fbpx

Så blir du en modigare projektledare – 5 tips

Som projektledare behöver du ständigt vara redo att tackla förändring och nya förutsättningar. Här bjuder vi på 5 konkreta tips som rustar dig med kreativitet, kunskap och modet att göra det. Rena raketbränslet för dig som leder projekt idag.

Bli Certifierad projektledare – träna praktiskt på nya verktyg och få kvitto på din kompetens. Läs mer här!

företagsanpassad utbildning?

Ingenting blir som man tänkt sig. Särskilt inte nu. Under de månader och år som gått sedan viruset vi knappast behöver nämna vid namn slog till, har projekt stoppats, förändrats eller gått i stå. Och kanske tagits upp igen, med gasen i botten. Visst är det svårt att navigera vår inre kompass i en omvärld och i en tid där vi inte kan styra och påverka från den ena dagen till den andra. Det enda vi vet är att världen kommer fortsätta att förändras.

I en föränderlig värld behöver vi modiga projektledare

Simon Sinek pratar om vad som är det viktigaste för alla ledare. Karisma, säger många, och refererar till Martin Luther King och Steve Jobs. Hm, det kanske inte är riktigt där du är? Känns det svårt att relatera till ditt lilla internprojekt? Glöm karisma. Vad Sinek pratar om är mod.

Och det – mod alltså – är vad vi på Framfot menar är en av de allra viktigaste egenskaperna hos en projektledare. Som projektledare behöver du då och då plocka fram din inre Pippi Långstrump. ”Det här har jag aldrig provat så det klarar jag alldeles säkert.”

Leder du andra utan att vara chef? Få viktiga kunskaper och praktisk träning i Leda utan att vara chef. Tillgänglig även på distans! Läs mer här.

Erfaren projektledare? Allt har ändå förändrats sedan sist

Varje projekt är unikt och vid varje uppstart börjar du på “omedvetet inkompetent” i kompetenstrappan. Det spelar ingen roll hur erfaren du är, allt har förändrats sedan sist. Om vi har lärt oss en enda sak av de gångna åren, så är det väl just det. Det som förefaller enkelt kan visa sig bli det svåraste du någonsin gett dig in på. Den teammedlem du hade en plan för hur du skulle få med dig stretar emot fast du använt alla verktyg i lådan. Din viktigaste sponsor slutar plötsligt. IT-stödet blir sjukskriven.

Vi vet att det kan kännas kämpigt. Särskilt om du, precis som många andra projektledare är mål- och resultatdriven. Det här med att gå runt i cirklar och jobba utan att veta varför eller komma framåt, det tär!

Så vad göra? Här kommer våra bästa idéer för dig som kanske känner att du står och stampar. För dig som behöver samla kraft och mod för att komma vidare. Var så god! Och du, om du behöver lite extra träning, påfyllning och inspiration – kolla in våra praktiska utbildningar där du jobbar med egna case. Certifierad projektledare eller Certifierad agil projektledare kan vara något för dig.

5 tips för modiga projektledare

Tips som ökar kreativitet, fokus och hjälper dig att hitta mod.

1. Jobba med delmål

Känslan av att få slutföra saker är viktig. Så formulera delmål! Bryt ner dem i små bitar. Vad ska du ha gjort innan det här året är slut? Vad kan du börja med idag? Skriv ner det, få det att hända – och fira sen.

2. Träna upp din förmåga att lösa problem

Att vara vass när det gäller struktur och verktyg är en del i projektledning. En annan är att ha nära till din kreativitet och vara en fena på problemlösning. För oväntade saker kommer som sagt att uppstå.

Träna upp din problemlösningsförmåga

Att hitta flera kreativa sätt att lösa ett problem på (istället för att hitta ett bra sätt) kallas för divergent tänkande. En klassisk övning för att träna upp din problemlösningsförmåga är att fokusera på ett eller flera föremål och under en begränsad tid komma på så många användningsområden som möjligt.

 Till exempel:

  • Vad kan jag göra med en penna och ett gem?

Du kan också använda vår cirkelmall och ta dig an uppgiften:

  • Använd cirklarna för att göra så många igenkännbara saker som möjligt.

Att byta perspektiv ibland ger inte bara fördelar till ditt nuvarande projekt. Att utveckla din egen kreativitet och innovationskraft gör dig dessutom mer attraktiv på arbetsmarknaden.

3. Våga testa något nytt

”De ä bar å åk” som Ingemar Stenmark sa. Ibland är enda vägen framåt att ta ett steg åt sidan. Att prova nya saker har flera fördelar. Dels kan det förstås ta ditt projekt framåt. Dels utvecklar det dina egna förmågor. I din hjärna finns 100 miljarder nervceller som på olika sätt är kopplade till varandra. När du lär dig något nytt förstärks de inblandade kopplingarna. Hjärnan är föränderlig under hela livet, så fortsätt att träna den!

Dessutom: När du testar och lär dig nya saker frigörs den viktiga signalsubstansen Dopamin i hjärnstammen. Det är ett riktigt må bra-hormon som bland annat hjälper dig att hantera stress. Här är några förslag på vad du skulle kunna göra:

  • Skapa översikt över ditt projekt – oavsett om det är ett jobbprojekt eller mer av karaktären ”bygga om köket”. I projektvärlden talar man om WBS – Work breakdown structure. Det handlar helt enkelt om att bryta ner hela projektet i delmoment på ett sätt som ger en tydlig överblick. (Lästips: Därför ska du göra en WBS + nedladdningsbar WBS-mall!).
  • Testa att göra ett spagettidiagram på något du känner läcker energi och resurser.
  • Lär dig något du inte planerar att bli proffs på. Köp ett munspel och googla tutorials eller låna barnens vattenfärger. Träna på att gå ner i spagat eller på att göra armhävningar på tå.
  • Slipa på dina projektledarskills. Kanske i en utbildning? Kolla in vår populära Projektledning i praktiken.

Även om du inte vet vad som är rätt idag och vad som kommer vara rätt i morgon så gå ut och gör. Det kanske går käpprätt åt skogen. Vad kan du lära av det? Det finns lärande i allt.

4. Fokusera på lärandet

Testa att fokusera på just lärande istället för på leverans en stund. Om du unnar dig att reflektera en stund över året som gått. Hur ser din kurva ut? Hur fungerar du i utdragna kriser?

forandringskurvan-illustration-linnea-ramstrom-framfot

Kanske kan du känna igen dig i känslor som förnekelse, oro, ilska. Depression? Acceptans? Viljan att kavla upp ärmarna och köra på?

I den här illustrationen av kriskurvan (eller förändringskurvan) ser du de olika stadier vi – alltså jag, du och dina kollegor – ofta går igenom i förändring. Läs mer om den här: 5 tips för lyckad förändring.

5. Hitta modet

Och så avslutningsvis, det där med mod. Vilka rädslor eller farhågor ställer till det för dig på jobbet? Hur kan du överlista dem? Ett sätt att bli mer modig kan vara att tänka på en förebild och hur de skulle agerat i din situation. Ett annat kan vara att reflektera över varför något känns obehagligt – och varför du ändå vill eller behöver göra det. Det skulle till exempel kunna handla om att prata inför en grupp, ringa ett jobbigt samtal eller stå upp för vad du verkligen tycker (eller för vad du behöver i ditt projekt). Saker som för många kan kännas läskiga, men som faktiskt inte innebär en faktisk, fysisk risk.

Känslan av sammanhang på jobbet är viktig. Här kan du läsa mer och göra vårt KASAM-test.

Ett tredje sätt att hitta mod är att verkligen axla ansvaret och se dig själv som VD för Projektet AB. Tänk på projektet som din bebis, som du behöver ta hand om och stå upp för. Bebisar har inget språk för att kommunicera, därför är du dess företrädare i alla lägen. I möten, med intressenter, med beställare eller ledning. Projektet kommer aldrig prata med andra. DU måste göra det åt projektet.

Vi tror på dig! Gör det du med. 🙂 Stort lycka till!

 

FLER LÄSTIPS: 

Så lyckas du med projektledning – 5 tips till projektledare

Vässa din presentationsteknik (liten utbildning)

Att leda utan att vara chef, behövs superkrafter?

Prenumerera på framgångsmagasinet Begär offert

Kontakta oss

Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.

Skickar
Formulär
När du fyller i din e-postadress samtycker du till att dina uppgifter behandlas enligt vår integritetspolicy.

Tack!

Vi återkommer till dig så snabbt vi kan.

Kostnadsfria seminarier

Frukost och nya perspektiv ingår. Välkommen!

Alla utbildningar

Våra kunder

Sök på Framfot

Ange din sökning nedan: