fbpx

Ökad stress på jobbet efter invasionen

Jod och krislådor är slutsålda samtidigt som vevradion har chans att vinna pris som mest sålda produkt under 2022. Ryssland invaderar Ukraina och svensken har anammat ”prepping” som krisstrategi – men hur mår vi egentligen? En undersökning av Framfot visar att hela 40% ofta upplever negativ stress på sin arbetsplats trots att organisationen och teamet går bra, chefen stöttar och arbetsbelastningen är okej. Så var kommer den negativa stressen ifrån?

Undersökningen som Framfot tagit fram visar att under perioden januari till mars 2022 upplevde 40% ofta negativ stress på sin arbetsplats men var samtidigt positiva till chefernas stöd, den egna arbetsbelastningen, gruppens framgångar och organisationen i helhet.

– Det var överraskande att se att det var så många som var stressade utan att det hade en koppling till de vanligaste arbetsrelaterade orsakerna, säger Erik Sjögren, tf. VD på Framfot företagsutbildning.

 

40% uppger att de ofta upplever negativ stress på sin arbetsplats.

Hur mår ert team? Gör quiz och få svar direkt 👇

Vad är oro och stress?

Melanie Greenberg, som arbetar som klinisk psykolog i Mill Valley, beskriver oro som repetitiva tvångstankar och den kognitiva komponenten av ångest. Alltså hjärnans förmåga att ta emot, lagra, bearbeta och hantera information snarare än kroppens fysiska funktioner. Även om oro kan upplevas som obehagligt så har den en viktig funktion i våra liv, menar Luana Marques, docent i psykiatri vid Harvard Medical School. När vi tänker på obehagliga situationer, som att inte kunna betala hyra eller klara ett prov, så blir våra hjärnor stimulerade. Oro har då som funktion att lugna ner oss samtidigt som den hjälper till att skydda oss från farliga situationer. Det är när vi fastnar och ältar ett problem som oro förlorar sin funktion.

Stress däremot är den fysiologiska delen. ”Stress definieras som en reaktion på förändring i miljön eller krafter som överskrider individens resurser”, säger Dr Greenberg. Hjärtklappning, handsvett, spända muskler och snabb andning är tydliga effekter av stress. Om oro är det som händer i hjärnan, så är stress kroppens svar på det och båda är symptom som kan kulminera i ångest. Ångest i sin tur är det som händer när vi behöver hantera både stor stress och oro, säger Dr. Marques.

Vanligaste orsakerna till stress

Pengar, framtid, jobbet, hälsan och relationer är de vanligaste orsakerna till stress, enligt kliniken Psychological Health Care. Tre av dem, hälsan, ekonomin och framtiden, är något som satts på prov under de senaste åren. Enligt en undersökning från American Psychological Association som publicerades 10 mars 2022, upplever en stor majoritet av det amerikanska folket hög stress för ekonomi, inflation, covid-19 och Rysslands invasion av Ukraina. Kriget rapporterades till och med som den största orsaken till stress mer än vad någon annan stressfaktor gjort under de 15 år som undersökningen utförts. Stress över ekonomin hade också den högsta rankningen sedan 2015.

Fördjupa dina chefskunskaper genom att gå utbildningen Certifierad ledare 1.0

Var femte samtal till Previa handlar om oro för kriget

Men även i Sverige kan vi nu se en ökad oro för det som händer i omvärlden. Previa tillhandahåller krisstödstjänster till arbetsplatser genom systerbolaget Falck Healthcare som meddelar i ett pressmeddelande att 11 mars, två veckor efter invasionen, handlade var femte krisstödssamtal som Previa tog emot om oro kopplat till kriget. Det är tydligt att många medarbetare känner en stark oro, otrygghet och stress över kriget i Ukraina, menar Previa.

 

Var femte samtal till Previa handlar om oro för kriget.

 

Vill du som chef stötta dina medarbetare? Så leder du stressade medarbetare utan att själv gå sönder.

Enligt en Sifo-undersökning på uppdrag av TV4 upplever fyra av tio svenskar oro för att Sverige ska hamna i krig. En annan undersökning från Aftonbladet/Demoskop visar att 81 procent känner oro över att kriget kommer att sprida sig utanför Ukrainas gränser, och var tredje svensk är orolig för att en främmande makt kommer att ockupera Sverige.

Även ekonomin är en bidragande faktor till oro visar en färsk undersökning från Novus. Nästan sex av tio svenskar är mycket eller ganska oroade för att kriget ska påverka hushållsekonomin.

 

krig främmande makter och hushållens ekonomi

 

Vikten av psykologisk trygghet i gruppen

Solidaritet, sammanhållning över klass- och nationsgränser mellan olika människor, blir nu viktigare än någonsin. Och att våga stå upp för en mer rättvis värld. Något som Ukrainas president kommit att symbolisera för många. Att ”göra en Zelensky” handlar i korta drag om att bygga ett tryggt och tydligt ledarskap, att stå kvar i stormens öga och ingjuta hopp när det känns som allra mörkast.

Det gäller inte bara presidenter, som chef och kollega behöver man nu hitta sätt att stötta varandra för att hantera de känslor som uppstår vid kris. Precis som vi lärde oss under pandemin behöver medarbetarna bland annat regelbunden information om var och hur de kan få stöd. Som organisation är trygghet och stabilitet två viktiga nyckelord för att minska stressen hos medarbetarna. Lästips! Håller er organisationskultur? 6 praktiska tips!

Ta hand om varandra!

Läs mer om hur vi kan skräddarsy en insats för dig, dina ledare och er verksamhet här.

 

Under perioden 1 januari – 31 mars 2022 har 974 personer svarat på frågan om de upplever negativ stress på arbetsplatsen.

Det går bra att använda materialet på denna sida så länge ni använder källhänvisning och länkar till ursprungskällan.

Prenumerera på framgångsmagasinet Begär offert

Kontakta oss

Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.

Skickar
Formulär
När du fyller i din e-postadress samtycker du till att dina uppgifter behandlas enligt vår integritetspolicy.

Tack!

Vi återkommer till dig så snabbt vi kan.

Kostnadsfria seminarier

Frukost och nya perspektiv ingår. Välkommen!

Alla utbildningar

Våra kunder

Sök på Framfot

Ange din sökning nedan: