fbpx

Transformativt ledarskap

Transformativt ledarskap. Vad är nu det? Här sammanfattar vi det i ett par meningar.

HR_analys

I samband med transformativt ledarskap ser vi ofta begreppen karismatiskt, visionärt, strategiskt, kulturellt och bemyndigande ledarskap [empowerment]. Gemensamt är att transformativt ledarskap handlar om att:

1. Ta tillvara på medarbetarnas fulla engagemang

2. Ta ansvar för att utveckla den kompetens som behövs – nu och i framtiden

Vad är det bra för, då?

Jag vill inleda svaret på den frågan med ett citat:

”Higher levels of personal commitment to organizational goals and greater capacities for accomplishing those goals are assumed to result in extra effort and greater producrtivity” [Leithwood et al]

En vanlig bild av ledarskap är fortfarande kavallerikaptenen som leder ett anfall för att befria nybyggare från krigiska indianer. Ledarskap i den bemärkelsen handlar om att ställa in siktet, fatta de rätta besluten, peppa medarbetarna och skrida till handling.

Transformativt ledarskap i den lärande organisationen innebär i stället förmågan att förena tre roller. En transformativ ledare är framför allt formgivare, förvaltare och lärare. Genom ett sådant sammansatt ledarskap utvecklas en organisation där människor i sin tur ständigt kan utveckla sin förmåga att förstå komplexitet, klargöra sina visioner och förbättra sina gemensamma tankemodeller. Ledarskap är att ta ansvar för utvecklingen.

Förändringsledning

Att transformera något betyder att omforma eller förvandla det. I vår utbildning Förändringsledning får du lära dig och träna på att initiera och leda förändringsprojekt framgångsrikt i en föränderlig omvärld. Läs mer och boka HÄR.

Stort lycka till!

 

Prenumerera på framgångsmagasinet Begär offert

Kontakta oss

Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.

Skickar
Formulär
När du fyller i din e-postadress samtycker du till att dina uppgifter behandlas enligt vår integritetspolicy.

Tack!

Vi återkommer till dig så snabbt vi kan.

Kostnadsfria seminarier

Frukost och nya perspektiv ingår. Välkommen!

Våra kunder

Sök på Framfot

Ange din sökning nedan: