För många bollar i luften och en känsla av att problemen hopar sig? Kanske undrar du ibland om du gjorde rätt när du tog det där chefsjobbet för en tid sedan? Vårt råd till dig är: Håll ut och fortsätt! Vi behöver fler bra chefer som tar sitt ledarskap på allvar. Här har vi sammanfattat några råd till dig som känner att ”nu j-vlar ger jag upp”.
Inför din nya chefsroll var du pirrig, förväntansfull och brann av iver, men nu går du med en växande känsla av otillräcklighet. Några månader in i din nya roll, och utmaningarna och problemen börjar hopa sig. Du ägnar dig åt brandsläckning, olösta konflikter och samarbetsproblem. Någonstans vet du varför du ville bli chef men just nu undrar du om karriärsteget är värt det.
Det är helt normalt att ge sig hän i sitt nya jobb – en vill ju visa att en duger, eller hur? Men kanske är det också så att din roll är otydlig, att resurserna inte räcker eller att du helt enkelt är slut av att finnas tillhands för alla andra hela tiden.
Oavsett vilken situation du befinner dig i så kan det vara läge att stanna upp och fundera över några saker. Om du gillar att leda människor och vill vara en bra chef (kanske var det anledningen till att du tog det nya chefsjobbet?) så hoppas vi att du fortsätter, och satsar på att utveckla ditt chefskap. Vårt land behöver duktiga ledare, i alla åldrar, inom alla branscher.
Ta några minuter och fundera över dessa punkter för att hitta balansen och fortsätta utvecklas på din ledarskapsresa.
Om du exploderar iväg i raketfart kommer du snart tappa ork och fart och dimpa ner på huvudet, till din egen besvikelse.
Befinner du dig just nu i ett sprintlopp? Sakta då farten, lyft blicken och rusta dig med uthållighet och tålamod. Kom ihåg att du är anställd av en orsak – du behöver inte överprestera.
Som ny chef är det inte konstigt att du känner press på dig att visa din kompetens. Alla tittar på dig, du blir bedömd. I viljan att prestera och bevisa sin duglighet är det lätt att bli gränslös. Och snart har du glömt bort meningen med det du gör.
Den som tröttar ut sig kan inte behålla passionen för jobbet. Därför behöver du sätta gränser och vara tydlig med dem, både för dig själv och utåt mot din omgivning. Då kommer du att hålla längre.
Läs mer om hur du tydliggör förväntningarna: Ny som chef – 3 praktiska tips
Vilken typ av ledare är och vill du vara? Kanske du behöver gå tillbaka till frågan varför du ville bli chef. Var det lönen som lockade, blev du smickrad över förtroendet eller var det viljan att få andra att växa och prestera?
Ledarskap är en komplex fråga med många perspektiv och du kan hjälpa dig själv genom att reflektera och formulera för dig själv:
Ingen föds till en färdig ledare, men de som vill kan utvecklas till bra ledare. Det är en färdighet precis som alla andra. Och kunskap är aldrig tungt att bära, så ta in så mycket kunskaper som du bara kan.
Ledarskap är inte enbart en relation till andra utan också en relation till sig själv. När du tar dig tid att förstå dina styrkor och svagheter kan du lättare bygga ett trovärdigt och starkt ledarskap.
Du behöver också förstå dina medarbetare med alla deras olika personligheter, beteenden, behov och förutsättningar.
I en och samma arbetsgrupp kan det finnas en medarbetare som uträttar stordåd om hen får styra helt själv. En annan som har potential att utvecklas till en mästare inom sitt område men behöver mycket pepp och stöd på vägen. Medan en tredje behöver styras med regelbunden återkoppling för att inte sacka efter.
Din uppgift som chef är att få dina medarbetare att utvecklas och prestera. Se på dig själv och din roll som en möjliggörare: du ska ge dina medarbetare utrymme och möjligheter att göra sina jobb på bästa sätt.
Se till att fira prestationer med dina medarbetare – stora som små, alla är viktiga! Och försök att lyfta din grupp inför resten av organisationen.
Underskatta inte konsten att lyssna. Det är en superkraft som faktiskt går att träna upp och som är centralt i ett bra ledarskap. Genom att lyssna aktivt på andra personer stärker du relationen och det blir lättare att bygga förtroende, tillit och lojalitet.
Läs mer: Så använder du aktivt lyssnande som coachverktyg
Det låter kanske överflödigt men ett vanligt misstag är att vi utgår från att alla uppfattar ett budskap som vi själva gör. Men så enkelt är det inte. Forskning visar att brist på lyhördhet och kommunikation hos chefer rentav är förtroendesänkande.
Känns det onödigt eller fånigt att avsätta tid för reflektion i arbetskalendern? Gör det ändå! Vi lovar att det kommer att löna sig i längden. Det är ett sätt att fylla på med energi och påminna sig själv om meningen i det en gör. Att komma ihåg vem du är, vad du uträttar och vart du och din grupp ska.
Lästips: En liten guide i reflektion – 3 kraftfulla frågor
Om det är svårt att ta tid från ditt fullproppade schema – kör en testperiod och se om det är värt det.
Och kom alltid ihåg detta: Du behövs och gör ett viktigt jobb. Stort lycka till!
FLER LÄSTIPS:
Därför ska du gå en ledarskapsutbildning – 9 goda anledningar
Ligg steget före med praktiska tips som du har direkt nytta av i din vardag
Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.
Frukost och nya perspektiv ingår. Välkommen!