fbpx

Att leda andra ledare framgångsrikt

Att verka genom andra ledare är både spännande och utmanande. När du leder andra ledare har du ett dubbelt ansvar: du behöver se till att de gör ett bra jobb – som med all personal – men också att de stöttar sitt team så bra som möjligt. Det förstnämnda är oftast lättare men hur gör du dem till bättre ledare?

Hur leda andra ledare utan detaljstyrning

På vissa sätt är det samma sak att leda andra ledare som att leda vem som helst – målstyrning, arbeta med feedback, uppföljning och tydlighet.
Men det finns en viktig skillnad – att leda andra ledare kräver också att du tränar deras ledarskap. Att coacha dina ledare till att själva utveckla den kultur och kompetens som deras team behöver för att lyckas. Så du behöver lyckas genom andra – dessutom med ett extra filter mellan.

Lär dig mer och träna praktiskt i vår utbildning Leda andra ledare.

Det är en dimension man ofta missar när ledare tar steget från att leda direkt till att leda andra ledare. I de allra flesta organisationer ser man ledarskap som ledarskap oavsett vilka man leder och tränar inte heller de nya färdigheter som krävs för att lyckas genom andra ledare.

De sju viktigaste tipsen för att leda andra ledare:

1. Agera förebild

Forskning inom området visar ett gemensamt tema. Många lär sig att leda genom sin ledare. Men de du leder kan inte bara lära sig genom en-till-en möten. Det är inte realistiskt att det räcker med att vara en förebild mellan nio och tio en torsdag morgon. Ditt egna beteende har större påverkan än det du säger i enskilda möten. Så börja med att tillämpa det med ditt team. Vill du att dina ledare ska ha självgående team som driver mot mål, försök bygga ditt team av underställda ledare på samma sätt.

Bli Certifierad ledare! Komplett ledarskapsutbildning i 3 delar. Läs mer här!

2. Lägg tid på att prata om relationen till gruppen

När du leder direkt blir det ofta fokus på medarbetarnas arbete och egna mål men med andra ledare behöver du också utforska hur relationerna fungerar med deras personal. Istället för att fråga ”hur projektet går” kan du fråga ”hur samarbetet fungerar sett till att få projektet på banan”. Lägg fokus på hur de leder och coachar och diskutera de frågorna. Det sänder en signal om att det är viktigt att jobba med de delarna. Du kan exempelvis fråga hur mycket tid de lägger på att coacha personalen och hur det fungerar. Vad som fungerar bra och vad som är utmanande.
Som ledare har man ett ansvar att också utveckla personalen och teamet, då behövs det också läggas fokus på de delarna.

Här kan du läsa våra bästa tips om att använda aktivt lyssnande som coachverktyg.

2. Ge dem uppskattning inför andra

Om du respekterar personen och uppskattar det jobb de gör kommer de också ha lättare att göra samma sak. Ge andra möjligheten att visa uppskattning inför andra. Det skapar en positiv kultur.
Även om du känner att du har en smartare och bättre lösning, så kan det vara kontraproduktivt att ta det inför andra. Då visar du med ditt beteende att det egentligen är du som är högsta hönset vilket också kommer förstärka beteendet att ta saker direkt med dig istället. En bättre lösning är då oftast att ta sig tiden att prata ihop sig innan med din ledare, så ni har diskuterat och argumenterat er fram till en gemensam bild och har synk i era tankar, innan ni tar saker gemensamt.

3. Visa att du har förtroende för dem och låt dem leda sitt team

En vanlig utmaning kan vara att personalen kortsluter sin närmsta ledare och går direkt till dig för att få svar, speciellt om de har förtroende för dig. Även om det är frestande att lösa problemet på studs är det oerhört viktigt att du verkligen tänker dig för innan du ger svar på sådant som ligger på deras ledare. Det kan exempelvis gälla specifika lösningar på ett problem ni diskuterar gemensamt med andra eller hur ni ska närma er en viss situation. Var också försiktig med att ta saker som kan upplevas som negativt inför andra om din ledare.

Nå framgång med bättre kommunikation. Boka utbildningen Effektiv kommunikation idag.

4. Ge dem utrymme

Att hjälpa andra ledare utvecklas innebär också att ha förståelse för att de inte är stöpta i samma form som du. De har andra personligheter och kan ha lättare för vissa saker medan annat som du har väldigt lätt för kanske inte kommer lika naturligt. Försök släppa dig själv och fokusera på vad deras styrkor är och hur de kan använda detta för teamets bästa. Det innebär att du behöver träna dig själv i att verkligen lyssna och ställa frågor och inte bara komma med färdiga svar. Om du instinktivt känner att de är ute och cyklar, se till att du verkligen förstått hur de tänker, vad syftet är och hur de tror att deras lösning kommer fungera. Det viktigaste är ju att ni når dit ni ska, inte att alla följer exakt samma väg som du, eller hur?

5. Gå utbildning tillsammans eller med samma grund

Om din organisation erbjuder utbildning för nya ledare eller skickar blivande ledare på utbildningsprogram, försök att antingen gå med i utbildningen eller vara delaktig före och efter träningstillfällena. En variant kan också vara att gå egna utbildningar men med ungefär samma innehåll. Bra utbildningsprogram ger en gemensam grundplatta oavsett senioritet. Om ni har en delad förståelse för vissa verktyg, metoder och förstår varandras styrkor som ledare, blir det också lättare att stötta dina ledare i sin ledarutveckling.

För nya ledare passar bland annat utbildningen Ledarskap nivå 1 – Ny som chef. Genom vår digitala kompetensportal har du som ledarens ledare möjlighet att vara delaktig både före och efter utbildningen.

6. Förstå deras team

Att förstå teamet din ledare leder kan hjälpa dig stötta ledaren. Att vara med vid några möten för att delta eller bara prata med dem rent allmänt för att förstå dem och deras perspektiv. En nyckelregel är att inte hamna i situationer där du får höra saker som din ledare inte får höra. Då är det viktigt att du verkligen är tydlig med att de också måste ta detta med sin ledare.

7. Fråga hur ditt stöd fungerar

Uppmuntra dina ledare att ge feedback på hur du fungerar som coach och mentor. Det kan vara känsligt för båda men du kan beskriva det som att du är ett av flera möjliga verktyg för deras utveckling. Det bästa sättet att få ett kvitto på vad du tillför är att fråga med jämna mellanrum vad de behöver från dig och vad de har nytta av, så du kan fokusera på de delarna. Våga också fråga vilka delar de känner kan fungera bättre, så att också du kan utvecklas.  Vissa saker kan du hjälpa dem med. De kan också behöva stöd från andra kring områden som du inte är lika bra på. Det viktiga är ju att de utvecklas som ledare, inte att du har alla svaren, eller hur?

HÄR kan du (och dina medarbetare) se vår video om att ge konstruktiv feedback.

Stort lycka till!

Prenumerera på framgångsmagasinet Begär offert

Kontakta oss

Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.

Skickar
Formulär
När du fyller i din e-postadress samtycker du till att dina uppgifter behandlas enligt vår integritetspolicy.

Tack!

Vi återkommer till dig så snabbt vi kan.

Kostnadsfria seminarier

Frukost och nya perspektiv ingår. Välkommen!

Alla utbildningar

Våra kunder

Sök på Framfot

Ange din sökning nedan: