Utvecklingssamtal mall

För att få till ett lyckat utvecklingssamtal behöver både du och din medarbetare förbereda er. Här laddar du ner en mall med frågeställningar och punkter som du kan följa för att få struktur och riktning på samtalet.

Ladda ner

Vad är ett utvecklingssamtal?

Ett utvecklingssamtal är ett planerat och strukturerat samtal mellan chefen och den anställde som ska hållas regelbundet. Det är vanligt att det hålls en gång per år men det finns inget som säger att det inte kan ske oftare.

Utvecklingssamtalet är en viktig del av verksamhetsutvecklingen och syftar till att utveckla både medarbetare och organisation. Frågor som brukar tas upp rör samarbetet med kollegor och chef, arbetsmiljön och kompetensutveckling.

För dig som chef är det ett gyllene tillfälle att bekräfta och uppmuntra din medarbetares insatser och att hålla dig uppdaterad om personens utveckling.

För medarbetaren är samtalet en möjlighet att prata igenom hur arbetssituationen känns just nu och ta upp önskemål och behov inför framtiden.

Inför ert utvecklingssamtal – använd en mall

Det är du som chef som har ansvar för att utvecklingssamtalet genomförs. Men både du och din medarbetare behöver förbereda er för att få till ett så effektivt samtal och konstruktiv dialog som möjligt. Inför utvecklingssamtalet är det bra att använda en mall. Dels ger det en struktur och riktning åt samtalet och dels säkerställer du att ni får med alla viktiga frågor och punkter.

Se till att dina medarbetare i god tid innan får ta del av frågeställningar och punkter ni ska ta upp. Om ditt företag har en färdig mall kan du använda den. Annars kan du ladda ner en mall för utvecklingssamtalet här.

Förbered dig inför utvecklingssamtalet

Förbered dig inför samtalet genom att plocka fram fakta och underlag som rör medarbetarens arbete och insatser den senaste perioden. Gå också igenom anteckningarna från senaste utvecklingssamtalet.

Det kan vara en bra utgångspunkt att börja med en tillbakablick. Hur väl har målen uppnåtts sedan senaste utvecklingssamtalet? Vad har gått bra och vad har gått mindre bra?

Sedan fokuserar ni på nuet och dagens arbetssituation. Vad funkar bra och mindre bra när det gäller arbetsuppgifter, samarbete och relationer med kollegor och chef?

Därefter blickar ni mot framtiden. Vilka behov och möjligheter till utveckling finns? Vilka är målen? Krav och förväntningar etc.?

Utvecklingssamtalet brukar avslutas med en individuell handlingsplan för medarbetaren vad gäller mål och utveckling. Här läser du mer om hur du förbereder och håller ett lyckat utvecklingssamtal.

I utbildningen Ledarskap nivå 1 – Ny som chef får du verktyg och praktisk träning för att landa i rollen som trygg och tydlig ledare. Läs mer och boka här!

LÄSTIPS! 

5 saker riktigt bra ledare gör

Varför du ska gå ledarskapsutbildning

Så bygger du ett framgångsrikt team

Prenumerera på framgångsmagasinet Mallar

Kontakta oss

Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.

Skickar
Formulär
När du fyller i din e-postadress samtycker du till att dina uppgifter behandlas enligt vår integritetspolicy.

Tack!

Vi återkommer till dig så snabbt vi kan.

Webbinarium

Frukost och nya perspektiv ingår. Välkommen!

Våra kunder

Sök på Framfot

Ange din sökning nedan: