Tillbaka på jobbet och du undrar om semestern var en dröm. Vart tog den där utvilade känslan vägen? Nu känner du dig bara trött, rastlös och låg – helt enkelt rätt missnöjd med tillvaron. Att ha jobbångest efter semestern är väldigt vanligt och går snart över. Men det finns några knep för att lindra övergången.
Öka engagemanget och trivseln i teamet: klicka på knappen och få offert på teamaktivitet!
Sista dagen på semestern och du försöker njuta in i det sista. Men den sköna semesterkänslan börjar redan klinga av och du vet att den kommer vara bortblåst redan i morgon. Som genom ett trollslag – poff! Så var den semestern borta och ett helt år kvar till nästa. Hur ska du orka?
Detta, my friend, kallas för jobbångest efter semestern. Det kanske kan trösta dig att veta att du inte är ensam om att känna dig trött, håglös och nere istället för utvilad, lugn och tillfreds den första tiden efter semestern. Det är särskilt vanligt om du har ett krävande jobb med högt tempo – och vem har inte det i dag?
Efter-semestern-syndromet är inte farligt och brukar gå över efter några dagar eller någon vecka. Men det finns några saker du kan tänka på för att lindra övergången. Det handlar om acceptans och prioritering, och om att få in några ljuspunkter i tillvaron för att få fart på energi och motivation.
Så här hjälper du dig själv att på bästa sätt gå från viloläge till aktiv jobbvardag igen.
Gilla läget: Japp, det var skönt att vara ledig men nu är ledigheten över. Känns det trist och jobbigt? Det kan vara lättare att acceptera känslan om du vet att din jobbångest efter semestern är ett sätt för kroppen att förbereda sig på omställningen från ledighet till jobb. Och att det går över om några dagar. Och du, kom ihåg att livet fortsätter och att det kommer fler semestrar 🙂
Under lediga sommardagar ställer vi gärna om dygnsrytmen. Vi njuter av långa kvällar och unnar oss sovmorgnar. Med rätta förstås! Men för att underlätta övergången till jobbvardagen kan du försöka ställa om din dygnsrytm några dagar innan klockan väcker dig så obarmhärtigt tidigt den första arbetsdagen.
Att börja jobba igen efter en tids ledighet är en omställning som kräver tid och energi. Var snäll mot dig själv och mjukstarta jobbet. Ge dig själv tid att landa i vardagsrutinerna och undvik att kasta dig huvudstupa in i möten och projekt de första dagarna. Bygg successivt upp arbetsbelastningen och gör de enkla sakerna först – ungefär som att du värmer upp inför ett träningspass.
Prioritera och gör en lista med ett fåtal punkter. Sätt ett mål: de här två sakerna ska jag göra i dag och om jag hinner med den tredje punkten är det bonus. Bocka av och ge dig själv en klapp på axeln för varje avprickad punkt.
Om du har möjlighet: vik de första dagarna efter semestern för ett möte med dig själv. Då kan du i lugn och ro väcka din semesterhjärna med att svara på mejl och komma ikapp. Plocka upp de lösa trådarna från före semestern och passa på att planera höstens arbete. Efter semestern är det nämligen lättare att se den större bilden. Så passa på och prioritera bort saker istället för att skjuta upp dem.
De små pauserna under jobbdagen är guld värda. Ta vara på dem. För tyvärr räcker det inte med en lång semester för att hålla dig långsiktigt utvilad. Regelbundna pauser behövs för att må bra. Och det är alla typer av pauser. Från de små mikropauserna när du riktar blicken mot något annat, sträcker på dig och byter arbetsställning till de lite längre kaffepauserna med kollegorna.
Semestern brukar vara en möjlighet att få lite perspektiv på saker och ting, och i lugn och ro kunna reflektera över sin livssituation. Du kanske har kommit fram till att du ska börja med en ny hobby eller så har du funderat över din utveckling på jobbet.
När du är tillbaka på jobbet, fastna inte grubbel och muttrande över att semestern är över. Kom ihåg dina reflektioner och försök ha en positiv attityd där du fokuserar på nya möjligheter istället för alla måsten. Påminn dig om varför du gillar ditt jobb – vad är det som ger dig mening och glädje med jobbet? Sätt upp mål och delmål för hösten och vintern. (PS. Om du inte kommer på någon anledning till varför du gillar ditt jobb så är det kanske nu du ska börja leta efter annat.)
Okej, semestern är slut och du jobbar igen. Men du har väl fortfarande ledig tid efter jobbet och arbetsfria dagar eller helger? Planera in något som du kan se fram emot, kanske redan första kvällen eller till helgen efter första jobbveckan. Något som du tycker om att göra och blir glad av. Ett träningspass, en god middag på favoritrestaurangen, picknick med familjen eller bio med partnern.
Vad har givit dig extra energi under semestern? Försök att få in de aktiviteterna i din vardag. Ta en lunchpromenad, ät middag med vänner mitt i veckan, lägg pussel, fortsätt att läsa böcker, sätt dig på en bänk och andas en stund på väg hem från jobbet. På så sätt skapar du bättre ork och problemlösningsförmåga när du arbetar.
Att ha något roligt i almanackan hjälper oss att må bättre. Och det är ett riktigt effektivt botemedel mot jobbångest efter semestern. Ledigheten må vara över för den här gången men du kan redan nu ta fram kalendern och boka in den där spahelgen, cityweekenden, skidresan, fisketuren eller februariresan till solen som du drömmer om.
Om du är chef: Efter semestern är ett bra tillfälle att samla alla. Det är lite som vid skolstart. Ingen har riktigt hunnit komma tillbaka till sina vardagsrutiner och (trots möjlig jobbångest även hos medarbetarna) har de flesta mer ork och är lite mer öppna för nya idéer. Så, samla ihop din grupp och gör något kul tillsammans. Planera in en kickoff eller konferens för att boosta energinivå och engagemang. Prata igenom planer och aktiviteter för höst och vinter med gruppen.
Eller varför inte boka in en utbildning? Att få utvecklas och lära sig nya saker på jobbet är en riktig energiinjektion. Gör vår utbildningsanalys – till exempel den för ledarskap & projektledning – och se vilket som är ert bästa, nästa steg.
Lycka till med att komma igång efter semestern!
Obs. Jobbångest efter semestern är alltså inget ovanligt och inte farligt. Den försvinner efter ett tag när du har kommit in arbetsvardagen igen. Men om den inte ger med sig eller blir värre bör du ta det på allvar. Fundera över varför du känner så här när du kommer tillbaka till jobbet. Ofta hjälper det att prata med någon som du har förtroende för. Är du på rätt arbetsplats, har du rätt arbetsuppgifter eller trivs du helt enkelt inte?
FLER LÄSTIPS FÖR DIG:
Ligg steget före med praktiska tips som du har direkt nytta av i din vardag
Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.
Frukost och nya perspektiv ingår. Välkommen!