fbpx

Årets spaning: 3 trender 2022

Coronahund, spökkök, zoomtrötthet och hybridarbete – 2021’s nyord som får sammanfatta året som varit. Nu vänder vi i stället blicken mot 2022, ett sprillans nytt och lovande år. Men vad lovar egentligen 2022? Vi har skickat ut våra vassaste pennor i jakten på tre trender värda att hålla koll på i år.

Kvinna i färgglada färger - trender 2022

Våga vara dig själv! I utbildningen Certifierad ledare lär du dig leda på ditt sätt. 2+2+2 utbildningsdagar. Läs mer här!

företagsanpassad utbildning?

Vi har lämnat 2021 bakom oss och som en kollega på Framfot sa ”äntligen går det mot ljusare tider”. Hen syftade på löftet om vårsolen som lurar runt hörnet, men visst går det att applicera på fler sätt? Nu blickar vi framåt och ser vad kristallkulan har att säga om 2022.

Elefanten i rummet: Pandemin

Nyord, modefärger och skyhöga huspriser i ära, men vi måste ändå börja med att adressera elefanten i rummet. Inom loppet av några veckor har smittspridningen ökat markant och nya restriktioner införs med bara några dagars förvarning. Pandemin påverkar alla, såväl enskilda människor, som familjer och företag.

Våra liv blir mer och mer digitala, samtidigt som vi skriker efter socialt umgänge och närhet. Vi fixar hemmakontor i garderoben och tar ett hybridmöte med någons sjuka barn i bakgrunden och en valp som precis råkat kissa på vardagsrumsmattan. Oron för röda siffror och föräldrar på ålderdomshemmet vilar stundtals som en blöt filt över oss. Vi tar promenader med grannen vi precis lärt känna (trots att vi bott i samma trappuppgång i 5 år) på lunchen och ventilerar dagen. Fler och fler människor vänjer sig vid att få varorna levererade till dörren, en bekvämlighet dina kunder numera förväntar sig snarare än lyxar till det med. Allt är annorlunda när vi går in i 2022.

Så med den här trendspaning väljer vi att inte blunda för det som är just annorlunda. För i allt som är nytt finns också möjligheter och lösningar. Vad kan det vara undrar du? Jo men det har vi ju sammanfattat i de tre viktigaste trenderna: Välmåendet, Värdegrundvansinnet och Våga vara dig själv.

1.    Välmåendet: tryggt och empatiskt ledarskap

Inrednings- och modemagasinen pratar mycket om bekvämlighet och komfortzoner just nu. Vi väljer bekanta maträtter som vi känner till framför nya smaker och självklart blir det hemleverans. Efter ett par år av pandemi vill vi ”bara” få må bra och känna oss trygga. Och något som hjälper oss med det på jobbet, är empatiska ledare. Vilket kanske inte räknas som en av årets trender utan snarare handlar om sunt förnuft? Men hur som helst vill vi mer än gärna ta med oss det empatiska ledarskapet in i det nya året. Med år av osäkerhet och konstanta förändringar är behov av trygghet på arbetsplatsen kanske större än någonsin. Vilket stärks i en nyligen publicerad studie som visar på många fördelar som kommer med empatiska chefer och ledare.

Här är några av dem:

  • Empati ökar produktiviteten
  • Får människor att vilja stanna längre i organisationen
  • Medarbetare som upplever sin chef som empatisk är mer innovativa och mer engagerade på jobbet än andra.Vilket är vad som krävs för att hantera utmaningar och ta tillvara på nya möjligheter som uppstår i en värld som rör sig snabbare och snabbare.
  • Balans i livet. 86% av de som upplevde sina ledare som empatiska kände också att de hade möjlighet till bra balans mellan jobb och privatliv. Det kan jämföras med 60% av de som upplevde mindre empati.

Det bästa sättet att bli bättre på att leda är att öva. Vill du utveckla ditt ledarskap i år? Vår utbildning Certifierad ledare hjälper dig att lyckas.

2.    Värdegrundvansinnet

Värdeord; snyggt snack som pryder väggarna i form av tomma ord och floskler. Eller ett kraftfullt verktyg som bygger organisationer som tar sig ur även de värsta kriser med styrkan i behåll?

Organisations- och ledarskapsforskaren Mats Alvesson släppte boken Värdet av värdegrunder (Alvesson, Blom & Jansson) under hösten 2021 och sätter ord på ett vanligt problem i en intervju med tidningen Chef. ”Om någonting inte fungerar i en organisation så sätter man i gång med ett värdegrundsarbete, det blir en dimridå som leder till att man undviker att ta itu med problemen på riktigt.” Och visst kan det kännas så. Det här behöver dock inte betyda att värdegrundsarbetet är onödigt, utan snarare att det behöver göras på rätt sätt.

Från floskler till lönsamhet

Flertalet studier visar hur företag som lever sina värdeord också är mer lönsamma. Som ett resultat av att aktivt jobba med genomtänkta värderingar ger det ökad kundnöjdhet, större engagemang och bättre sammanhållning på jobbet. Så något som gör värderingsarbetet extra aktuellt under 2022 är de studier som visar att företag som lyckats med sitt värderingsarbete både har större tillväxt och är bättre på att hantera kriser än andra. 

Vad blir konsekvensen om vi låter bli? Enligt en undersökning som vi genomförde i höstas visar det sig att dålig företagskultur är den största orsaken till negativ stress på jobbet. Såhär, låt oss säga att ett företag tycker att ”högt i tak” är en bra grej och gör det till ett av sina värdeord. Utan att förankra vad det egentligen innebär leder det i stället lätt till förvirring; betyder högt i tak att omgivningen förväntar sig att du delar med dig av ditt privatliv vitt och brett? Betyder det att chefens dörr är ständigt öppen för åsikter om verksamheten – och hur rustad är chefen för den typen av feedback? Innebär det att du får svära på jobbet eller känns det mest som att ”högt i tak” är något ledningen säger – och som i stället får motsatt effekt. Nämligen att ingen vågar lufta någonting för att spelreglerna är för oklara.

Ett sätt är att i stället utgå i från vilka beteenden vi vill ha på arbetet och skapa värderingar utifrån det. Exempelvis, om organisationen snabbt behöver ställa om så vill du ha en snabbfotad personalstyrka som samtidigt kan förvandla restriktioner till en styrka. Vilka värdeord behöver du arbeta med då? Och hur vill du att de ska fungera i praktiken?

LÄSTIPS: Få praktisk träning och skapa din egen handlingsplan för att lyckas i utbildningen Stärkt företagskultur och värderingar. Läs mer här!

3.    Våga vara dig själv! (och 5 tips på hur du lyckas)

I glossiga modemagasin spås truckerjackan, fransar, tighta catsuits och gröna solglasögon vara det vi helst av allt klär oss i 2022. Efter att ha jobbat i pyjamas i snart två år längtar vi nu efter att få dra på oss det mest sagolika vi har i våra garderober och göra entré i världen igen. Kanske väljer vi det bästa av två världar och tillåter oss att vara oss själva – mysbyxor ibland och paljettkostym dagen därpå?

Om vi ska översätta det här från trender till din arbetssituation – oavsett om du är paljett- eller pyjamasnisse – så är själva konsten att vara sig själv och att hålla fokus på det ni gör ett framgångsrecept. Både på individ och organisationsnivå. Lyckas du med det vågar vi lova att du och ditt team har ett starkt år framför er.

Här är några tips på vägen:

  • Se till att hålla blicken stadigt fäst på målet. Det är lätt att dras med i trender och drabbas av förändringsiver eller panik när oväntade svängningar sker i omvärlden. Men för det mesta funkar uttrycket ”stick to the plan” alldeles utmärkt. Men vad händer när omvärlden dikterar nya måsten tänker du? Organisationen kanske måste ställa om utifrån nya krav och restriktioner trots att ingen vet riktigt hur det ska gå till. Håll fokus på ert varför! Samtidigt som ni gör nödvändiga anpassningar. Det skapar trygghet och tydlighet och det kan till och med göra ert varför ännu starkare.
  • Prioritera. Genom att förbereda dig på vad du vill åstadkomma och hur du bäst tar dig dit krattar du manegen för att lyckas. Genom att du börjar med att prioritera gör du det också tydligt vart du ska lägga dina resurser nu, och vad du kan vänta med. Börja med det viktigaste först, vilka är era tre viktigaste mål just nu? Vad betyder det för dig och vad behöver du få gjort under kommande månad för att det ska hända?
  • Delegera. Du som chef har ansvar över helheten. Men våga släppa kontrollen över detaljerna till dina medarbetare. De kommer att lösa utmaningarna samtidigt som de växer. Det ger även din medarbetare chansen att bidra med vilka de är och att sätta sin egen personliga prägel på något. Samtidigt är det ett sätt att visa att du har förtroende för dina medarbetare, något som kanske är ännu mer viktigt nu när många arbetar på distans.
  • Håll örat mot marken. Se till att hålla dig nära er kärnverksamhet. Prata med dina medarbetare, ofta! Och ryck gärna in och jobba operativt ibland om du har möjlighet till det. Att boka in avstämningsmöten utan en dold agenda gör det lättare för dina medarbetare att känna tillit, och när det verkligen gäller är chansen större att de kommer till dig först, eftersom du har visat att du bryr dig om er relation och deras välmående.
  • Visa din personlighet. När människor får ta del av något genuint, personligt och autentiskt händer något magiskt. Att våga visa ditt inre väsen för dina medarbetare eller att bjuda in dina kunder till att lära känna organisationens själ är ett modigt och smart sätt att bygga relationer.

Det här är årets tre starkaste trender enligt oss. Men varför spanar vi?

Jo, för att det kan vara skönt att hålla någon i handen när ett nytt år känns överväldigande. Eller för att låta dig inspireras till att göra bättre, snällare och smartare val när chansen till omstart dyker upp.

Oavsett vilka ord och trender som hamnar på 2022 års nyordlista (är det coronahamsterns år månne?) så är vi ditt största fan. Vi tror på dig, vi vet att du klarar det och du förtjänar rätt förutsättningar och kompetensutveckling för att nå dit du vill. Enda sättet att bli bättre är att öva – så när du behöver öva – då finns vi här!

Lycka till!

FLER LÄSTIPS:

5 saker riktigt bra ledare gör

Konsten att ge feedback – 8 tips som hjälper er utvecklas 

Så blir du en bra ledare

Prenumerera på framgångsmagasinet Begär offert

Kontakta oss

Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.

Skickar
Formulär
När du fyller i din e-postadress samtycker du till att dina uppgifter behandlas enligt vår integritetspolicy.

Tack!

Vi återkommer till dig så snabbt vi kan.

Kostnadsfria seminarier

Frukost och nya perspektiv ingår. Välkommen!

Våra kunder

Sök på Framfot

Ange din sökning nedan: