Varför hånar vuxna en tonåring?

Alarmist, mentalsjuk, äcklig att se på … nätet svämmar över av hat och förakt mot Greta Thunberg. Vad är det som får folk att helt tappa koncepterna och spy ut sin ilska över hennes person istället för att lyssna på budskapet? Vi tittar närmare på det sorgliga fenomenet.

Illustration av Greta Thunberg - Varför hånar vuxna en tonåring - Framfot företagsutbildning.

Illustration: Anna Erlandsson

Vilka beteenden vill ni ha på jobbet? Läs mer om utbildningen Stärkt företagskultur & värderingar.

Greta Thunbergs budskap är egentligen väldigt enkelt. Hon vill få världens makthavare att agera i klimatfrågan. Vårt hem brinner, varför agerar ni som att det inte är någon brådska att släcka elden? Gång på gång ställer hon frågan till världens makthavare. Och hela världen spetsar öronen.

På kort tid har Greta blivit en av de mest kända svenskarna genom tiderna. Priser och utmärkelser regnar över henne och klimatrörelsen Fridays for future. Hon är utsedd till en av världens 50 främsta tänkare och nominerad till Nobels fredspris. I USA har intresset för klimatförändringar växt kraftigt – så mycket att sökordsfrasen ”climate change” under september månad gick om populära ”Game of Thrones” på Google.

Att Greta Thunberg skapar sådan uppmärksamhet är inte konstigt. Hon visar ett sällsynt moraliskt ledarskap och har lyckats få världen att lyssna i mänsklighetens viktigaste fråga. Hon väcker beundran hos många men är också en sylvass nagel i ögat på vissa och lockar fram en vrede utan dess like.

Det är inte förvånande eftersom hon provocerar när hon ställer vuxenvärlden till svars för dess undfallenhet att agera. Fattar ni inte att ni ödelägger era barns och barnbarns framtid?

Och hon har själv blivit en makthavare och måste därför tåla att kritiskt ifrågasättas och granskas. Men när hennes ”kritiker” väljer att håna och häckla henne istället för att gå i öppen debatt … då undrar man hur det står till.

Det är konspirationsteorier, personangrepp, hat och hot i en grisig sörja. President Trump är bara en i raden av inflytelserika personer som inte skäms för att förlöjliga och förminska henne offentligt.

Hånarkören vänder ut och in på sin vokabulär. Hon kallas för missfoster, ett mentalsjukt svenskt barn som exploateras av sina föräldrar, hon är hjärntvättad, borde få smisk och spärras in på psyket. Hon är äcklig att se på och skulle passa som varningsbild på cigarettpaket. Hon är också ett otacksamt, bortskämt barn som borde veta hut och gå tillbaka till skolbänken. En alarmist och manipulerad marionettdocka.

Hon får direkta reprimander: ”Hur vågar du stå där och mästra oss, din bortskämda snorunge.”

Greta svarar klarsynt, lugnt och moget i ett Instagraminlägg att ”jaha, då var det dags igen … hatarna är mer aktiva än någonsin och attackerar mig med påhopp om mitt utseende, kläder, beteende och annorlundahet (differences, reds. anm.).” … ”Jag förstår ärligt talat inte varför vuxna väljer att håna barn och ungdomar som lyfter fram vetenskapen, när de skulle kunna göra något bra istället. Jag antar att de helt enkelt känner sig så hotade av oss.”

Vill du bli grym på att argumentera för din sak och kunna ge svar på tal i dialog med andra? Gå utbildningen Praktisk retorik.

Hur förklaras hat-och-hån-fenomenet?

Vad är det som gör att vissa verkar tappa sin förmåga att tänka klart? Att man inte drar sig för att dräpa till med gemena härskartekniker istället för att uppmärksamma budskapet.

Har de ludd i öronen? för att prata Nalle Puh-språk.

Eller som komikern Mark Humphrey uttrycker det i den satiriska videon ”The Greta Thunberg Helpline. For adults angry at a child”: ”When it comes to climate change, we all know SHE is the real problem.”

Här tittar vi närmare på fallet Greta Thunberg vs. den hatiska vuxenvärlden och tar upp några faktorer som kan hjälpa oss förstå.

1. Amygdalan kapar frontalloben

Starka känslor som skräck, ångest, aggression och ilska aktiverar vårt flykt- eller kampbeteende.

Det här inprogrammerade beteendet var nödvändigt för våra förfäder för att överleva hot och attacker från vilda djur eller andra stammar. I dagens värld upplever vi mer hot och påfrestningar av psykologisk karaktär, men det aktiverar samma beteende – fly eller slåss – eftersom hjärnan inte kan skilja på fysiskt och socialt hot.

Funktionen styrs av amygdala (också populärt kallad reptilhjärnan) som triggar igång stresshormonen kortisol och adrenalin och får oss att reagera blixtsnabbt utan att tänka. Vid hot eller fara tar amygdala över befälet över frontalloberna som annars är den del som styr vårt logiska tänkande, vår förmåga att resonera, fatta beslut och planera. När amygdala styr sjunker vårt IQ och våra kognitiva förmågor försämras – blodtryck och puls höjs och all energi går till musklerna.

Inom hjärnforskningen finns en modell som pekar ut olika triggers för sociala hot. Till exempel ökar påslaget av stresshormonet kortisol när vi upplever att vår autonomi hotas. Det vill säga när vår känsla av kontroll, handlingsutrymme, val och självstyre riskerar att försvinna.

Klimatrörelsen med Greta i spetsen kritiserar vuxenvärldens livsstil och kräver att vi ändrar våra vanor, vilket kan upplevas som ett hot mot ens självständighet. De som hatar och hotar slår alltså tillbaka intuitivt och utan eftertanke på ett upplevt hot mot dem själva. Hon kräver att jag ska sluta flyga och äta kött. Hon säger att jag gör fel! 

2. Härskarteknikvapen

Viljan att ge igen när man blir kritiserad kan trigga vissa personer att ta till härskartekniker.

I rollen som makthavare kan Greta också upplevas som ett hot mot andra människor i maktposition. I det läget tar vissa personer till härskartekniker. Hon behandlas som en ”konkurrent”, som en farlig uppstickare som måste avväpnas och attackeras tillbaka.

Klassiska härskarteknikvapen avfyras. Förminskande och förlöjligande kommentarer om hennes ålder, utseende och diagnos avlossas. Falska fakta och rykten sprids för att undergräva hennes trovärdighet. Här läser du mer om härskartekniker.

Vill du bli bättre på att hantera konflikter och svåra samtal? Vår populära utbildning Konflikthantering & svåra samtal ger dig självkännedom, kunskap och verktyg för att medla mellan kollegor, hantera besvärliga personer och göra svåra samtal enkla.

3. Skitsnackarbeteende online blir näthat

Alla vet att det är en sak att prata negativt om någon bakom dennes rygg och en helt annan att säga det öga mot öga. På samma sätt: det är bra mycket enklare att håna en tonåring på sociala medier än att håna henne IRL.

När du står ansikte mot ansikte kommer du tänka dig för en extra gång innan du säger det där elaka, sårande och dräpande till personen.

Men varför är det så? Faktum är att ögonen är vårt mest kraftfulla redskap för att förmedla känslor. När vi möts i verkliga livet kan vi läsa av och tolka varandra på ett helt annat sätt än online. När du ser personen framför dig är chansen större att den där elaka kommentaren på tungan kommer ut som någonting mjukare eller inte kommer ut alls.

Digitaliseringen och den ökade kommunikationen online medför att vi inte smittar varandra med våra känslor lika lätt.

För att bli trygg i din roll som ledare krävs kunskaper om psykologi och beteenden. Läs mer om utbildningen Certifierad ledare 1.0.

4. Sociala medier och grupptänkande

Det är inget nytt att en politisk person som hyllas också får utstå hån och förakt. Det verkar vara en naturlag i mänskliga relationer, men i dagens digitala värld blir det än grymmare på grund av sociala mediers spridningseffekt.

I koncentrerade bubblor i sociala medier är sådant beteende mycket vanligare och har sorgligt nog blivit en norm.

Vår inneboende förmåga att polarisera i ”vi och dom” kan också leda till inhumant, oschyst beteende. Vi buntar gärna ihop människor i grupper och ser vår egen grupp som den rätta.

I anonyma sammanhang på nätet kan man lätt få en känsla av att man har stöd för sitt beteende för att man är del i en grupp. Då är det mycket lättare att låta känslorna styra och ta till fula trick som personangrepp än att svara med saklig kritik. Läs mer om mekanismerna bakom negativt grupptänkande.

Hur bygger man ett starkt team där både medarbetare och resultat mår bra? Läs mer och boka Ledarskap nivå 2 – Bygga team.

5. Empati online är SVÅRT

Forskning från Uppsala universitet visar att förnekelse av klimatförändringar korrelerar inte bara med politisk orientering och auktoritära attityder utan också med låg empati och hög dominans.

Många av Gretas hatare på nätet är alltså dominanta personer med låg empati. Och har man låg empati och svårt att hantera känslor i verkligheten kommer man troligtvis att ha ännu svårare att känna empati och hantera känslor online.

Forskning visar också att vår empatiska förmåga (som går att träna upp) kan användas för att bli bättre på att argumentera. Om du på riktigt har för avsikt att övertyga någon som har en annan åsikt vinner du på att förstå och respektera motpartens perspektiv. Istället för att se hen som ett monster som måste förgöras.

Psst, missa inte den här videon!  Tips på hur du övertygar utan att starta ett ordkrig.

PS. Att vi har olika uppfattningar och åsikter om saker och ting är självklarheter. Och förstås ska vi argumentera kring sakfrågor. Men att ta till härskartekniker och personangrepp är något helt annat, som vi borde bli mer medvetna om och bättre på att hantera.

Vill du utveckla din kommunikationsstil? Effektiv kommunikation – en utbildning med DISC-analys passar dig som vill bli bättre på att förstå dig själv och andra. Metoder och träning som lär dig anpassa kommunikationen till olika individer och situationer.

FLER LÄSTIPS!

Så jobbar du med värderingar och kultur på jobbet

Om snällhet som vinnande koncept

Motverka mobbning: Så gör du som chef

Prenumerera på framgångsmagasinet Mallar

Framgångsmagasinet

Ligg steget före med praktiska tips som du har direkt nytta av i din vardag

Kontakta oss

Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.

Skickar
Formulär
När du fyller i din e-postadress samtycker du till att dina uppgifter behandlas enligt vår integritetspolicy.

Tack!

Vi återkommer till dig så snabbt vi kan.

Kostnadsfria seminarier

Frukost och nya perspektiv ingår. Välkommen!

Våra kunder

Sök på Framfot

Ange din sökning nedan: