Så leder du som introvert chef

Vad har Mahatma Gandhi, Moder Theresa, Bill Gates och Barack Obama gemensamt? Det är namnen på framgångsrika ledare med introverta personligheter. Är du också introvert och tvekar inför en ledarposition? Lugn. Det är inte bara utåtriktade energiknippen som är bra chefer. Rätt använda blir dina introverta egenskaper en tillgång för medarbetarna och organisationen. Ta med dig våra konkreta tips och kom ihåg att det finns en stark poäng i ordspråket: ”Tala är silver, tiga är guld”.

Ledare med introverta uttryck

1. Höj dina medarbetare

Många tolkar felaktigt en introvert person som blyg, men det lågmälda beteendet bottnar istället i ett ointresse för uppmärksamhet. Se det som en styrka. En studie från Harvard fastslog att introverta chefer inte ”monopoliserar rummet” som extroverta gör. Det gör att du har lättare att ta ett steg tillbaka och släppa fram andra, som i sin tur vågar ta plats och växa. Introverta chefer är bättre på att låta medarbetarna utveckla sina egna idéer, medan extroverta ledare lätt blir exalterade, ”tar över” och låter sina egna idéer överskugga andras.

Lär dig att förstå dig själv och andra bättre i utbildningen Effektiv Kommunikation.

2. Stå stadigt när det stormar

Som introvert chef har du vanligtvis en stark integritet. Den gör dig mindre känslig för grupptryck, så värna om den. Du är av naturen självständigt lagd och färgas inte av trender och grupptänkande, vilket är en tillgång i ditt långsiktiga beslutsfattande. Du vänder inte kappan efter vinden och riskerar därmed inte att fatta felaktiga beslut bara för att du vill bli omtyckt för stunden.

3. Tala med tystnad

Du uppfattas som en god lyssnare eftersom du sällan avbryter den som pratar. Genom ditt lugna sätt, bidrar du till en lugn och konstruktiv stämning i de grupper du leder. Kom bara ihåg att andra extroverta personer kan missförstå din eftertänksamhet. Många introverta tittar gärna bort från motparten för att fokusera bättre, medan extroverta söker ögonkontakt i ett samtal. När du har behov av att tänka efter; visa eller säg det. Din tystnad kan annars driva en extrovert till att nervöst prata ännu mer, dra slutsatsen att du är ointresserad eller anta att du inte håller med.

Utveckla din presentationsteknik i vår utbildning Presentationsteknik & Retorik.

4. Ta tid på dig

I vår kultur hyllas risktagande ledare som fattar snabba beslut. Introverta ledare har däremot ett försprång i att tänka riskminimerande. En analyserande och reflekterande personlighet undviker hastiga beslut. Se värdet i din förmåga att arbeta intensivt med sak i taget, gå på djupet och sitta länge med enformiga uppgifter utan att bli uttråkad. Snabbast betyder inte alltid bäst.

5. Var dig själv

Drygt en fjärdedel av befolkningen är introvert. Men många trycker tillbaka den delen av sin personlighet för att passa in i samhällsnormen. Gå inte i fällan att dölja vem du är. Var istället tydlig med dina behov. Din analytiska läggning kräver troligen mer avskildhet och mindre stimulans utifrån än vad dina extroverta kollegor är bekväma med. När du känner att du behöver dra dig undan ska du ta det på allvar. Risken är annars att du blir utmattad, vilket på sikt kan leda till allvarliga stressymtom.

Prenumerera på framgångsmagasinet Mallar

Framgångsmagasinet

Ligg steget före med praktiska tips som du har direkt nytta av i din vardag

Kontakta oss

Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.

Skickar
Formulär
När du fyller i din e-postadress samtycker du till att dina uppgifter behandlas enligt vår integritetspolicy.

Tack!

Vi återkommer till dig så snabbt vi kan.

Webbinarium

Frukost och nya perspektiv ingår. Välkommen!

Våra kunder

Sök på Framfot

Ange din sökning nedan: