Bara 7 % av vår kommunikation utgörs av ord, den allra största delen står vårt kroppsspråk för. Har du också hört det? Här slår vi hål på myten och sprider ljus om hur det egentligen ligger till. Se videon och läs mer nedan.
Du kanske också hört eller läst att kroppsspråket är mycket viktigare än orden när vi kommunicerar med varandra? Inte konstigt i så fall. Det är nämligen en sällsynt seglivad myt. Här förklarar vi hur en psykologiprofessors experiment misstolkades och spreds som en råttan-i-pizzan-sägen.
Det florerar många myter och missuppfattningar om kroppsspråk. Till exempel att korsade armar betyder att man är på defensiven eller att bristande ögonkontakt visar att personen ljuger. En av de mest spridda myterna är den om att våra ord bara utgör 7 % av vår kommunikation. Hur uppkom den?
1967 publicerade psykologiprofessorn Albert Mehrabian sina två studier ”Decoding of Inconsistent Communications” och ”Inference of Attitudes from Nonverbal Communication in Two Channels” varifrån siffrorna 7, 38 och 55 % kommer. Men resultatet blev snabbt feltolkat och innan Albert visste ordet av hade hans resultat flugit iväg över jorden på egna faktoid-vingar.
Det finns lite olika varianter av faktoiden, men den låter ofta så här:
När vi hör någon tala är det bara en liten del (7 %) av det vi förstår som kommer från orden som personen använder. En dryg tredjedel (38 %) kommuniceras av röstens tempo och tonläge. Men den allra största delen (55 %) kommuniceras med hjälp av kroppsspråket.
En slutsats av ovan skulle betyda att om vi ser en persons kroppsspråk och ansiktsuttryck samt uppfattar röstläget skulle vi förstå 93 % av det personen säger.
Gör vi det?
Det vore ju väldigt bekvämt om den icke-verbala kommunikationen skulle räcka som informationsbärare. Vi skulle till exempel slippa lära oss främmande språk eftersom vi ändå skulle förstå varandra nästan uteslutande med hjälp av kroppsspråk, ansiktsuttryck, gester och röstläge.
Så när vi kommer till ett land där vi inte förstår språket kan vi utan problem checka in på hotellet, ta en informativ sightseeing-tur på det lokala språket och slå oss i slang med lokalinvånarna på baren. Hm.
Vad händer när vi säger en sak med orden men visar på andra sätt att vi menar något annat? När det är inkongruens mellan verbal och icke-verbal kommunikation.
Vi tar ett klassiskt exempel. Två personer i en relation.
A: Älskling, varför är du sur på mig?
B: Jag är INTE sur! (Bortvänd blick, stängt kroppsspråk, upprörd röst …)
A: Nähä, men varför verkar du sur då …
Albert Mehrabian var intresserad av den här typen av inkonsekventa budskap och ville ta reda på hur stor roll en persons ansiktsuttryck och tonläge spelade när hen säger en sak men menar något annat. Hans studier visade att i den här typen av situationer så har vi en benägenhet att allra mest (55 %) lita på personens ansiktsuttryck och därefter på personens tonläge (38 %).
Men stämmer det alltid? Lägger vi generellt större vikt vid en persons kroppsspråk och ansiktsuttryck än vid hens ord? Nej, det är ytterligare en förvridning av Mehrabians studie. Hans siffror 7 %, 38 %, 55 % går bara att tillämpa när en person kommunicerar sina känslor eller attityder, som i exemplet ovan.
Albert Mehrabian menade alltså att när vi kommunicerar känslor och attityder är kroppsspråket avgörande om kropp, mimik, röst motsäger det vi säger i ord.
Inom retoriken pratar man om både framförandet och budskapet. Vad är viktigast; sättet man framför det på (kroppsspråk, gester, mimik, ögonkontakt, röst) eller själva budskapet/innehållet (det vi uttrycker med orden)? Är det ens en relevant fråga?
Naturligtvis beror det på situation och syfte. En feel-good-show som ska underhålla och få publiken att skratta är en sak, och en presentation om det nya projektet inför ledningsgruppen är en annan.
Men vi kan ändå ringa in det ungefär så här:
Om en presentation framförs på ett uselt sätt är det svårt att uppfatta budskapet. Till exempel om talaren mumlar eller står i ett hörn med ryggen vänd mot publiken. Och tvärtom, med luddiga ord och otydliga formuleringar kommer budskapet inte att gå fram till åhörarna, hur snyggt framförandet än är.
Icke-verbala signaler spelar roll men orden spelar också en stor roll. Det är när vi lyckas med att harmoniera det vi vill förmedla i både kroppsspråk och ord som vi kan göra starkast intryck.
PSST! Blir du svettig och illamående när du ska tala inför folk? LUGN! Talarskräck är faktiskt en av våra vanligaste rädslor och det finns några saker du kan tänka och göra för att hjälpa dig själv. Läs mer om hur du hanterar din nervositet inför en presentation.
FLER LÄSTIPS FÖR DIG:
Hur förklaras hat-och-hån-fenomenet?
Ligg steget före med praktiska tips som du har direkt nytta av i din vardag
Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.
Frukost och nya perspektiv ingår. Välkommen!