3 tips för att få projektet i mål – liten projektledarutbildning

Visste du att de flesta projekt inte lyckas med att leverera i tid och enligt budget? Oftast är det ändrade förutsättningar som sätter krokben. I den här videon delar vi med oss av några viktiga tips som stärker dig i din projektledarroll.

Vill du träna dig på att leda projekt till framgång på utsatt tid? Gå utbildningen Projektledning i praktiken.

Projektledning är bland det roligaste men också det mest utmanande som finns, eller hur? Det beror kanske på att det är så komplext. Projektledarrollen liknar chefsrollen med stort ansvar men ofta har projektledaren inte lika tydliga mandat och befogenheter.

Du ska kunna hantera allt från att skapa starka team och leda dem i rätt riktning till att hålla deadlines, ha målfokus och hålla ordning och reda. En bra projektledare behöver inte bara kunna modeller, förstå tekniken och vara en snabb problemlösare utan också vara en riktig bra människokännare och vass på kommunikation.

Att ha råg i ryggen som projektledare och vara tydlig i dialogen med beställare och styrgrupper kan ibland vara avgörande för att projektet ska bli framgångsrikt. Lika viktigt är det att förstå hur man leder och kommunicerar i projekt utan att ha ett chefsmandat. Certifierad projektledare är en komplett projektledarutbildning där du får träna på just detta. Läs mer!

Varför misslyckas projekt?

2017 släpptes en omfattande studie* som visar att endast ett fåtal projekt lyckas med att uppnå de uppsatta tids- och budgetmålen. Den allra vanligaste anledningen är att förutsättningarna ändras.

Projektmål eller företagets prioriteringar blir annorlunda – vilket kan bero på att planeringsfasen inte var optimal, eller helt enkelt på att världen snurrar på och vissa saker händer utan att vi kan göra något åt dem.

Den goda nyheten är att det går att skapa bättre förutsättningar, så att du har större chans att lyckas med ditt nästa projekt. Här kommer våra bästa tips för det.

Så lyckas du med din projektledning – 3 tips 

1. Ta ledarrollen

Du är ledaren! Tänk på dig själv som en entreprenör och driv framåt genom att måla upp visionen,  sätta tydliga rollbeskrivningar och våga delegera.

Tips! Gå utbildningen Leda utan att vara chef och få värdefulla insikter om vad som motiverar andra och hur du får gruppen att fungera bra.

2. Dubbla din kompetens

Det är omöjligt att vara bäst på allt men du kommer långt genom att ta reda på vilka områden i ditt ledarskap som kan bli bättre. Även om det kanske är roligast att jobba med det du är bra på, kommer du vinna mycket på att utveckla dina svagare sidor.

Analysera ditt eget arbete, fråga någon du litar på hur hen uppfattar dig på jobbet, eller gå en utbildning där du får chans att göra det tillsammans med en utbildare.

Här kan du göra en behovsanalys för att se vilken utbildning du behöver för att gå vidare i ditt projektledarskap. 

3. Fostra beställaren

Röriga beställningar ger röriga resultat. För att du ska kunna leverera på topp och lyckas med ditt projekt behöver du:

  • få en klar beställning från projektägaren
  • ha en tydlig plan för avstämningar
  • säkerställa att tydliga beslut fattas under projektets gång.

Det här kan du styra genom att ställa smarta frågor. Kontrollera i början av projektet att ni är överens om uppdraget och förväntningarna på dig. Och fråga hellre en gång för mycket än en gång för lite.

Lär mer: Lyckas med projektledning – 5 tips till projektledare

FLER LÄSTIPS!

Att leda utan att vara chef – behövs superkrafter?

Så hanterar du härskarteknik och sandlåderetorik

Om spegelneuroner och hur du som ledare kan skapa positiv förändring enbart genom ditt beteende


* Källa: ”Swedish Project Review”, KPMG 2017.

Prenumerera på framgångsmagasinet Mallar

Framgångsmagasinet

Ligg steget före med praktiska tips som du har direkt nytta av i din vardag

Kontakta oss

Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.

Skickar
Formulär
När du fyller i din e-postadress samtycker du till att dina uppgifter behandlas enligt vår integritetspolicy.

Tack!

Vi återkommer till dig så snabbt vi kan.

Kostnadsfria seminarier

Frukost och nya perspektiv ingår. Välkommen!

Våra kunder

Sök på Framfot

Ange din sökning nedan: