7 tips för rakare kommunikation

Vi har en folksjukdom som få pratar om: Vi säger inte vad vi vill eller tycker

Jag läste nyligen en bok som gav chefer rådet att säga ifrån genom att ignorera, vända sig bort, undvika ögonkontakt , ange svepskäl, skylla ifrån sig eller säga det motsatta till vad de egentligen tycker. Det sista vi behöver är mer av inlindade, dolda, manipulativa budskap som kräver telepatiska förmågor av mottagarna.

Vi på Framfot tror att Sveriges organisationer mår bättre av att ha ett öppet, ärligt och respektfyllt klimat och många av våra kunder verkar hålla med. Det vi vet är att det blir lättare att nå bra ekonomiska resultat i öppna företagskulturer – för där frodas initiativ, samhörighet och goda idéer.

Därför ger jag dig sju konkreta tips för hur du kan bli en ambassadör för rak, öppen & ärlig kommunikation utan aggressivitet.

  • Säg vad du vill och önskar – sluta linda in ditt budskap.
  • Nästa gång någon fnyser, skakar på huvudet  eller himlar med ögonen åt dig – fråga vad de menar. Låt inte människor slippa undan med det fega sättet att visa missnöje.
  • Sluta tolka och ta ansvar över andras luddiga formuleringar – ”Det är varmt här inne” betyder inte ”kan du öppna fönstret?” Fråga vad de vill. Envisas de med att säga att det är varmt fast de egentligen vill att du ska öppna fönstret – fråga vad de ska göra åt det.
  • Har du svårt att säga vad du tycker utan att linda in det, skriv ner det du ska säga på en post-it med så få ord som möjligt, så får du lättare att gå direkt på pudelns kärna.
  • Skilj på känslor och rättigheter. Du kan inte ta ansvar över andras känslor. Andras rättigheter ska du däremot respektera fullt ut. Rättigheten att tycka, tänka, göra & känna på ett annat sätt än du.
  • Om du är osäker på vad andra menar, upprepa ”Om jag förstår dig rätt, så…” och fråga ”stämmer det?”, så slipper du leka tolkningsleken.
  • Sluta tala om för andra hur de är och börja tala om för andra vad du upplever. Byt ut ”Du är…” till ”Jag känner/ tänker/ tycker…”

Som alla andra färdigheter är det här något vi behöver träning i att ta från kunskap till färdighet. På nedanstående kurs Effektiv kommunikation tränar vi på detta och en hel del annat som du har konkret nytta av för att göra öppenhet, ärlighet, rakhet och respekt till verklighet. Vill du att vi håller kursen på plats hos er för hela ditt gäng? Kontakta oss på telefon 08-653 01 80 så tar vi fram ett förslag.

Kontakta mig

Är du intresserad av att veta mer om våra utbildningar, våra konsulttjänster eller om företaget är du varmt välkommen med din förfrågan. Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig.