Liten utbildning: bli bäst på feedback

Chefer ger mindre feedback än vad de tror. Men feedback är jätteviktigt för att dina medarbetare ska utvecklas i sin yrkesroll. I den här videon bjuder vi på 3 tips på hur du som chef blir bäst på feedback.


Lär dig mer om ledarskap och kommunikation i vår kompletta utbildning Certifierad Ledare. Läs mer och boka HÄR.

Chefer ger mindre feedback än vad de tror

Det visar bland annat en omfattande forskningsstudie gjord av ledarskapsforskare vid Kungliga Tekniska Högskolan. I studien har ett gäng ledarskapsforskare följt över 400 ledare ur olika branscher, och konstaterat att det finns stor skillnad mellan hur mycket av sin arbetstid cheferna tror att de lägger på feedback, och hur mycket tid de i själva verket lägger. Därför bjuder vi i videon på 3 tips för dig som är chef och vill bli bättre på att ge feedback.

Vill du få chans att analysera och utveckla ditt ledarskap? Boka vår utbildning Certifierad Ledare.

Varför ge feedback?

Det finns många anledningar till varför du ska ge mer positiv feedback. Till exempel att:

  • Medarbetarna trivs och presterar bättre

Att du som chef ger positiv feedback till dina medarbetare är jätteviktigt för att de ska trivas och engagera sig i jobbet. Det visar flera studier – bland annat en från University of Akron. Organisationer med mer engagerade medarbetare är inte bara trevligare att jobba i – de är också mer lönsamma. Win win!

  • Ovanor blir till goda vanor

Positiv feedback på beteenden du vill se mer av fungerar mycket bättre som förändringsagent än negativ återkoppling som kritik och straff. Alltså: ge snabb återkoppling och beröm till andra för deras goda insats, utveckling och resultat. Det kommer leda till att de bättre vanorna tar större plats – och eventuella ovanor försvinner nästan som av sig själva.

  • Ni utvecklas tillsammans

När ni ger och tar emot feedback på smarta sätt skapar ni en arbetsmiljö där ni hjälps åt att lyfta varandra och utvecklas tillsammans i en positiv, uppåtgående spiral.

3 tips: Bli bäst på feedback

Hur blir man bäst på feedback, då? Som med allt annat behöver du träna. Både på att ge feedback och på att ta emot den. Det får du chans att göra i till exempel vår utbildning Certifierad ledare (Läs mer här!). Du kan också se vår video och öva på det Erik säger där.

Lycka till!

PS. Konstruktiv kritik har också sin plats

Vi förespråkar mer positiv feedback och att lyfta varandra. Men trots det finns förstås tillfällen när det är fullt befogat att framföra konstruktiv kritik till dina medarbetare (och till din chef!). Ett bra verktyg för det går vi igenom i nästa video, om giraffspråket. Prenumerera på vårt nyhetsbrev – där delar vi en gång i månaden med oss av den senaste forskningen och våra bästa tips för att du ska lyckas i din yrkesroll.

Prenumerera på framgångsmagasinet Mallar

Kontakta oss

Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.

Skickar
Formulär
När du fyller i din e-postadress samtycker du till att dina uppgifter behandlas enligt vår integritetspolicy.

Tack!

Vi återkommer till dig så snabbt vi kan.

Webbinarium

Frukost och nya perspektiv ingår. Välkommen!

Våra kunder

Sök på Framfot

Ange din sökning nedan: