7 tips för rakare kommunikation

Det finns många färdigheter och egenskaper som går att träna upp och ständigt utveckla. Konsten att vara en bra ledare, till exempel. Men tankeläsning & telepati är ett område som vi inte ännu lyckats utveckla en utbildning i. Därför vill vi istället tipsa om hur ni skapar en rak, öppen och ärlig kommunikation på er arbetsplats. Så att du och dina medarbetare slipper gissa er fram till vad som gäller.

Rak kommunikation - Framfot

Vill du bli bättre på att kommunicera, och på att förstå dig själv & andra? Det lär du dig och tränar praktiskt på i vår utbildning Effektiv Kommunikation.

En folksjukdom motverkar rak kommunikation

Vi har en folksjukdom som få pratar om: Vi säger inte vad vi vill eller tycker.

Jag läste nyligen en bok som gav chefer rådet att säga ifrån genom att ignorera, vända sig bort, undvika ögonkontakt , ange svepskäl, skylla ifrån sig eller säga det motsatta till vad de egentligen tycker. Men min absoluta åsikt är att det sista vi behöver mer av är inlindade, dolda, manipulativa budskap som kräver telepatiska förmågor av mottagarna.

På Framfot är vi säkra på att Sveriges organisationer mår bättre av att ha ett öppet, ärligt och respektfyllt klimat och många av våra kunder verkar hålla med. Förutom att medarbetarna mår bättre, trivs och stannar längre i såna kulturer, vet vi också att det blir lättare att nå bra ekonomiska resultat i öppna företagskulturer. För där frodas initiativ, samhörighet och goda idéer.

Sju konkreta tips

Därför ger jag dig sju konkreta tips för hur du kan bli en ambassadör för rak, öppen & ärlig kommunikation utan aggressivitet.

  • Säg vad du vill och önskar – sluta linda in ditt budskap.
  • Nästa gång någon fnyser, skakar på huvudet  eller himlar med ögonen åt dig – fråga vad de menar. Låt inte människor slippa undan med det fega sättet att visa missnöje.
  • Sluta tolka och ta ansvar över andras luddiga formuleringar – ”Det är varmt här inne” betyder inte ”kan du öppna fönstret?” Fråga vad de vill. Envisas de med att säga att det är varmt fast de egentligen vill att du ska öppna fönstret – fråga vad de ska göra åt det.
  • Har du svårt att säga vad du tycker utan att linda in det, skriv ner det du ska säga på en post-it med så få ord som möjligt, så får du lättare att gå direkt på pudelns kärna.
  • Skilj på känslor och rättigheter. Du kan inte ta ansvar över andras känslor. Andras rättigheter ska du däremot respektera fullt ut. Rättigheten att tycka, tänka, göra & känna på ett annat sätt än du.
  • Om du är osäker på vad andra menar, upprepa ”Om jag förstår dig rätt, så…” och fråga ”stämmer det?”, så slipper du leka tolkningsleken.
  • Sluta tala om för andra hur de är och börja tala om för andra vad du upplever. Byt ut ”Du är…” till ”Jag känner/ tänker/ tycker…”

Som alla andra färdigheter är det här något vi behöver träning i att ta från kunskap till färdighet. På nedanstående utbildning Effektiv kommunikation tränar vi på detta och en hel del annat som du har konkret nytta av för att göra öppenhet, ärlighet, rakhet och respekt till verklighet. Vill du att vi håller utbildningen på plats hos er för hela ditt gäng? Kontakta oss på telefon 0220-600 680, eller genom att fylla i formuläret nedan, så tar vi fram ett förslag.

Kontakta mig

Är du intresserad av att veta mer om våra utbildningar, våra konsulttjänster eller om företaget är du varmt välkommen med din förfrågan. Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig.

Jag godkänner Framfots integritetspolicy. En gång i månaden får du vårt nyhetsbrev som hjälper dig nå framgång i din yrkesroll. Du kan självklart avregistrera dig när du vill.

Beställ vår utbildningskatalog!

Vilket är ditt nästa steg? Vi bjuder på verktygslåda för kompetensinventering i katalogen som ger dig svaret. Den hjälper dig förankra din utveckling hos din chef.

Jag godkänner Framfots integritetspolicy. En gång i månaden får du vårt nyhetsbrev som hjälper dig nå framgång i din yrkesroll. Du kan självklart avregistrera dig när du vill.

Utbildning för framgång

Framfot erbjuder praktiska och behovsanpassade utbildningar inom ledarskap, sälj, marknadsföring, kommunikation och HR. Läs mer om våra kurser via nedanstående länkar.

Seminarium: Från duktiga specialister till närvarande ledare

Vi bjuder på konkreta verktyg för ett modigare ledarskap. Frukostseminarium i Stockholm, Malmö och Göteborg.

Frukostseminarium: Varför gör de inte som jag säger?

Kostnadsfritt seminarium om ledarskap – i Stockholm, Malmö och Göteborg. Boka din plats idag!

Kundcase CSG

Läs om hur CSG:s satsning på ledarskapsutbildning har utvecklat hela organisationen.

Beställ Utbildningskatalog

Inspiration & information om vårt utbud i tryckt format. Beställ vår utbildningskatalog bekvämt hem till brevlådan.