Att leda på distans – out of sight, out of mind?

Den digitala arbetsplatsen vinner mark. Idag har många ledare dels fler fasta medarbetare på distans, dels en ökad andel tillfälliga medarbetare som knyts till specifika projekt eller uppgifter. Så vad gäller för dig som leder på distans? Hur får du dina medarbetare att känna din närvaro, trots att du inte kan vara där och se till att skrivbordslampan släcks i tid? Vår utbildare Darryl Finnell bjuder på fem konkreta tips som hjälper dig till framgång.

Att leda på distans - Framfot

”Out of sight – out of mind” kan vara en av dina främsta utmaningar

– Grunden i ett gott ledarskap är återkoppling och tydlig kommunikation. Det vi inte påminns om glöms lätt bort, och det kan bli extra kännbart när du leder medarbetare som uppskattar snabb återkoppling och ett coachande ledarskap. Flera studier visar till exempel att många medarbetare som tillhör Generation Y (80- och 90-talister) föredrar den typen av kommunikation.

Få – och träna praktiskt på – konkreta verktyg som får distansledarskap att fungera i praktiken. Läs mer om utbildningen Leda på distans HÄR.

Ett förhållningssätt som håller över tid – med nya digitala lösningar

Men det är inte en ny typ av ledarskap som krävs. Snarare nya kanaler att utöva ledarskapet i.
– En bra ledare är närvarande och tillgänglig för sina medarbetare. Det förhållningssättet håller över tid. Att vara följsam och använda ny teknik för att kommunicera med medarbetare på distans kan ge stora fördelar, menar Darryl. Inte minst för att skapa och behålla den viktiga teamkänslan.

Ömsesidig tillit på distans

För när småpratet på väg till kaffeautomaten uteblir behöver du hitta nya sätt för att bygga tillit och känsla av närvaro. Vilket i längden leder till ökad ansvarskänsla i gruppen.
– När du känner dig trygg med gruppen blir det lättare att delegera och dela ansvaret med andra. Tilliten i gruppen ökar i takt med att medarbetarna växer i sina roller.
En annan viktig del i distansledarskapet är att se till att dina medarbetare inte jobbar för mycket.

– I dagens arbetsklimat är det otroligt viktigt att ha medarbetare som jobbar effektivt hellre än hårt och (för) mycket, säger Darryl. När du inte kan vara på plats och se till att skrivbordslampan släcks i tid, är det ännu viktigare att medarbetaren vet vad som förväntas av hen, vilka arbetsuppgifter som är viktigast, och hur målen kommer att följas upp.

Våra fem bästa tips för att hålla distansledarskapet på topp:

  1. Börja med grunden. Sätt tydliga och uttalade mål, på individnivå, för varje medarbetare. Många frågar efter konkreta verktyg i sitt distansledarskap. Det är en klurig fråga, menar Darryl.
    – Om du menar vilka verktyg som är viktigast rent tekniskt vill jag höja ett varningens finger. Vår erfarenhet av affärsutveckling visar att de företag som börjar med tekniska lösningar och verktyg istället för att fokusera på ledarskap, processer och målstyrning brukar upptäcka väldigt snabbt att resultaten inte blir som de tänkt sig. För dig som leder på distans gäller samma sak som för alla ledare: börja med att lägga grunden. Vision, målstyrning och handlingsplaner. När kommunikationen kring dem är tydliga blir det effektivt och naturligt att implementera dem i de tekniska lösningar som passar dig och din grupp.
  2. Var närvarande och tillgänglig. Välj dina medier och kommunicera när och var du finns tillgänglig. Ingen kräver att du svarar på mejl mitt i natten. Men om du ofta sitter uppbokad i möten större delen av dagen kan en timmes kontakttid vikt för dina medarbetare göra stor skillnad.
  3. Träffas regelbundet. Boka in ett antal tillfällen per år där hela teamet träffas. Dessa tillfällen ska vara obligatoriska (och efterlängtade!) för gruppen. Gör något roligt och viktigt tillsammans. Att träffas personligen bidrar till en känsla av sammanhang, och skapar större förståelse för varandra.
  4. Planera (och genomför!) besök hos varje medarbetare några gånger per år.
  5. På hemmaplan: Håll regelbunden och tät kontakt på det sätt som passar er. Videokonferens, Skype, Whatsapp, Basecamp, Messenger och Yammer kan vara intressanta och effektiva sätt att jobba med medarbetare på distans.

Det kan kännas som att möten, avstämningar och resor till medarbetare på annan ort stjäl viktig arbetstid (läs våra tips om mötesteknik här!) men se dem istället som ett nödvändigt kitt för att hålla ihop organisationen, göra arbetet mer effektivt och inte minst: att få dina medarbetare att trivas.

Prenumerera på framgångsmagasinet Mallar

Kontakta oss

Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.

Skickar
Formulär
När du fyller i din e-postadress samtycker du till att dina uppgifter behandlas enligt vår integritetspolicy.

Tack!

Vi återkommer till dig så snabbt vi kan.

Kostnadsfria seminarier

Frukost och nya perspektiv ingår. Välkommen!

Våra kunder

Sök på Framfot

Ange din sökning nedan: