Så lockar du generation Y och får dem att stanna

Generation Y – eller Millennials – beskylls ofta för att vara illojala medarbetare som ständigt söker första bästa chans att byta jobb. Men tänk om de egentligen är på jakt efter orsaker att stanna?

De nyaste kollegorna på arbetsmarknaden kräver meningsfulla uppgifter och coachning. Erbjud dem utveckling, utmaningar och ett aktivt ledarskap. Så att du kan både locka och behålla dem som för er organisation in i framtiden.

Vad vill generation y egentligen ha

Begreppet generation Y omfattar personer födda mellan tidigt 1980-tal och tidigt 2000-tal, även kända som millenials. Myterna om den nya generationens arbetsmoral är många, men en Gallup-undersökning slår effektivt hål på de flesta av dem. Det som många hittills tolkat som slapphet och illojalitet, kan hellre beskrivas som höga krav. De vet vad de vill ha och är beredda att söka tills de finner det.

Lockbeten biter inte

Det duger alltså inte att locka med gratis energidrycker eller slappare klädkod på kontoret, som vissa företag faktiskt försökt med. Det gäller istället att göra hemläxan från grunden. Enligt Gallup-undersökningen kräver de:

 

1. En tydlig mening i sitt arbete

De strävar efter att växa och utvecklas i sin yrkesroll med hjälp av uppgifter som känns meningsfulla och är tillfredsställande.

2. En coach, inte en chef

De ställer höga krav på sig själv och sin prestation och söker en ledare som med ett coachande förhållningssätt kan hjälpa dem att nå sina mål.

3. Regelbunden feedback

Ett klassiskt utvecklingssamtal om året räcker inte. Generation Y söker ständig feedback och önskar en löpande dialog, både för att få bekräftelse och klara besked om de har valt rätt kurs eller behöver justering.

4. Fokus på styrkor

Istället för att lägga tid på kanske fruktlösa förbättringsförsök av svagheter, fokuserar millennials hellre på att utveckla sina styrkor och specifika talanger.

5. Ständig utveckling

Meningsfullhet och utveckling är deras drivkraft. De vill veta var de står, vart det är på väg och vilket stöd de kan få för att komma dit.

Större likheter än skillnader

Generation Y har redan intagit en stor del av arbetsmarknaden och faktum är att de inte verkar vara så stora skillnader mellan olika generationer där. Flera studier påvisar istället att de små variationer som finns oftare kan härledas till vilket skede i livet personer befinner sig i än vilket år de är födda.
Så varför florerar det då så många myter om just generation Y?  En viktig förklaring är troligen att det är lättare och mer kittlande att peka finger på skillnader mellan grupper istället för att se likheter, speciellt när andra förändringar sker i allt snabbare takt digitalt och på arbetsmarknaden i stort.

Skapa en arbetsmiljö där alla får växa

Så istället för att satsa på generation Y-specifika lockbeten på arbetsplatsen, fokusera på faktorer som får alla anställda att söka sig till dig, stanna kvar och prestera sitt bästa.
Tidigare kartläggningar som initierats av den globala HR-konsultfirman Watson Wyatt visar att de flesta anställda oavsett generation, kön eller andra olikheter önskar samma saker av sin jobbsituation:

  • en framgångsrik organisation som de kan känna stolthet över.
  • möjlighet att använda sina talanger för att göra bästa möjliga jobbinsats.
  • rättvis, värdig och respektfull behandling samt erkännande i form av feedback och en rimlig lön.
  • tillfredsställande arbetsuppgifter, trevliga kollegor och en känsla av meningsfullhet i det dagliga arbetet.

Granska din organisation!

Så hur ser det ut i er organisation? Har ni en företagskultur som rimmar väl med era uttalade värderingar? Har ni ett välutvecklat ledarskap med ett coachande förhållningssätt och god feedback-kultur? Är ni intresserade av att ta tillvara på medarbetarnas talanger och styrkor på ett sätt som gynnar både individen och er verksamhet? Grattis! Då har du skapat precis den miljö där även generation Y – och alla andra generationer – trivs som allra bäst och finner motivation att prestera på topp.

Prenumerera på framgångsmagasinet Mallar

Framgångsmagasinet

Ligg steget före med praktiska tips som du har direkt nytta av i din vardag

Kontakta oss

Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.

Skickar
Formulär

Tack!

Vi återkommer till dig så snabbt vi kan.

Kostnadsfria seminarier

Frukost och nya perspektiv ingår. Välkommen!

Våra kunder

Sök på Framfot

Ange din sökning nedan: