Undergräver chefen ditt jobb eller drar kollegorna åt olika håll? Vad är det egentligen som krävs för att andra ska göra som du säger? Svaret får du här.
Har du fått rollen som teamledare eller projektledare? Grattis! Nu står du inför ett uppdrag som är både roligt, utvecklande och – i vissa fall – riktigt utmanande. Att leda andra utan att vara chef är nämligen en uppgift som kan vara minst sagt komplicerad. Du förväntas leda och fördela arbetet och leverera resultat precis som en chef. Men du har inte chefens formella mandat och de klassiska chefsverktygen att tillgå utan är hänvisad till din person. Som chef kan du i praktiken beordra någon att utföra ett visst arbete men som ledare förväntas du få personen att göra det av egen vilja.
Lars Larsson är utbildare i ledarskap och tränar deltagare i utbildningen Leda utan att vara chef på Framfot företagsutbildning.
– Den största utmaningen är ofta att få rätt saker att hända i det dagliga arbetet. Du ska liksom leda någon som har en annan chef. Du sitter inte på de arbetsrättsliga verktygen, utan behöver locka med något annat för att driva arbetet framåt, menar han.
Så hur lockar man då fram andras motivation?
– Man vill ju gärna föra över sin egen motivation och entusiasm på sina kollegor, men tyvärr fungerar det inte riktigt så. I stället behöver du hitta de nycklar som lockar fram andra personers drivkrafter. Lära känna dina medarbetare och göra det lätt att göra rätt.
Läs också: Varför misslyckas projekt? 5 tips till dig som är projektledare
Som teamledare drömmer du kanske om en glasklar uppdragsbeskrivning och en grupp med högt engagemang och kompletterande kompetenser. Verkligheten bjuder i stället på otydliga mål, oklara mandat och omotiverade medarbetare. Och så den där frågan – varför gör de inte som jag säger?!
Det som krävs då är att du tar på dig ledarrollen. Det innebär inte att du ska styra och ställa, peka med hela handen eller göra allt själv. Utan att det finns en tydlighet kring ert uppdrag och ditt mandat, att du lär dig psykologin bakom vad som motiverar andra och tränar på att använda verktyg och modeller för att coacha och leda andra till resultat.
– Tydlighet, tillit och träning. Det vet vi att det fungerar, säger Lars Larsson.
Tilliten är det som behöver komma först, menar han. För mycket kontroll och detaljstyrning från dig som teamledare kan möjligtvis ge resultat på kort sikt, men långsiktigt har du mycket att vinna på att låta dina medarbetare utvecklas och växa med sina arbetsuppgifter. Genom att visa tillit, kommer du också att få tillit tillbaka.
För att leda andra mot målet på ett sätt som skapar trivsel och engagemang krävs självinsikt och förmåga att ta tillvara på människors potential. Men du måste inte bli en supermänniska över en natt. Du har fått förtroendet utifrån den du är. Resten kommer du lära dig med tiden om du accepterar, kommittar dig och vill göra resan dit.
Här är 9 värdefulla råd till dig som leder andra människor och vill lyckas i din roll.
Det är viktigt att du förstår att du är arbetsgivarens representant och vad det innebär. Om du känner dig tveksam så blir det svårt för dina medarbetare som du ska leda att acceptera dig som ledare.
Läs mer: Att leda är en yrkeskonst – 9 anledningar att gå en ledarskapsutbildning
Det här är en väldigt viktig punkt. Att leda utan att vara chef blir svårt och kan skapa en enorm stress om du inte får de mandat du behöver, blir ifrågasatt eller känner dig misstrodd.
Först och främst, kräv klara besked från chefen vad gäller din roll och befogenheter i detta uppdrag. Vilka resurser har du till ditt förfogande, hur mycket tid har varje resurs? Ställ frågor om det känns otydligt. Skriv ner svaren du får – det kan vara ett bra stöd att gå tillbaka till om det under resans gång dyker upp oklarheter.
Sen, prata med din grupp om rollerna och förväntningarna ni har på varandra. Att vara tydlig kan handla om att avgränsa uppdrag och visa när något är färdigt. Men också om att reda ut vad medarbetarna behöver av dig, vad du behöver av dem och hur ni kan stötta varandra under stress.
Att skapa tillit är inget du gör över en natt. Det är ett långsiktigt och ständigt pågående arbete i våra relationer. Trots det är tillit helt avgörande för att du ska få andra att göra som du säger, och bli en framgångsrik ledare. Här kan du läsa om 8 ledarbeteenden som bygger tillit och mindre stress.
Att leda är en yrkeskonst som många andra. Det är något du kan lära dig att bli bra på, och något som du behöver öva på för att fortsätta utvecklas i. Ett sätt att göra det är att gå en ledarskapsutbildning. Visst – en chefsutbildning kommer inte att göra dig till tankeläsare, ge dig obegränsat med tid eller lära dig att automatiskt veta vilka beslut som är rätt. Men en bra ledarskapsutbildning kan hjälpa dig att kommunicera bättre med dina medarbetare, hålla fokus på din uppgift, hitta nya verktyg för att jobba mer effektfullt och känna dig tryggare i din roll – även när det inte går som du eller andra har tänkt.
Ditt arbete blir mycket lättare om du får ihop gruppen och skapar en teamkänsla. Målet är att hitta teammedlemmarnas drivkrafter, skapa meningsfullhet och motivation för att få alla att gå åt samma håll och samverka optimalt.
Uppmuntra rak, ärlig och konstruktiv kommunikation mellan teammedlemmarna för att skapa förståelse för och insikt i varandras arbete. Glöm inte att fira era framgångar!
Läs mer: Så bygger du ett effektivt team med psykologisk trygghet
Underskatta inte vikten av kommunikation för att möta målen. Håll regelbundna gruppmöten med strukturerad information så att det finns utrymme att få feedback och att ventilera problem och utmaningar.
Konflikter i sig är varken bra eller dåligt, men om de hanteras dåligt kan de utvecklas till problem. Olösta konflikter gör oss både stressade och mindre nöjda, vilket i sig innebär att vi arbetar sämre och mindre effektivt. Så gå inte runt problemet utan ta tag i det. (Det är också en snabbväg till tillit – att hantera konflikter på ett snyggt sätt som hjälper alla parter).
Tänk på att du är talesperson för teamet och lyft fram gruppens resultat i vi-form, inte jag-form. Och var noga med att ge rätt person äran för en smart idé eller väl utförd arbetsinsats. Annars är risken att ditt förtroendekapital sjunker i botten.
Alla har dåliga dagar. När det känns som mest kaosigt och övermäktigt ska du komma ihåg att du har fått förtroendet att leda av en anledning. Din chef tror på dig! Så släpp prestationskraven och gör så gott du kan 🙂
Obs, viktigt! Kom ihåg att du inte ska fixa allt själv. Din roll är att coacha och leda andra till resultat.
Lycka till!
FLER LÄSTIPS:
Coachande ledarskap – 7 steg för att komma igång
Varför ska jag gå en ledarskapsutbildning? 9 goda skäl
Håller er organisationskultur? 6 tips som gör värdeorden till verklighet
Ligg steget före med praktiska tips som du har direkt nytta av i din vardag
Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.
Frukost och nya perspektiv ingår. Välkommen!