Lyckas med projekt: 4 tips till projektledare

Förutom de klassiska tipsen om att lägga tid på både förberedelse och utvärdering, att sätta tydliga mål och noga förankra syftet, kan de här fyra punkterna hjälpa dig att lyckas med ditt nästa projekt.

Projektledare tar ledarrollenIbland känns det som att vi har ett gummiband fastsytt i kavajryggen – ett sånt där som drar oss tillbaka precis innan vi snuddar vid målet med fingertopparna. I siffror kan vi klä det så här: Åtta av tio projekt misslyckas. Det visar en studie gjord av PMI Sverige och KPMG (2017). I studien uppger bara 15% av tillfrågade projekt- och organisationsledare att de lyckats med sina projekt. Så hur ska du göra för att nå framgång?

Läs våra fyra tips (+ 1 bonus!) som kan få det att hända, i din vardag.

1. Du är ledare!

Ja, ta på dig ledarrollen! Att driva projekt är att driva ett företag i företaget. Tänk på dig själv som VD i Projekt AB. Att vara projektledare betyder inte att du ska vara den-som-gör-allt. Öva på att planera, var strategisk, sätt tydliga rollbeskrivningar och våga delegera. Ett sätt att snabbt bli varm i kläderna som ledare utan att ha ett chefsmandat kan vara att gå en utbildning, exempelvis vår utbildning leda utan att vara chef.

2. Kom till insikt!

Ett bra ledarskap består lite förenklat av två delar; den något mjukare och kreativa kompetens som bygger starka team och kreativa lösningar, och den lite hårdare strategiska del som håller deadlines, har målfokus och ordning & reda. Det är omöjligt att vara bäst på allt och du behöver ta reda på vilka områden i ditt ledarskap som kan bli bättre.
Med ökad självinsikt kommer du att bli en ännu mer framgångsrik projektledare. Även om det är roligast att jobba med det du är bra på, har du mycket att vinna på att utveckla dina svagare sidor.

3. Jobba med gruppens sammansättning

Efter självinsikt kommer gruppinsikt. Att jobba ihop med de som kompletterar dig är bra. Och då menar vi inte bara i kompetens utan också i beteende. Idésprutor behöver genomförare. Funderare behöver någon snabbfotad som ser till att projektet kommer igång. När ni blir medvetna om vilka beteendestilar och kompetenser som finns i gruppen, blir det också tydligt vilka sidor ni behöver stärka upp.

På Framfot använder vi bland annat beteendeanalysen DISC för att hjälpa dig med det. (Minivariant av den analysen kan du testa att göra HÄR.)

4. Fostra beställaren!

Röriga beställningar ger röriga resultat. För att kunna göra en bra leverans och lyckas med ditt projekt behöver du få en klar beställning från projektägaren, och att tydliga beslut fattas vid regelbundna avstämningar under projektets gång.
En bra kravspecifikation förtydligar vad som ska göras och varför, men inte nödvändigtvis hur. Kontrollera i början av projektet att du uppfattat uppdraget och förväntningarna på dig korrekt. Så skapar du rätt förutsättningar för ditt fortsatta arbete.

*Bonustips*
Inventera och uppdatera verktygslådan

Lägg inte mer tid på en excelfil som glöms bort i en mapp till tidens ände!

Missförstå oss rätt – vi älskar excel. Det vi vill lyfta här är att du behöver hitta de verktyg som passar bäst för era behov och förutsättningar. Om du till exempel går en utbildning får du ofta med dig ett antal nya verktyg hem. Nöj dig inte med det! Se till att du också får förståelse för hur du kan använda dem i just ditt projekt.

Fundera på vad det är ni behöver strukturera upp, och på hur det passar gruppen att jobba. En fysisk projekttavla på väggen? En digital projektportal eller en facebookgrupp? För att lägga en gemensam grund med generella projektverktyg och rätt verktygslåda kan du även gå utbildningen Projektledning i praktiken.

Lycka till med din projektledning!

Om du vill arbeta med ditt eget projekt, vässa färdigheterna och få ett kvitto på din kompetens kan vår utbildning Certifierad Projektledare vara ett bra alternativ.

Framgångsmagasinet

Ligg steget före med praktiska tips som du har direkt nytta av i din vardag

Kontakta oss

Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.

Skickar
Formulär

Tack!

Vi återkommer till dig så snabbt vi kan.

Kostnadsfria seminarier

Frukost och nya perspektiv ingår. Välkommen!

Våra kunder

Sök på Framfot

Ange din sökning nedan: