Så leder du som introvert chef

Vet du vad Mahatma Gandhi, Marissa Mayer, Bill Gates och Barack Obama har gemensamt? De är alla exempel på framgångsrika ledare med introverta personligheter. Är du också introvert och tvekar inför en ledarposition? Lugn. Det är inte bara utåtriktade energiknippen som är bra chefer. Rätt använda blir dina introverta egenskaper en tillgång för medarbetarna och organisationen. Här kan du läsa mer om hur du lyckas. Ledare med introverta uttryck

Få det just du behöver för att utveckla dig själv, gruppen och verksamheten i Certifierad ledare. Praktisk träning anpassad efter dina behov. Läs mer här!

offert

Fyller du på din energireserv genom att umgås med andra och lära känna nya personer? Eller behöver du landa i ensamhet med jämna mellanrum för att ladda batterierna? Om du känner igen dig mest i det senare påståendet är det troligt att du är främst introvert. Och vi säger ”främst” – för alla har vi förstås lite av båda sidorna i oss.

Vad är skillnaden på introvert och extrovert?

Begreppen introvert och extravert* lanserades av psykiatern Carl Gustav Jung 1921. Att introverta personer är blyga och tystlåtna, medan den som högljutt skämtar och skojar måste vara extravert, är en vanlig missuppfattning. Faktum är att mycket utåtriktade personer kan vara introverta och att även extraverta kan vara blyga. Däremot styrs introverta personer mer av sina egna uppfattningar än av omvärlden och andras argument. Som introvert är du ofta eftertänksam och trivs med att lyssna och observera innan du själv uttrycker dig. Och – kanske allra viktigast – du trivs i ditt eget sällskap och samlar energi genom att vara själv eller med dina närmsta.

Bli Certifierad HR! Kunskap och praktisk träning för dig som brinner för företagets viktigaste resurs: personalen. Läs mer! 

I det öppna kontorslandskapets tid, där ”utåtriktad och flexibel” är heta egenskaper på arbetsmarknaden, kan behovet av att få jobba ostört eller få ordentlig vila efter konferensen kännas som en black runt foten. Men tänk om. Dina styrkor som introvert gör stor nytta i rollen som chef.

Så använder du dina styrkor som introvert ledare

Alla har vi våra styrkor och utmaningar. Här har vi samlat några riktigt bra saker som introverta ledare gör – när de tillåter sig att vara sig själva.

1. Du höjer dina medarbetare

Ditt ointresse för att stå i centrum är en chefsstyrka. En studie från Harvard fastslog att introverta chefer inte ”monopoliserar rummet” som extroverta gör. Det gör att du har lättare att ta ett steg tillbaka och släppa fram andra, som i sin tur vågar ta plats och växa. Introverta chefer är bättre på att låta medarbetarna utveckla sina egna idéer, medan extroverta ledare lätt blir exalterade, ”tar över” och låter sina egna idéer överskugga andras.

Lär dig att förstå dig själv och andra bättre i utbildningen Effektiv Kommunikation.

2. Du står stadigt när det stormar

Som introvert chef har du vanligtvis en stark integritet. Den gör dig mindre känslig för grupptryck, så värna om den. Du är av naturen självständigt lagd och färgas inte av trender och grupptänkande, vilket är en tillgång i ditt långsiktiga beslutsfattande. Du vänder inte kappan efter vinden och riskerar därmed inte att fatta felaktiga beslut bara för att du vill bli omtyckt för stunden.

Lästips: Fatta bättre beslut! 5 tips som vässar ditt rationella tänkande

3. Du talar med tystnad

Du uppfattas som en god lyssnare eftersom du sällan avbryter den som pratar. Genom ditt lugna sätt, bidrar du till en lugn och konstruktiv stämning i de grupper du leder. Kom bara ihåg att andra extroverta personer kan missförstå din eftertänksamhet. Många introverta tittar gärna bort från motparten för att fokusera bättre, medan extroverta söker ögonkontakt i ett samtal. När du har behov av att tänka efter; visa eller säg det. Din tystnad kan annars driva en extrovert till att nervöst prata ännu mer, dra slutsatsen att du är ointresserad eller anta att du inte håller med.

Utveckla ditt Coachande ledarskap med praktisk träning grundad i den senaste forskningen. Läs mer & boka här!

4. Du låter saker ta tid

I vår kultur har risktagande ledare som fattar snabba beslut länge hyllats. Men nu spås deepwork, eller förmågan till fokuserat djupjobb, bli en framgångsfaktor att lita på. Introverta ledare har ett försprång i att tänka riskminimerande. En analyserande och reflekterande personlighet undviker hastiga (och i vissa fall: överilade!) beslut. Se värdet i din förmåga att arbeta intensivt med sak i taget, gå på djupet och sitta länge med enformiga uppgifter utan att bli uttråkad. Snabbast betyder inte alltid bäst.

Leda utan att vara chef – skaffa kunskap och verktyg för att motivera andra och leda gruppen framåt. Boka här!

5. Och du – var dig själv!

Drygt en fjärdedel av befolkningen är introvert. Men många trycker tillbaka den delen av sin personlighet för att passa in i samhällsnormen. Gå inte i fällan att dölja vem du är. Var istället tydlig med dina behov. Din analytiska läggning kräver troligen mer avskildhet och mindre stimulans utifrån än vad dina extroverta kollegor är bekväma med. När du känner att du behöver dra dig undan ska du ta det på allvar. Dels för att du kommer nå bättre resultat när du ger dig själv rätt förutsättningar. Dels för att risken annars är att du blir utmattad, vilket på sikt kan leda till allvarliga stressymptom.

*Extravert kommer från latinets extra (utåt) och vertere (vända eller rikta). Stavningen extrovert har troligtvis uppstått genom påverkan från uttrycket introvert.

Hur mår ert team? Gör quiz och få svar direkt.

FLER LÄSTIPS:

Viktigaste faktorn för effektiva team – så skapar du psykologisk trygghet

5 tips för ett mer närvarande ledarskap (undvik att vara en passiv chef!) 

7 nycklar för rakare kommunikation

Prenumerera på framgångsmagasinet Begär offert

Kontakta oss

Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.

Skickar
Formulär
När du fyller i din e-postadress samtycker du till att dina uppgifter behandlas enligt vår integritetspolicy.

Tack!

Vi återkommer till dig så snabbt vi kan.

Kostnadsfria seminarier

Frukost och nya perspektiv ingår. Välkommen!

Alla utbildningar

Våra kunder

Sök på Framfot

Ange din sökning nedan: