Ny som chef: lyckas med första veckorna på jobbet

Ny som chef – grattis! Nu har du 100 magiska dagar på dig för att bevisa att du är värd jobbet. Eller? Nej, så svartvitt är det naturligtvis inte. Men det finns en poäng i att göra en strategi för din första tid när du är ny som chef. Här delar vi med oss av våra bästa tips för en bra start i din nya roll.

Glad kvinna i färgstark blus och runda glasögon – Framfot

offert utbildning

Få den kunskap och praktiska träning du behöver för att bli trygg i rollen som ledare. Boka utbildningen Ny som chef.

Stort grattis till din nya roll som chef! Du har en spännande tid framför dig. Hur du agerar under dina första veckor kommer inte vara helt avgörande för din framtid – men det är klart att en smart start sätter en bra känsla både för dig och dina nya medarbetare. Därför bjuder vi på tre konkreta tips som snabbt får dig på banan.

Din viktigaste uppgift som chef

Dags för ett nytt uppdrag! Nu står du kanske som en frustande travhäst bakom startlinjen. Du vill kliva in på kontoret och göra skillnad! Det kan vara frestande att direkt börja peka med hela handen och stryka budgetposter för att se snabba resultat. Men vårt bästa tips nu är ta det lugnt och minns det här: i rollen som chef är din viktigaste uppgift att leda dig själv, personalen och organisationen till en ny plats. Ett sånt arbete tar tid.

För att lyckas långsiktigt med ditt ledarskap behöver du bygga förtroende och relation med dina medarbetare och reda ut vad som faktiskt förväntas av dig. Så att du orkar vara uthållig och hållbar i längden.

Bli Certifierad ledare! Du jobbar praktiskt med din egen roll, grupp och verksamhet i ett komplett utbildningsprogram som hjälper dig till framgång.

Ny som chef – 4 praktiska tips

När du är ny som chef finns det några praktiska saker du kan göra för att lyckas med dina första veckor på jobbet. Här bjuder vi på våra bästa tips.

1. Tydliggör förväntningarna!

Vi återkommer ofta till det här – eftersom det är viktigt. För att du ska lyckas med ditt uppdrag behöver det vara tydligt. Ta reda på vilka förväntningar som finns på dig i tre nivåer:

 • Vet du vad din uppdragsgivare förväntar sig av dig? Fråga! Och se till att få det skriftligt (eller skriv själv ner de svar du får) så du kan gå tillbaka till det när vardagen snurrar fort.
 • På samma sätt behöver du ta reda på vad dina medarbetare behöver och förväntar sig av dig som ledare. Fråga (till exempel i samtalet i tips nummer 2) och skriv ner. Här är det viktigt att vara tydlig med att det inte är en öppen önskelista som du kommer att leverera mot, utan ett samtal er emellan som du kommer att processa. Att leva upp till de olika förväntningar som alla personer i din grupp har på dig är nämligen ett omöjligt uppdrag.
 • Du själv. Sist men inte minst: vad förväntar du dig? Av jobbet, ledningen, medarbetarna och dig själv? Fundera på det, skriv ner det och kommunicera dina förväntningar till de det berör.

2. Lär känna dina medarbetare

Se till att redan under dina första veckor planera in ett möte med varje medarbetare, där ditt största mål är att lyssna. Försök hålla samtalet avspänt. Nu börjar ni bygga relation och lägger grunden för ert framtida samarbete. Du kan passa på att berätta om förväntningarna från förra punkten – och fråga personen mitt emot om vilka förväntningar hen har på dig. De här frågorna är bra att ställa:

 • Vem är du?
 • Vad gör dig motiverad?
 • Vad förväntar du dig av mig som chef?
 • Hur kan jag stötta dig i ditt arbete? Vad behöver du av mig om du till exempel är stressad?

Svåra samtal, bygga team, ett coachande ledarskap … Vad behöver du vässa för att lyckas som ledare? Gör en kostnadsfri behovsanalys här.

Hur mår ert team? Gör quiz och få svar direkt.

3. Boka in tid för regelbunden reflektion

Schemalägg en stående tid för reflektionsmöte med dig själv. Minst en gång i veckan och under arbetstid – inte innan läggdags. Det här är så lätt att prioritera bort. Gör inte det! Nu har du en roll som handlar mycket om att optimera och mäta effekter. Tempot kanske kommer vara högt, ofta eller emellanåt. Därför är det extremt viktigt att regelbundet avsätta tid för att stanna upp, fokusera och reflektera. Under den här stunden kan du gå tillbaka till förväntningarna på dig, se till att ni håller riktningen framåt och att du är i balans.

 • Var fokuserad och närvarande. Stäng av mejl, telefon och meddela din personal att du inte är tillgänglig under den här tiden. Du kanske till och med ska vara någon annanstans än på jobbet.
 • Använd gärna papper och penna för dina reflektioner så slipper du störas av digitalt brus.
 • Reflektera: hur har dagen/veckan varit och känts?
 • Acceptera vad du faktiskt kan kontrollera och fokusera på det. Det vill säga dina egna tankar och beteenden.

4. Låt det ta tid

När du är ny som chef känns det kanske som att du borde ha koll på hur ”allt” fungerar. Men det har ingen. Så våga vara tydlig med att du kommer använda dina första månader till att lära dig hur verksamheten fungerar och att du inte kommer ta några revolutionerande beslut än. Lägg en stabil grund och visa förtroende för dina medarbetare. Det kommer löna sig i längden.

Ett bonustips: Även om du bubblar över av förändringslust, undvik att prata om allt nytt du ska implementera. Det bygger bara luftslott du inte vet om du kan leva upp till, samtidigt som du riskerar att skapa onödig oro inför kommande förändringar. När det blir dags att göra förändringar – satsa på att göra framför att säga.

Vill du träna praktiskt på att bli en bra chef? Boka utbildningen Ledarskap Nivå 1 – Ny som chef.

Lycka till!

FLER LÄSTIPS:

Varför du ska gå ledarskapsutbildning

5 saker riktigt bra ledare gör

6 frågor att ställa för dig som ny chef

Prenumerera på framgångsmagasinet Begär offert

Kontakta oss

Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.

Skickar
Formulär
När du fyller i din e-postadress samtycker du till att dina uppgifter behandlas enligt vår integritetspolicy.

Tack!

Vi återkommer till dig så snabbt vi kan.

Kostnadsfria seminarier

Frukost och nya perspektiv ingår. Välkommen!

Alla utbildningar

Våra kunder

Sök på Framfot

Ange din sökning nedan: