fbpx

Är du chef eller ledare?

Har du balans i ditt chefsuppdrag? Är du mer chef än ledare, eller mer ledare än chef? Här är tre frågor som kan ge dig en hint om du lutar åt det ena eller andra hållet i din chefsroll.

En grupp med personer som håller skyltar med frågetecken framför sina ansikten – Framfot företagsutbildning.

De bästa cheferna lyckas med balansakten mellan ledarskap och chefskap. Men många av oss är lagda antingen åt det ena eller andra hållet. Vissa tycker det känns naturligare att leda och andra att det är enklare att chefa.

Hur mår ert team? Gör quiz och få svar direkt 👇

Vill du vidareutveckla ditt ledarskap? I utbildningen Certifierad ledare 2.0 får du träna på att både bli en kompetent chef och god ledare.

Så, vad är du mest – chef eller ledare? Svara på de här tre frågorna:

1. Räknar du värde eller skapar du värde?

Chefer räknar värde och ledare skapar värde.

Ligger ditt fokus på personalens prestationer och resultat? Du är chef!

För chefer som räknar värde dominerar siffror och fakta och stor del av arbetstiden läggs på rapportering, uppföljning och kontroller.

Är dina ledord samverkan och teamwork? Du är ledare!

Ledare som skapar värde vill skapa synergier genom samarbete istället för kontroll. De försöker att inte avbryta och distrahera medarbetarna med pekpinnar och strävar efter att vara lika mycket värdeskapare som sina medarbetare: ”Jag vill att du hanterar A medan jag hanterar B”.

2. Leder du genom inflytande eller genom makt?

Chefer leder genom makt, ledare genom inflytande.

Tycker du att din chefstitel och formella mandat borde räcka för att få dina underordnade att göra sitt jobb? Du är chef!

Chefer som leder genom sin titel menar att starka relationer med medarbetarna inte hör hemma på en arbetsplats och förlitar sig på att makthierarkin räcker för att nå resultat.

Tror du att medmänsklighet och prestationer på arbetsplatsen hör ihop? Du är ledare!

För ledare som leder genom inflytande är det viktigt att skapa rätt team för att nå målen. Djupa relationer med medarbetarna är därför centralt och coachning och feedback är viktiga verktyg.

Ett litet självtest är att titta på hur många medarbetare som inte är direktrapporterande till dig som chef och ändå kommer till dig och ber om råd. Ju fler det är, desto större sannolikhet att du leder genom inflytande.

3. Leder du arbete eller leder du människor?

Chefer leder arbete och ledare leder människor.

Ligger ditt fokus på att kontrollera att gruppen når de uppsatta målen? Du är chef!

Chefer som leder arbete jobbar mot organisationens mål genom att se till att de underordnade gör det de ska. Det är inte svårare än så.

Menar du att det är viktigt att alla bidrar till organisationens framgång? Du är ledare!

Ledare som leder människor lägger tid på att involvera medarbetarna så att alla förstår övergripande mål och riktning. Det sker genom samtal i informella, öppna forum och nycklarna är motivation och inspiration.

Gör ett självtest och bjud regelbundet in dina medarbetare till prat. När de slutar att enbart fokusera på det operativa arbetet och också börjar prata om vision, syfte och strävan vet du att du leder i stället för chefar.

LÄS OCKSÅ: Vad är ledarskap och vad är chefskap? Där förklarar vi skillnaden mellan de två funktionerna och varför det är viktigt att hitta balansen för att lyckas i sin chefsroll.

FLER LÄSTIPS!

5 saker som riktigt bra ledare gör

Att leda utan att vara chef – behövs superkrafter? 

Stretcha din komfortzon och väx som ledare

Prenumerera på framgångsmagasinet Begär offert

Kontakta oss

Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.

Skickar
Formulär
När du fyller i din e-postadress samtycker du till att dina uppgifter behandlas enligt vår integritetspolicy.

Tack!

Vi återkommer till dig så snabbt vi kan.

Kostnadsfria seminarier

Frukost och nya perspektiv ingår. Välkommen!

Alla utbildningar

Våra kunder

Sök på Framfot

Ange din sökning nedan: