Yoga, gratis baristakaffe eller annat som sätter guldkant på medarbetarnas jobbvardag? Härligt! Men det är inte det som kommer få dina bästa medarbetare att stanna länge i företaget. Här bjuder vi på några insikter som avgör om du lyckas behålla nyckelpersonerna.
Verksamheter med en tydlig strategi för talent management är mer framgångsrika än sina konkurrenter. Att jobba långsiktigt med kompetensplanering kommer att ge er fördelar, både när det gäller ekonomisk lönsamhet och hur varumärket uppfattas av kunder. OCH för att locka potentiella medarbetare.
Så långt är de flesta med på banan. Men hur får man det att hända i praktiken? I försök att locka och behålla högpresterande personal är det lätt hänt att snurra in sig i allt från flexibla arbetstider till gratis lunch och massage på arbetstid.
Men flera studier visar att det är andra saker som i grunden får personal att trivas, utvecklas och vilja stanna.
Att jobba med talent management innefattar hela resan från att hitta och attrahera rätt kompetens, till att utveckla och behålla nyckelpersoner som bidrar till verksamhetens utveckling. I begreppet ingår också att sätta smarta processer för att hantera när någon, oavsett anledning, slutar.
Den allra viktigaste faktorn för att medarbetare ska vilja stanna i företaget, är förtroende för högsta ledning och närmsta chef.
Så se till att rusta cheferna för djupare dialog och ännu bättre ledarskap. Genom att lära sig nya tekniker för allt från coachning till konflikthantering, kan ni säkra en ledarstil där cheferna driver verksamheten framåt tillsammans med medarbetare som känner sig sedda, lagom utmanade och motiverade till att fortsätta utvecklas.
Förtroendet för ledningen är också kopplat till att företagets vision och strategi har kommunicerats på tydliga sätt.
”Att mitt bidrag till helheten känns meningsfullt” är en av de viktigaste anledningarna till att stanna på en arbetsplats. Den goda nyheten är att de flesta talanger och engagerade medarbetare gillar det de gör. Det finns (minst!) en anledning till att de har valt den yrkesroll och bransch de verkar i idag.
När ni vågar lägga fokus på att framkalla, behålla och förstärka känslan av att ”här får jag lära mig intressanta saker och göra bra grejer”, då kommer ni att bli ännu mer framgångsrika i er organisation.
Chefens viktigaste uppgift är inte att vara en bra kompis. Men däremot att lära känna personalen så pass bra att det blir tydligt vad som är viktigt för varje medarbetare.
Som HR-person kan du fråga chefen om hen vet just det om sina medarbetare. Vad är det som motiverar varje person? Vad gör dem stressade? Finns det något ni kan göra för att förstärka de positiva delarna?
Engagerade medarbetare har roligare på jobbet, stannar längre och ni når tillsammans bättre resultat. Det är ganska logiskt. Engagerad blir man när man tillåts vara det.
Genom att uppmärksamma, berömma och belöna proaktivitet och eget ansvar kommer du få se ännu större engagemang. Och du får färre medarbetare som sitter ner och väntar på att chefen ska lösa alla problem. Att cheferna delegerar och ger medarbetarna större mandat gör dessutom jobbet roligare – för alla.
Hur skapar man en kultur då? Grunden läggs förstås i att hitta en gemensam bild av vad det är ni vill. Sedan behöver ni leva det. Om det till exempel är att personalen ska ta egna initiativ är det viktigt att cheferna inte bara säger, utan också visar det i handling.
Motiverade och engagerade personer vill ofta fortsätta att utvecklas. Var finns nästa möjlighet för varje person på din avdelning? Att ha det i åtanke vid rekrytering är första steget. Vågar ni anställa personer som kanske inte uppfyller alla önskemål i dag, men som har potential att utvecklas dit ni vill?
Håll dialogen öppen med de som jobbat hos er en tid. Vilka önskemål har personen om framtiden? Vilka potentiella utvecklingsvägar finns inom företaget? Var lyhörd och våga fråga.
Läs också: Så lyckas du med er kompetensutveckling
Fundera på vilka medarbetare det är som slutar. Är det någon speciell avdelning eller kategori som är över- eller underrepresenterad? Varför väljer personen att lämna? Vad kan det säga dig?
Gör alltid exit-intervjuer med de som av någon anledning avslutar sin anställning hos er. Beroende på situationen kan intervjun vara med närmsta chef, med HR eller med någon annan i organisationen. Passa på att ställa frågor som annars kan vara svåra, som till exempel vad personen har för tankar om ledarskapet.
När det gäller att få bra medarbetare att stanna och utvecklas, slår många företag knut på sig själva för att erbjuda den coolaste, mest engagerande och attraktiva arbetsplatsen som lockar de bästa. Faktum är att det inte behöver vara så svårt.
Att träna på att lyssna aktivt till vad chefer och medarbetare vill och behöver är en bra början. Det är kanske en av de allra viktigaste saker du som chef eller HR-person kan göra för att öka trivseln på jobbet – och sannolikheten att medarbetarna stannar längre.
Läs också: Aktivt lyssnande som coachverktyg
I påbyggnadsprogrammet Certifierad HR-strateg, gör du en handlingsplan för ert arbete med talent management. Under hela programmet fortsätter du sedan att arbeta praktiskt med situationer ur din egen vardag, vilket ger konkret nytta och direkt effekt av det du lär dig och det jobb du gör. Läs mer här om hur du tar er organisation till nästa nivå och får det att hända – på riktigt.
FLER LÄSTIPS FÖR DIG:
Så lockar du generation Y och får dem att stanna
Perfektionism på jobbet – bra eller dåligt?
Nå framgångsrik förändring med motiverande samtal
Ligg steget före med praktiska tips som du har direkt nytta av i din vardag
Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.
Frukost och nya perspektiv ingår. Välkommen!