Gratis retorikutbildning – så vinner du nästa diskussion

Du lägger fram fakta och dina vassaste argument för att bevisa att någon har fel. Men motsägelsefullt nog verkar personen mitt emot bara bli ännu mer övertygad om sin (enligt dig helt felaktiga) åsikt.  En reaktion som kan verka märklig och irriterande, men som faktiskt har en biologisk förklaring och är vanligare än vad man kan tro. I den här artikeln bjuder vi på en gratis retorikutbildning där du får ta del av vad forskningen säger. Dessutom får du våra bästa trick för att bryta igenom muren av felaktiga påståenden och alternativa fakta.

Gratis retorikutbildning: Två personer som pratar olika språk

Att vinna debatter som verkar omöjliga

”Hur kan han/hon tycka si/så?!” Du har kanske upplevt det. I livliga diskussioner på Facebook, med pendlingskompisen till jobbet eller över familjemiddagen. Vi pratar om debatterna som verkar omöjliga att vinna, trots att du har mängder av fakta och vassa argument på din sida.

I en perfekt och rationell värld skulle personer som ställs inför nya fakta eller påståenden som utmanar deras åsikt, först utvärdera och sedan justera sina antaganden utifrån dem. Men det händer tyvärr ganska sällan. Istället visar flera oberoende studier på motsatsen.

 • Om vi presenteras för negativ information om det parti eller den partiledare vi tänkt rösta på, tenderar vårt stöd för det partiet eller personen att stärkas.
 • I flera studier har föräldrar som är motvilliga till att vaccinera sina barn ställts inför fakta som visar att vaccinering är det bästa sättet att hålla barnet friskt. Merparten av föräldrarna blev ännu mer skeptiska till vaccinering.
 • Personer som var oroliga över risken med att ta vaccin mot influensa ställdes inför fakta om att sprutan är helt ofarlig. Majoriteten blev då ännu mer övertygade om att de inte ville ta sprutan.

Lär dig att inspirera, engagera och övertyga – på riktigt. Läs mer om utbildningen Presentationsteknik & retorik HÄR.

Backfire-effekten: Varför inte ens dina bästa argument fungerar

När du lägger fram fakta som bevisar att någon har fel, kan det alltså göra personen ännu mer övertygad om att hen har rätt. Det finns en biologisk förklaring till det och fenomenet kallas backfire-effekten. Forskningen visar att när vi blir överbevisade, aktiveras samma smärtcentrum i hjärnan som om vi blivit fysiskt skadade.

Det betyder att medan du nöjt levererar ett riktigt bra argument för din sak, ja, ditt trumfkort faktiskt – då reagerar din motståndares kropp försvarsmässigt på en upplevd attack!

Binjurarna utsöndrar ett stresshormon som signalerar till hjärnan att något farligt håller på att hända. Reptilhjärnan kopplas på och med målet att överleva situationen finns två alternativ: slåss med näbbar och klor i försvar, eller stoppa huvudet i sanden och fly. Och det är när vi når hit, till vårt förprogrammerade kamp- eller flyktstadium, som vi aktivt börjar misstänkliggöra eller kritisera allt som strider mot vår egna linje. Myndigheter är opålitliga, forskaren är partisk och nyhetsartiklar är fake news.

Psst! Vill du veta mer om vilket som är ditt bästa, nästa steg för att utvecklas inom kommunikation & retorik? Gör vår utbildningsanalys. Klicka här!

Möt människan bakom åsikten, som Sarah Silverman

När diskussionen känns som ett krig där det är okej att göra vad som helst för att vinna – då har du redan förlorat. Ju mer du försöker övertyga någon om att hens åsikt är fel, ju mer kommer din motståndares försvarsmekanismer jobba. Försök att möta människan bakom åsikten istället.

Ett riktigt inspirerande exempel på det bjöd komikern Sarah Silverman på för en tid sedan. Sarah twittrade om Donald Trump och fick ett direkt svar från twitteranvändaren Jeremy. Ett enda attackerande och olämpligt ord som vi helst inte återger i text.

”Din ilska beror på smärtan du har…”

Istället för att börja argumentera mot påhoppet, eller ignorera det, undersökte Sarah vem som stod bakom uttalandet. Hon drog sina slutsatser och svarade:

”Jag tror på dig. Jag har kollat ditt twitterkonto & jag fattar att din ilska beror på smärtan du har. Men det där vet du redan. Jag känner igen känslan. Ps. min rygg suger också. Testa vad som händer när du väljer kärlek istället. Du har det i dig!”

Sarah & Jeremy fortsatte att diskutera sina gemensamma problem och snart bad Jeremy om ursäkt för sitt utfall. Twittertråden har fått enorm uppmärksamhet och Sarah har bland annat nyttjat den för att leta efter en läkare som kan hjälpa Jeremy med ryggsmärtorna.

Med medmänsklighet kommer man långt. Och det finns fler strategier att ta till för att övervinna reptilhjärnans kamp- och flyktbeteende och komma igenom försvarsmurar av alternativfakta. Här bjuder vi på våra bästa tips.

Vill du bli ännu bättre på konsten att övertyga? Kolla in vår utbildning Praktisk Retorik.

Gratis retorikutbildning: Så vinner du diskussionen

 1. Gå aldrig till personangrepp!

  Nä, gör bara inte det. Bästa möjlighet till förändring kommer med inställningen att ni ska samarbeta för att komma underfund med vad som egentligen är rätt. Blir du upprörd när du än en gång kör fast i en diskussion med den där trötta, politiska meningsmotståndaren? Ta fem djupa andetag. Knyt näven i fickan. Sätt dig på dina händer eller tänk på Sarah Silverman – gör vad som krävs för att du inte ska dras med i en eventuell känslostorm.

 2. Analysera din motståndare.

  Dina argument kan egentligen vara hur bra som helst – det som spelar roll är att du lyckas få motparten att förstå och svälja dem. Du behöver ta reda på hur du bäst kan bemöta och kommunicera med den personen. Ska du lägga fram korta fakta, en grundlig redogörelse från A till Ö eller är det snarare känslor och metaforer som verkar fungerar bäst? Mer kunskap om hur du kommunicerar effektivt med andra får du i vår utbildning Effektiv Kommunikation. 

 3. Omvärdera dina argument.

  När vi diskuterar något som ligger oss nära om hjärtat använder vi så klart de argument som känns starkast för oss själva (och för de som redan tycker likadant som oss). Fundera istället på vilka argument som har störst betydelse för den du diskuterar med. Chansen finns nämligen att personen mitt emot dig värderar helt andra saker än du. Och…

 4. …Våga öppna mjukt.

  Att öppna diskussionen med ditt trumfkort känns kanske helt självklart. Men ditt starkaste argument kan vara precis det som får motståndarens signalsystem att börja blinka. Föreställ dig att du och din konservativa vän debatterar om USA:s omstridda vapenlagar. Du inleder med ditt trumfkort: ”Vapenkontroll kommer rädda många oskyldiga liv!” Alla fakta pekar på det. Personen mitt emot kan aldrig förneka det! Så tänker du och lutar dig nöjt tillbaka. Men för din vän låter det annorlunda. Om ditt argument vore sant skulle det i praktiken innebära att han i många år har stöttat en politik som dödat oskyldiga människor. Vilket vore helt osannolikt eftersom han vet att han är en god och klok person som vill omvärldens bästa. (Bara tanken på något annat får binjurarna att spotta stresshormoner!). Därför, tänker din vän, måste det du säger vara falskt. För otroligt för att ens övervägas. Diskussionen är slut innan den ens börjat.

  Om du istället hade lyft att du själv är väldigt glad över att din skumma granne några hus bort inte kan köpa ett vapen utan särskilda tillstånd, får din motståndare chans att möta dig på en mer lättsmält nivå.

  För att undvika att situationen låser sig kan det också vara effektivt att visa att du inte har svar på allt. Erkänn de starka sidorna i motståndarens argument och de svagare sidorna i dina. Nyanser bygger trovärdighet och stärker känslan av partnerskap.

 1. Var retoriskt smart.

  Presentera information på ett sånt sätt att din opponent får chans att dra nya slutsatser på egen hand. Ett förslag är att vara ärligt nyfiken och ställa öppna frågor: ”Hur tycker du att budgeten borde fördelas?” ”Vad skulle det betyda för xxx?”

 2. LYSSNA!

  Sammanfattar egentligen alla tips ovan, och är det viktigaste knepet av alla. Du vet ju vid det här laget att om du ropar ”Du har fel!!” hamnar personen direkt i flykt- och kampbeteende med ett defensivt synsätt där hen knappast kommer vara beredd att acceptera nya bevis. Det är svårt att bli övertygad av någon man inte kan ha ett vuxet samtal med. Dessutom kan du lära dig mycket av att verkligen lyssna på motargument, inte minst för att stärka din egen argumentationsförmåga.

Hjälp dig själv att fatta bättre beslut

De här strategierna kan hjälpa dig till mer framgångsrika argumentationer & diskussioner. Genom att känna till och vara uppmärksam på ditt eget försvarssystem hjälper du också dig själv att fatta mer rationella beslut. Fundera gärna på hur du själv processar ny information. Kanske kan du vara mer kritisk mot argument som stödjer dina egna antaganden, och jobba på att inte automatiskt förkasta argument som går emot det du tror dig veta.

PS. Kom ihåg, det är inte vad du säger, utan hur du säger det. Kolla in vår utbildning Presentationsteknik & Retorik för att få knepen du behöver för att engagera och övertyga. Eller ta kontakt med oss, så hjälper vi dig att bli bäst på det du gör. DS.

Prenumerera på framgångsmagasinet Mallar

Framgångsmagasinet

Ligg steget före med praktiska tips som du har direkt nytta av i din vardag

Kontakta oss

Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.

Skickar
Formulär

Tack!

Vi återkommer till dig så snabbt vi kan.

Kostnadsfria seminarier

Frukost och nya perspektiv ingår. Välkommen!

Våra kunder

Sök på Framfot

Ange din sökning nedan: