Varför du ska gå ledarskapsutbildning

När du blir chef blir du inte automatiskt en supermänniska som kan läsa tankar eller har obegränsat med tid. Men du får ett jobb där du förhoppningsvis får möjlighet att utveckla både dig själv och andra. Här berättar vi hur en ledarskapsutbildning kan hjälpa dig med det.

Varför gå ledarskapsutbildning

Att leda är en yrkeskonst

För dig som är chef är det viktigare att vara en bra ledare än att vara en duktig specialist, för att skapa engagemang, bättre resultat och trivsel på jobbet. Det visar både akademisk forskning och interna kartläggningar hos Google.

Våra erfarenheter går i samma linje, och säger oss också att leda är en yrkeskonst som många andra. Något du kan lära dig att bli bra på, och något som du behöver öva på för att fortsätta utvecklas i. Ett sätt att göra det på, är att gå en ledarskapsutbildning.

Om du är ny i rollen som ledare kan till exempel vår utbildning Ledarskap nivå 1 hjälpa dig.

En chefsutbildning kommer inte att göra dig till tankeläsare, ge dig obegränsat med tid eller lära dig att automatiskt veta vilka beslut som är rätt. Men en bra utbildning kan hjälpa dig att kommunicera bättre med dina medarbetare, hålla fokus på din uppgift, hitta nya verktyg för att jobba mer effektfullt och känna dig tryggare i din roll.

9 anledningar: varför du ska gå ledarskapsutbildning

1. För att analysera dig själv på jobbet

Svenska chefer tror att de lägger 40% av sin tid på ett coachande ledarskap, medan det i själva verket bara är 0-5% av arbetstiden som läggs på det. Det visar en studie gjord av ett forskarteam på KTH. I en bra ledarskapsutbildning får du verktyg och metoder för att analysera och utveckla dig själv som ledare och person.

Våra ledarskapsutbildningar börjar ofta med att du gör en beteendeanalys eller kompetensinventering. För att du ska få bästa möjliga förutsättning att växa.

2. För att förstå din viktigaste resurs: personalen

”Varför gör de inte bara som jag säger?” Det kan man fråga sig.  Och den goda nyheten är att du kan få svar på den frågan i en ledarskapsutbildning. Att förstå olika typer av personer, kommunikationsstilar och beteendemönster är extremt viktigt för att du ska kunna utöva ett bra och effektivt ledarskap.

3. För att utveckla dig själv som ledare

Att gå en bra utbildning är lite som att ha en personlig tränare på gymmet: du lägger tid och engagemang på att träna med professionell ledning, får direkt återkoppling på det du gör, och kommer få bättre resultat, mer effektivt. Med support från utbildaren och möjlighet att bolla med ledare i samma situation som du, kommer du undvika onödiga fallgropar. Så att du på ett snabbare och säkrare sätt gör dig redo att ta nästa steg och nå större framgång med ditt ledarskap.

Bli certifierad ledare. Komplett ledarskapsutbildning i tre delar, med stöd & support under hela resan.

4. För att hitta DITT sätt att leda!

Det finns inget ”ett rätt sätt” att leda. Det du ska leta efter är en ledarskapsutbildning som hjälper dig att mejsla ut och verkliggöra DITT sätt att leda. Utifrån vem du är, vilken organisation och vilka typer av personer du leder. Vilket sammanhang du verkar i, just nu.

Du har kanske själv erfarenhet av det som flera akademiska studier visar: någon som är ”en fantastisk chef” på en arbetsplats kommer inte nödvändigtvis att uppfattas som det på nästa. Så myter som att: ”Ledare är något man föds till!” eller: ”Antingen har man det eller så har man det inte” är möjligtvis sanna om man med ”det” menar att vara nyfiken, flexibel, ha stor självinsikt och mod att förändras och utvecklas.

Med det som grund menar vi att konsten att leda är något du kan lära dig – vem du än är. Och något som du regelbundet behöver reflektera över och träna på för att fortsätta utvecklas i. (Gör vår behovsanalys för ledare & projektledare för att se vad du behöver – just nu). Ett bra ledarskap kommer av att du anpassar dig utifrån saker som den grupp du leder, vilken strategi ni har, hur organisationskulturen ser ut och vilket mandat du har. Det kan du få stöd i, och tid för att jobba med, i en ledarskapsutbildning.

5. För att få mer tid i kalendern – sen

”Jag har inte tid för utbildning” tänker du. Vi menar att en chefsutbildning nu skapar mer plats i din fulla kalender – sen. Svenska chefer blir avbrutna i sitt arbete ungefär 150 gånger per vecka. I snitt ställer medarbetarna 100 frågor per dag till sin närmsta chef. I en chefsutbildning kan du lära dig sätt att hantera det, och få verktyg som gör dig till en mer effektiv ledare.

(Psst! Vill du fördjupa dig i personlig effektivitet och att hitta balans i livet? Läs mer om vår utbildning Stresshantering).

6. För att träna på att få det att hända – på riktigt

På tal om tid: för att fortsätta utveckla ditt ledarskap behöver du lägga tid på att

  • reflektera över vad som fungerar bra och vad som kan bli bättre
  • omsätta det i praktiken och
  • öva, öva, öva.

Att boka en chefsutbildning är ett sätt att vika ett par dagar för att göra just det.

7. För att utveckla din Learnability Quotent

Vi blir bra på det vi tränar på. I en utbildning får du dels möjlighet att träna praktiskt på ditt allra bästa ledarskap. Dessutom får du chans att utveckla din learnability quotent – det vill säga förmågan att lära dig nya saker. En egenskap som blir allt viktigare i de flesta roller i arbetslivet idag. Uttrycket Learnability Quotent (LQ) kommer att vara riktigt trendigt i framtida rekryteringar – det spår bland andra rekryteringsföretaget Manpower.

8. För att öka engagemanget hos dina anställda

Forskning i olika former visar att positiv bekräftelse är mycket viktigare för motivationen än vad till exempel en hög lön är. Det betyder att om du som ledare övar på konsten att utveckla och underhålla en positiv kultur på arbetsplatsen, kommer det göra stor skillnad för organisationen på sikt. Genom att investera i chefsutbildning kan du hitta nya sätt att kommunicera med och förhålla dig till dina medarbetare. Så att de trivs bättre på jobbet, blir mer motiverade och stannar längre. Läs vårt tips om hur du får toppförmågorna att stanna här.

9. För att du ska trivas bättre på jobbet!

Att få möjlighet att utvecklas och växa i sin roll är något som motiverar de flesta i yrkeslivet. Du är inte bara chef – du är en människa också. Det är lätt att glömma när vardagen snurrar på, men inspiration, nya verktyg och att träffa andra i liknande situationer som din är ofta en riktig energiinjektion som främjar kreativitet och balans i yrkeslivet. En anledning god som någon.

Framgångsmagasinet

Ligg steget före med praktiska tips som du har direkt nytta av i din vardag

Kontakta oss

Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.

Skickar
Formulär

Tack!

Vi återkommer till dig så snabbt vi kan.

Kostnadsfria seminarier

Frukost och nya perspektiv ingår. Välkommen!

Våra kunder

Sök på Framfot

Ange din sökning nedan: