fbpx

Att leda utan att vara chef – behövs superkrafter?

Otydliga uppdrag, luddiga befogenheter och omotiverade gruppmedlemmar kan få en att drömma om magiska krafter. Men du behöver inte vara en superhjälte för att lyckas i din ledarroll, det räcker långt med medmänskliga krafter och kunskap. Här är värdefulla råd till dig som leder andra människor.

Tre tecknade superhjältar i siluett.

Leder du andra utan att formellt vara chef och vill bli säkrare i din roll? Gå utbildningen Leda utan att vara chef.

Att ha en ledarroll utan chefsmandat är en position som minst sagt kan vara komplicerad. Du förväntas leda och fördela arbetet och leverera resultat precis som en chef. Men du har inte chefens formella mandat och de klassiska chefsverktygen att tillgå utan är hänvisad till din person. Som chef kan du i praktiken beordra någon att utföra ett visst arbete men som ledare förväntas du få personen att göra det av egen vilja.

”När det känns som mest kaosigt ska du komma ihåg att du har fått förtroendet att leda
av en anledning.”

Som teamledare drömmer du kanske om en glasklar uppdragsbeskrivning och den perfekta gruppen med högt engagemang och kompletterande kompetenser.

Hur mår ert team? Gör quiz och få svar direkt ?

I verkligheten tampas du allt som oftast med otydliga mål, tidspressade scheman och omotiverade personer. Vardagen kan kännas som ett ständigt jagande, högt och lågt.

Å andra sidan är det väl just i dessa utmaningar som du kan finna glädjen i att leda. När du i samverkan med andra löser problem och får arbetet att rulla som det ska eller till och med över förväntan. När du känner att du som ledare lyckas vara lugn och signalerar förtroende, skapar engagemang och kommunicerar öppet och tydligt med alla inblandade. Den känslan är fantastisk.

En vanlig utmaning som ledare kan vara när gruppmedlemmar har konkurrerande åtaganden och bara är med ”lite vid sidan av” eftersom de andra uppgifterna prioriteras högre. Hur leder du splittrade, stressade människor  som slits mellan flera andra projekt?

En annan situation kan vara när chefen försöker ta över styret och undergräver din roll som gruppens ledare.

Ytterligare en klassiker är den trängda mittpositionen där du som teamledare ska vara både sändare och mottagare men har påtryckningar från alla håll i organisationen – uppifrån, nerifrån, inifrån och ibland även utifrån. Du ska utföra ledningens eller chefens direktiv samtidigt som du måste föra ut information i organisationen.

Läs också: Varför misslyckas projekt? 5 tips till dig som är projektledare

Så för att sammanfatta: Ja, ledarskap ÄR svårt. För att leda andra mot målet på ett sätt som skapar trivsel och engagemang krävs självinsikt och förmåga att ta tillvara på människors potential.

Men du måste inte bli en supermänniska över en natt. Du har fått förtroendet utifrån den du är. Resten kommer du lära dig med tiden om du accepterar, kommittar dig och vill göra resan dit.

Med konkreta verktyg och praktisk träning blir du tryggare som projektledare. Läs mer om utbildningen Certifierad projektledare.

Att leda utan att vara chef: 9 tips

Här är  värdefulla råd till dig som leder andra människor och vill lyckas i din roll.

1. Acceptera ledarrollen

Det är viktigt att du förstår att du är arbetsgivarens representant och vad det innebär. Om du känner dig tveksam så blir det svårt för dina medarbetare som du ska leda att acceptera dig som ledare.

Läs mer: Att leda är en yrkeskonst – 9 anledningar att gå en ledarskapsutbildning 

2. Tydliggör roller, mandat och förväntningar

Det här är en väldigt viktig punkt. Att leda utan att vara chef blir svårt och kan skapa en enorm stress om du inte får de mandat du behöver, blir ifrågasatt eller känner dig misstrodd.

Först och främst, kräv klara besked från chefen vad gäller din roll och befogenheter i detta uppdrag. Vilka resurser har du till ditt förfogande, hur mycket tid har varje resurs? Ställ frågor om det känns otydligt. Skriv ner svaren du får – det kan vara ett bra stöd att gå tillbaka till om det under resans gång dyker upp oklarheter.

Sen, prata med din grupp om rollerna och förväntningarna ni har på varandra. Vad behöver de av dig, vad behöver du av dem och hur kan ni stötta varandra under stress?

3. Skapa en tydlig gemensam målbild

Lägg lite extra tid på att tillsammans med teamet arbeta fram en gemensam målbild. Identifiera utmaningarna och hur ni ska lösa dem.

4. Stärk teamkänslan

Ditt arbete blir mycket lättare om du får ihop gruppen och skapar en teamkänsla. Målet är att hitta teammedlemmarnas drivkrafter, skapa meningsfullhet och motivation för att få alla att gå åt samma håll och samverka optimalt.

Uppmuntra rak, ärlig och konstruktiv kommunikation mellan teammedlemmarna för att skapa förståelse för och insikt i varandras arbete. Glöm inte att fira era framgångar!

Läs mer: Så bygger du ett framgångsrikt team

5. Håll regelbundna möten med effektiv kommunikation

Underskatta inte vikten av kommunikation för att möta målen. Håll regelbundna gruppmöten med strukturerad information så att det finns utrymme att få feedback och att ventilera problem och utmaningar.

Vill du förstå dig själv och andra bättre, och träna praktiskt på kommunikation och samverkan? Kolla in utbildningen Effektiv kommunikation.

6. Förstå ditt och andras beteenden

Ett gott samarbete bygger på självinsikt och förmågan att kommunicera med varandra. Genom att bättre förstå ditt eget och andras beteenden kan du bli bättre på att föra ut dina budskap och också uppfattas tydligare av andra. DISC är ett bra analysverktyg för att utveckla gruppens kommunikation.

Här kan du läsa mer om vad DISC innebär och också göra en light-test för att se vilka karaktärsdrag som dominerar din personlighet.

7. Ta tag i konflikter innan de blir oroshärdar

Konflikter i sig är varken bra eller dåligt, men om de hanteras dåligt kan de utvecklas till problem. Olösta konflikter gör oss både stressade och mindre nöjda, vilket i sig innebär att vi arbetar sämre och mindre effektivt. Så gå inte runt problemet utan ta tag i det.

Vill du lära dig hantera konflikter och bli bättre på att förebygga dem? Boka vår populära utbildning.

8. Uppmärksamma prestationer

Tänk på att du är talesperson för teamet och lyft fram gruppens resultat i vi-form, inte jag-form. Och var noga med att ge rätt person äran för en smart idé eller väl utförd arbetsinsats. Annars är risken att ditt förtroendekapital sjunker i botten.

9. Minska kraven på dig själv

Alla har dåliga dagar. När det känns som mest kaosigt och övermäktigt ska du komma ihåg att du har fått förtroendet att leda av en anledning. Din chef tror på dig! Så släpp prestationskraven och gör så gott du kan 🙂

Obs, viktigt! Kom ihåg att du inte ska fixa allt själv. Din roll är att coacha och leda andra till resultat.

Lycka till!

FLER LÄSTIPS:

Coachande ledarskap – 7 steg för att komma igång

Kommunikativt ledarskap – viktigare än någonsin i kris

Att leda genom försvarsmekanismer och andra mänskliga beteenden

Prenumerera på framgångsmagasinet Begär offert

Kontakta oss

Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.

Skickar
Formulär
När du fyller i din e-postadress samtycker du till att dina uppgifter behandlas enligt vår integritetspolicy.

Tack!

Vi återkommer till dig så snabbt vi kan.

Kostnadsfria seminarier

Frukost och nya perspektiv ingår. Välkommen!

Alla utbildningar

Våra kunder

Sök på Framfot

Ange din sökning nedan: