i din e-postadress samtycker du till att dina uppgifter behandlas enligt vår integritetspolicy.

Tack!

Vi återkommer till dig så snabbt vi kan.

Kostnadsfria seminarier

Frukost och nya perspektiv ingår. Välkommen!

Alla utbildningar

Våra kunder

Sök på Framfot

Ange din sökning nedan: