Transformativt ledarskap

Psykologin bakom transformativt ledarskap – så här fungerar det.

Illustration av en kostymklädd person som ritar en trappa som en annan person går uppför.

bli certifierad ledare!

Agera förebild! Ge intellektuell stimulans! Uppvisa individuell omtanke. Förmedla er vision!

Så låter det i många artiklar och guider om transformativt ledarskap. Och visst är det rätt i sak att de här fyra delarna är viktiga – men hur lätt är det att ”ge intellektuell stimulans” till medarbetarna en vanlig måndag, i en vardag som bjuder på omotiverade kollegor, schemakaos, vab och underbemanning?

Här klär vi av begreppet transformativt ledarskap och tittar på psykologin bakom – hur fungerar det, när fungerar det och varför? Dessutom får du tre enkla steg att börja med för att bli mer transformativ, eller transformerande, i din ledarroll.

Vill du utveckla ditt ledarskap och lära mer om transformativa förhållningssätt? Kolla in Ledarskap för erfarna. 2 utbildningsdagar!

Vad är transformativt ledarskap?

Teorin om transformativt ledarskap bygger på ett koncept som lanserades 1978 av James MacGregor Burns, som då forskade på politiska ledare. Idag används termen främst inom organisationspsykologi. I sin forskning såg Burns bland annat att det ledarskap som präglades av öppenhet och delaktighet verkade få riktigt bra effekt, med medarbetare som var mer motiverande och självgående än andra. Burns beskrev i sin bok Leadership (1978) det transformativa ledarskapet som en process i vilken ”ledare och medarbetare hjälper varandra för att nå en högre nivå av moral och motivation”.

Själva kärnan i det transformativa ledarskapet bygger på att du som chef har viljan att utvecklas och att utveckla andra. Det gör du genom ett förhållningssätt, en samling beteenden som kan göra stor nytta oavsett om du är verksamhetschef eller leder utan chefsmandat.

Målet med det transformativa ledarskapet är att:

  1. Ta vara på medarbetarnas fulla engagemang
  2. Ta ansvar för att utveckla den kompetens som behövs – nu och i framtiden.

I det transformativa ledarskapet finns fyra grundpelare, de fyra I:na, som vi återkommer till längre ner i artikeln.

Bli Certifierad HR! 3+2+2 utbildningsdagar. Läs mer här!

Full range leadership model

I rollen som chef ingår flera delar. Att motivera medarbetarna är en viktig sådan, men för att lyckas med uppdraget gäller det att hitta balansen mellan å ena sidan inspiration och utveckling och å andra sidan struktur, ramar och avtal med dina medarbetare.

I modellen Full Range Leadership Model (FRLM) får vi en bra överblick över tre ledarstilar, tre typer av ledarskapsbeteenden, varav ett är direkt destruktivt och de två andra passar bra i olika situationer. Full range leadership model presenterades 1991 av ledarskapsforskarna Bruce Avolio och Bernard Bass. Den visar hur ledarens engagemangsnivå (aktivitet) påverkar effektiviteten av ledarskapet.

  • Låt gå-ledarskap (Laizzez fair)
  • Transaktionellt ledarskap (Avvikelsebaserat samt Villkorligt förstärkande)
  • Transformativt ledarskap

Framfots tolkning av Bruce Avolio och Bernard Bass Full range leadership model.

Låt gå-ledarskapet är ett passivt ledarskap där chefen inte märks särskilt mycket. Men hen kan göra stor skada ändå! Studier vid bland annat Försvarshögskolans ledarskapscentrum visar nämligen att passiva ledarbeteenden – som att inte ta konflikter, inte prioritera eller sätta gränser – är de värsta ledarbeteendena. Ett passivt ledarskap kan leda till fler konflikter, stress, förvirring och mobbing på jobbet. Något vi gärna undviker!

I det transaktionella ledarskapet ingår två delar; det avvikelsebaserade ledarskapet och det villkorligt förstärkande ledarskapet. Här handlar det bland annat om att sätta ramar i form av tydliga mål (villkorad belöning), kommunicera förväntningar, ge belöningar och att ta itu med problem (avvikelsebaserat ledarskap).

Det transaktionella ledarskapet behövs, och lägger en bra grund för effektivt ledarskap och produktivt arbete. För att lyfta gruppen, individerna och organisationen ytterligare ett snäpp behöver vi jobba även med det transformativa ledarskapet och de beteenden som kommer med det.

Populärt utbildningsprogram för erfarna chefer! Certifierad erfaren ledare. Läs mer här!

De fyra I:na i transformativt ledarskap

Så landar vi tillbaka i de fyra uppmaningar vi började med. Att vara en transformativ ledare kräver en hel del tid och engagemang från dig som chef. På sikt leder det till ett större engagemang från medarbetaren, som blir mer självmotiverande och självstyrande (vilket då leder till större produktivitet och kanske mer tid över även för dig).

James MacGregor Burns pekade på fyra olika områden som gör transformativa ledare framgångsrika. Låt oss presentera – de fyra i:na.

Idealiserad påverkan

På lite mer jordnära svenska kan vi säga: agera förebild. I det här fallet handlar det framför allt om att du som chef går före när det gäller utveckling, förändring och att stå för dina värderingar. Här kan du läsa om hur du med 8 beteenden (och lite kärlekshormon) kan skapa tillit och mindre stress.

Inspirerande motivation

Varför gör ni det ni gör? Har du kommunicerat det till ditt team på sistone? Gör det, ofta! Både visionen för verksamheten, den ljusa framtid du som chef ser framför dig, och nedbrutet i mindre bitar. ”Att vi lanserar den här nya uppdateringen i vårt affärssystem tar oss ett steg närmre att expandera till flera länder. En sån expansion betyder att fler kunder får ta del av vår fantastiska produkt. Och för dig som utvecklare innebär det att…”. Att förstå varför vi ska göra det vi gör, får arbetet att kännas meningsfullt för de som gör det.

Intellektuell stimulans

Att få utvecklas och lära nytt på jobbet är en av de viktigaste sakerna för att vi ska trivas och stanna kvar på jobbet. Som chef har du alla möjligheter att forma en utvecklande lärandemiljö. Och se gärna till att gå i bräschen här – visa att du gärna utmanar både dig själv och gruppen.

Uppmuntra gärna dina medarbetare till att ifrågasätta era rutiner och var öppen för nya sätt att lösa arbetsuppgifter på. På så vis fortsätter ni att utvecklas.

Övning: Om ett förslag läggs fram där hela gruppen är enig om svaret JA – ge då i uppgift att var och en ska presentera ett argument för svaret NEJ.

Individuell omtanke

Ta dig tid för att lära känna dina medarbetare, och visa omtanke. Vad den omtanken består i beror på vem du har framför dig. För vissa är det omtanke att få ”jobba ifred” medan andra uppskattar att få prata om familjen och vädret. Genom det här fjärde i:et bygger du starka relationer, vilket hjälper både dig och medarbetarna att hålla rätt kurs framåt.

Transformativt ledarskap – tre steg för att komma igång

Så, med de fyra I:na i ryggen finns några saker du kan göra för att komma igång med ditt transformativa ledarskap.

1. Sätt ord på dina värderingar!

Något som är viktigt i det transformativa ledarskapet är att vara autentisk. Och vad innebär då det? Jo, att ha koll på vad som är viktigt för dig. Vad står du för? Var går dina gränser? Ta med dig det för att leda bra i svåra situationer. Bjud också in medarbetarna i arbetet för att ta reda på vilka deras viktigaste värderingar är. När medarbetarnas värderingar går i synk med företagets kultur – då skapas en större mening och det händer bra grejer.

2. Använd ett coachande förhållningssätt

Coaching är ett bra verktyg för intellektuell stimulans och självledarskap. Utmana och utveckla dina medarbetare genom att låta dem hitta svaren själva, istället för att du serverar dem. HÄR kan du läsa mer och coaching och 7 tips för att komma igång!

3. Fortsätt att utvecklas!

Vi kommer tillbaka till utvecklingen. Jobba med ert lärande på jobbet. Kanske ska du gå i bräschen och boka en utbildning, redan idag? Vi skräddarsyr utbildningsinsatser som hjälper er att utveckla både ledarskap och er organisation. Klicka på offertknappen så hör vi av oss!

offert

Stort lycka till!

Fler lästips:

Självbestämmandeteorin – 3 steg till inre motivation

Så sätter du smarta mål

Situationsanpassat ledarskap: den kompletta guiden

Prenumerera på framgångsmagasinet Begär offert

Kontakta oss

Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.

Skickar
Formulär
När du fyller i din e-postadress samtycker du till att dina uppgifter behandlas enligt vår integritetspolicy.

Tack!

Vi återkommer till dig så snabbt vi kan.

Kostnadsfria seminarier

Frukost och nya perspektiv ingår. Välkommen!

Alla utbildningar

Våra kunder

Sök på Framfot

Ange din sökning nedan: