fbpx

Därför ska du gå en ledarskapsutbildning

Titeln chef kommer tyvärr inte med superkrafter som att kunna läsa tankar eller stoppa tiden (även om man alltid kan önska…). Däremot har du som är ledare förhoppningsvis ett roligt jobb med möjlighet att utveckla både dig själv och andra. Här berättar vi hur en ledarskapsutbildning kan hjälpa dig med det.

Komplett ledarskapsutbildning för dig som vill bli trygg i rollen som ledare: Bli Certifierad ledare. Läs mer här!

Att leda är en yrkeskonst

Att vara en bra ledare är viktigare än att vara en duktigare specialist, när det kommer till affärskritiska saker som att skapa engagemang, bättre resultat och trivsel på jobbet. Det visar både akademisk forskning och interna kartläggningar hos Google.

Starka och modiga ledare behövs, och gör skillnad. Framfot har lång erfarenhet inom ledarskapsutveckling och våra lärdomar säger oss att leda är en yrkeskonst som många andra. Det är något du kan lära dig att bli bra på, och något som du behöver öva på för att fortsätta utvecklas i. Ett sätt att göra det är att gå en ledarskapsutbildning.

Om du är ny i rollen som chef och ledare kan till exempel vår utbildning Ledarskap nivå 1 hjälpa dig. Delta fysiskt eller 100% på distans.

Visst – en chefsutbildning kommer inte att göra dig till tankeläsare, ge dig obegränsat med tid eller lära dig att automatiskt veta vilka beslut som är rätt. Men en bra ledarskapsutbildning kan hjälpa dig att kommunicera bättre med dina medarbetare, hålla fokus på din uppgift, hitta nya verktyg för att jobba mer effektfullt och känna dig tryggare i din roll – även när det inte går som du eller andra har tänkt.

9 bra anledningar att gå en ledarskapsutbildning

1. En chans att analysera dig själv på jobbet

Svenska chefer uppskattar att de lägger 40 % av sin tid på ett coachande ledarskap, medan det i själva verket bara är 0-5 % av arbetstiden som går till att coacha andra. Det visar en studie gjord av ett forskarteam på KTH. Läs mer: Chefer ger mindre feedback än de tror.

En bra ledarskapsutbildning ger dig verktyg och metoder för att analysera ditt ledarskap och också utveckla dig själv som ledare och person.

Genom att analysera och utveckla din ledarstil rustar du dig för att stå stark i olika situationer – som till exempel att leda, utbilda och ta svåra samtal på ett konstruktivt sätt. Våra ledarskapsutbildningar börjar ofta med att du gör en beteendeanalys eller kompetensinventering för att du ska få bästa möjliga förutsättningar att utvecklas i din roll.

2. Bli bättre på att förstå dina medarbetare – din viktigaste resurs

Varför gör de inte bara som jag säger? Ja, det kan man fråga sig. Och den frågan kan du som är i ledande position få svar på i en ledarskapsutbildning. Ledarskap handlar om att förstå olika typer av personer, kommunikationsstilar och beteendemönster. I den här videon berättar Erik mer om hur du kan lyfta dina medarbetare ännu ett snäpp genom det situationsanpassade ledarskapet.

Tips: Läs mer om hur du som ledare kan skapa positiv förändring enbart genom ditt beteende.

3. För att utveckla dig själv som chef och ledare

Att gå en bra utbildning är personlig utveckling. Det är lite som att du har en personlig tränare på gymmet: Du lägger tid och engagemang på att träna under professionell ledning. Och du får direkt återkoppling på det du gör och kommer få bättre resultat på ett effektivt sätt.

Och eftersom du får support från utbildaren och möjlighet att bolla med ledare i samma situation som du kommer du att undvika onödiga fallgropar. Du kommer helt enkelt att kunna göra dig redo för att ta nästa steg och nå ett framgångsrikt ledarskap på ett snabbare och säkrare sätt.

Bli certifierad ledare. Komplett ledarskapsutbildning i tre delar, med stöd & support under hela resan. Tillgänglig 100% på distans.

4. För att hitta DITT sätt att leda!

Det finns inte ETT rätt sätt att leda. Därför ska du leta efter en ledarskapsutbildning som hjälper dig att mejsla ut och förverkliga DITT sätt att leda. Det handlar om vem du är, vilken organisation och vilka typer av personer du leder. Och i vilket sammanhang du verkar.

Du har kanske själv erfarenhet av det som flera akademiska studier visar på – att någon som uppfattas som ”en fantastisk chef” på en arbetsplats inte nödvändigtvis blir det på nästa. Så, myter som Ledare är något man föds till eller Antingen har man det eller så har man det inte är möjligtvis sanna om man med ”det” menar att vara nyfiken, flexibel, ha stor självinsikt och mod att förändras och utvecklas.

Med det som grund menar vi att konsten att leda är något du kan lära dig – vem du än är. Och det är något som du regelbundet behöver reflektera över och träna på för att fortsätta utvecklas i.

Gör en behovsanalys för ledare & projektledare för att se vad du behöver – just nu.

Ett bra ledarskap kommer av att du anpassar dig utifrån den grupp du leder, vilken strategi ni har, hur organisationskulturen ser ut och vilket mandat du har. I en ledarskapsutbildning får du stöd och tid för att jobba med just det.

5. För att få mer tid i kalendern – sen

Jag har inte tid för utbildning, tänker du. Vi menar att en chefsutbildning NU kommer att skapa mer plats i din fulla kalender SEN. Svenska chefer blir avbrutna i sitt arbete ungefär 150 gånger per vecka. I snitt ställer medarbetarna 100 frågor per dag till sin närmsta chef. I en chefsutbildning kan du lära dig att hantera det och få verktyg som gör dig till en mer effektiv ledare.

(Psst! Vill du fördjupa dig i personlig effektivitet och hitta balans i livet? Läs mer om vår utbildning Hållbart självledarskap.)

6. För att träna på att få det att hända – på riktigt

På tal om tid. För att fortsätta utveckla ditt ledarskap inte bara på pappret utan även i  verkligheten behöver du lägga tid på att:

  • reflektera över vad som fungerar bra och vad som kan bli bättre
  • omsätta det i praktiken
  • och öva, öva, öva.

Att boka en ledarskapsutbildning är ett sätt att vika ett par dagar för att göra just det.

7. För att utveckla din Learnability Quotent

Vi blir bra på det vi tränar. I en utbildning får du dels möjlighet att träna praktiskt på ditt allra bästa ledarskap. Dessutom får du chans att utveckla din learnability quotent – det vill säga förmågan att lära sig nya saker. En egenskap som blir allt viktigare i de flesta roller i arbetslivet idag. Uttrycket Learnability Quotent (LQ) kommer att vara riktigt trendigt i framtida rekryteringar spår bland andra rekryteringsföretaget Manpower.

8. För att öka engagemanget hos dina anställda

Positiv bekräftelse är mycket viktigare för motivationen än vad till exempel en hög lön är. Det betyder att om du som ledare övar på konsten att utveckla och underhålla en positiv kultur på arbetsplatsen, kommer det göra stor skillnad för organisationen på sikt.

Genom att investera i chefsutbildningar kan du hitta nya sätt att kommunicera med och förhålla dig till dina medarbetare. Så att de trivs bättre på jobbet, blir mer motiverade och stannar längre.

Läs mer om hur du får dina medarbetare att trivas: Så behåller du toppförmågorna

9. För att du ska trivas bättre på jobbet!

Att få möjlighet att utvecklas och växa i sin roll är något som motiverar de flesta. Du är inte bara chef – du är en människa också. Det är lätt att glömma när vardagen snurrar på, men inspiration, nya verktyg och att träffa andra i liknande situationer är ofta en riktig energiinjektion som främjar kreativitet och balans i yrkeslivet. Och det är väl en anledning så god som någon? 🙂

FLER LÄSTIPS:

5 saker som riktigt bra ledare gör

Vad är ledarskap och vad är chefskap?

Så bygger du ett framgångsrikt team

Vill du få färska tips direkt i din mejlkorg? Prenumerera på Framgångsmagasinet!

Prenumerera på framgångsmagasinet Begär offert

Kontakta oss

Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.

Skickar
Formulär
När du fyller i din e-postadress samtycker du till att dina uppgifter behandlas enligt vår integritetspolicy.

Tack!

Vi återkommer till dig så snabbt vi kan.

Kostnadsfria seminarier

Frukost och nya perspektiv ingår. Välkommen!

Alla utbildningar

Våra kunder

Sök på Framfot

Ange din sökning nedan: