fbpx

Att leda på distans – out of sight, out of mind?

För att slippa pendla, för större fokus och nu: för att minimera smittspridning av ett virus som härjar. När fler och fler medarbetare jobbar på distans ställer det nya krav på dig som ledare. Så hur formar du ett närvarande ledarskap när du inte kan leda öga mot öga? Vi bjuder på fem konkreta tips som hjälper dig till framgång.

Kvinnor med laptop - Leda på distans - Framfot

”Out of sight – out of mind” kan vara en av dina främsta utmaningar

Grunden i ett gott ledarskap är återkoppling och tydlig kommunikation. Det vi inte påminns om glöms lätt bort, och det kan bli extra kännbart när du leder medarbetare som uppskattar snabb återkoppling och ett coachande ledarskap. Flera studier visar till exempel att många medarbetare som tillhör Generation Y (80- och 90-talister) föredrar den typen av kommunikation.

Få konkreta verktyg & praktisk träning som gör att just ditt distansledarskap fungerar framgångsrikt. Läs mer om utbildningen Leda på distans HÄR.

Ömsesidig tillit på distans – med nya digitala lösningar

Men det är inte en ny typ av ledarskap som krävs för att leda på distans. Snarare nya kanaler att utöva ledarskapet i. En bra ledare är närvarande och tillgänglig för sina medarbetare. När du inte träffar dina kollegor dagligen behöver du vara följsam och använda nya sätt för att kommunicera och bygga den viktiga teamkänslan.

Småpratet på väg till kaffeautomaten måste bytas ut till något annat, som bygger tillit och känsla av närvaro. Vilket i längden leder till ökad ansvarskänsla i gruppen. När du känner dig trygg med gruppen blir det också lättare att delegera, prioritera och dela ansvaret med andra.

En annan viktig del i distansledarskapet är att se till att dina medarbetare inte jobbar för mycket. När du inte kan vara på plats och se till att skrivbordslampan släcks i tid, är det ännu viktigare att medarbetaren vet vad som förväntas av hen, vilka arbetsuppgifter som är viktigast, och hur målen kommer att följas upp.

Missa inte vår workshop i webbinarieform – Leda team på distans.
Perfekt för dig som har en tajt budget men behöver de viktigaste tipsen för hur du ska lyckas med ditt team.

Våra fem bästa tips för dig som leder på distans

1. Börja med grunden

Att lyckas med att leda på distans bygger på samma kunskaper, verktyg och färdigheter som ett fysiskt närvarande ledarskap. Sätt tydliga och uttalade mål, för gruppen och för varje medarbetare. Idag finns en mängd tekniska plattformar som möjliggör att arbeta på distans. Men tekniken är inte utmaningen. För dig som leder på distans gäller samma sak som för alla ledare: Förstå vad du ska bidra med som ledare i ert uppdrag. Forma teamet med en gemensam riktning. Coacha de enskilda individerna och stötta dem i vad de behöver.

2. Var närvarande och tillgänglig

Välj dina medier och kommunicera när och var du finns tillgänglig. Ingen kräver att du svarar på mejl mitt i natten. Men om du ofta sitter uppbokad i möten större delen av dagen kan en timmes kontakttid vikt för dina medarbetare göra stor skillnad.

3. Boka in gemensamma och meningsfulla möten

Dessa tillfällen ska vara obligatoriska (och efterlängtade!) för de som deltar. Gör något roligt och viktigt tillsammans. En viktig hållpunkt är att ju fler ni är på mötet, desto svårare att ha dialog.
En bra tumregel är att ha en tydlig styrning på mötet. Vem leder mötet? Vad är syftet? Och bestämma om en mötespunkt ska vara diskussion, information eller ta beslut.Ett förslag vid tillfälligt distansarbete – som till exempel nu i Coronatider när många jobbar hemifrån under en bestämd tidsperiod – är att köra uppstartsmöte varje morgon via videolänk eller telefon.

4. Planera in enskilda avstämningar löpande

För att fånga upp de enskilda perspektiven blir det ännu viktigare att ha individuella en-till-en avstämningar. En bra form att följa är att börja med vad som går bra, kolla av hur det går med målen, kolla om det är något som skaver och avsluta med vad planen är till nästa gång.

5. More is more!

När ni inte ses på daglig basis blir det ännu viktigare att höras. Håll regelbunden och tät kontakt på det sätt som passar er. En gemensam incheckning varje morgon kan öka både motivation och arbetsglädje. Videokonferens, MS Teams, Skype, Whatsapp, Trello, Basecamp, Asana, Messenger och Yammer kan vara intressanta och effektiva sätt att jobba med kommunikation på distans.

Certifierad ledare är en komplett ledarutbildning för dig som vill arbeta konkret och handfast med ditt uppdrag som ledare – läs med här!

Det kan kanske kännas som att möten, avstämningar och tid för samtal med varandra stjäl viktig arbetstid (läs våra tips om mötesteknik här!) men se dem istället som ett nödvändigt kitt för att hålla ihop organisationen, göra arbetet mer effektivt och inte minst: att få dina medarbetare att trivas.

Stort lycka till!

Prenumerera på framgångsmagasinet Begär offert

Kontakta oss

Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.

Skickar
Formulär
När du fyller i din e-postadress samtycker du till att dina uppgifter behandlas enligt vår integritetspolicy.

Tack!

Vi återkommer till dig så snabbt vi kan.

Kostnadsfria seminarier

Frukost och nya perspektiv ingår. Välkommen!

Alla utbildningar

Våra kunder

Sök på Framfot

Ange din sökning nedan: