fbpx

Så bygger du ett framgångsrikt team

Vad är det egentligen som gör att vissa grupper presterar på topp och samtidigt är härliga att jobba i, medan andra ständigt verkar läcka energi på gnabb och andra ovanor? Här bjuder vi på fem konkreta tips om hur du bygger ett framgångsrikt team på din arbetsplats.

Glada fotbollstjejer på fotbollsplanen firar framgång som team. | Framfot

Bli Certifierad ledare! Få kompetens och träning för att stå trygg i rollen som chef. Gå utbildningarna fysiskt eller på distans. Läs mer här!

Vad är det egentligen som gör att vissa grupper presterar på topp och samtidigt är härliga att jobba i, medan andra ofta verkar läcka energi på gnabb och andra ovanor? Det finns många svar på frågan och ett av dem är ledarskap. Du som chef kan inte ensam skapa en god gruppdynamik – men du har definitivt möjlighet att påverka den, på både gott och ont.

Högpresterande team med en tydlig plan

När man pratar om att bygga starka team är det lätt att dra paralleller till sportens värld. Och efter en sommar utan stora mästerskap kan det vara härligt att se tillbaka på tidigare bedrifter.

Sommaren 2019 resulterade fotbollsdamernas kämpaglöd i ett välförtjänt VM-brons. Genom rutan och på arenorna mötte vi ett landslag som bjöd på framgång genom ödmjukhet och en stark tro på varandra. Alla tog sitt ansvar, hela vägen från ledarstaben med Peter Gerhardsson som frontman till alla 23 spelare.

Vill du veta hur stark just er gemenskap är på din arbetsplats? Gör vårt QUIZ!

Året innan fick vi bevittna de svenska fotbollsherrarnas resa från underdogs till kvartsfinal. Ett lag som på pappret inte hade några klart lysande superstjärnor i uppställningen tog sig ända till kvartsfinal i VM 2018, och slog ut flera stora fotbollsnationer ur mästerskapet på vägen dit.

En stark gemenskap och lagkänsla är hemligheten bakom båda lagens framgångar. Tillsammans med ett ledarskap som visar på vikten av att ha en tydlig plan för sitt spel OCH på att ingen spelare är större än laget. 1+1=3. Det är ett förhållningssätt du kan applicera för att nå framgång även på jobbet.

Att känna gemenskap och tillhörighet är en av människans starkaste drivkrafter. När du lyckas locka fram den känslan i teamet ger det ett engagemang som gör er oslagbara.

I utbildningen Ledarskap nivå 2 – bygga team får du göra en teamutvärdering och jobba praktiskt med exempel ur din egen vardag. Läs mer.

5 tips för bättre gruppdynamik & högpresterande team

Här bjuder vi på några viktiga nycklar för hur du bygger ett framgångsrikt team genom att skapa en stark gemenskap och få medarbetare som trivs, växer och levererar.

1. Gemensamma mål ger mening

Alla vill ha en mening med det vi gör. Så vart ska ni? Och hur kan var och en bidra på bästa sätt?

Du som chef ansvarar för att måla upp en vision för dina medarbetare och vara konsekvent i vad som gäller framåt. När du sedan bryter ner visionen i tydliga och mätbara mål för företaget, gruppen och personen kommer det att sporra och ge struktur. Med tydliga mål blir det klart vad som förväntas av medarbetaren på jobbet. Dessutom skapar känslan av att vi tillsammans jobbar för att uppnå målet många bra ringar på vattnet.

Vill du veta hur stark just er gemenskap är på din arbetsplats? Gör vårt QUIZ!

Så, sätt både långsiktiga och kortsiktiga mål, och kom ihåg att fira när ni nått något av dem! Jobba för att varje medarbetare ska kunna svara på frågorna:

  • Vart ska vi någonstans? Hur kan vi mäta det? (Företagsmål. Säkerställ att alla uppfattat målet på samma sätt).
  • Vad behöver vi göra för att komma dit? (Mål för gruppen).
  • Hur kan DU bidra till att vi ska komma dit? (Mål för varje person).
  • Sätt en plan för att regelbundet återkoppla till målen och se att ni är på rätt väg – eller se om ni behöver skruva på ert arbetssätt.

Ladda ner vår mall för SMARTA mål här: Framfots bästa mallar.

2. Tajta till teamet med tydliga roller

Team utan tydliga rollbeskrivningar läcker energi. Kanske tjafsas det om vem som ska göra vad, kanske ramlar viktiga saker mellan stolarna eller så dubbelarbetas det.

Att sätta tydliga roller och ansvarsområden i er grupp kan vara ett tufft jobb och kräva en hel del mod. Men när det är klart och tydligt för alla vad som gäller kan energi och fokus läggas på rätt saker; att göra det jag ska och samarbeta med andra för att uppnå våra gemensamma mål.

Gå vår utbildning Effektiv kommunikation för att undvika onödiga missförstånd.

För bästa möjliga förutsättningar bör du som är chef skriva ner ansvarsområden, mandat och arbetsuppgifter för varje person i gruppen. Att ha det skriftligt gör att du enkelt kan följa upp och förändra när gruppen, målen och medarbetarna utvecklas. Om du är osäker på vem som borde ansvara för en viss uppgift – fråga medarbetarna vad de tycker och vill.

Få verktyg för ett tryggt och engagerande ledarskap i vårt kompletta utbildningsprogram Certifierad ledare.

3. Ömsesidigt beroende av varandra

11 stycken Zlatans bygger inget VM-lag.

Riktigt framgångsrika team består av personer som förstått att olika styrkor, beteenden, kompetenser och erfarenheter leder till framgång. Dessa personer binds samman av en gemensam vilja att nå målet. Gemenskap uppstår.

Ett fotbollslag är tacksamt att jämföra med – på fotbollsplanen behövs målgörare men också stabila backar, en vass målvakt och snabba mittfältare för att nå framgång. Samma sak gäller så klart på jobbet. Forskning från bland annat Handelshögskolan i Stockholm visar att just förmågan att samarbeta med personer som är olika en själv är en av de viktigaste förmågorna för att maximera gruppens prestation. Och det är en styrka som går att träna upp.

Ett sätt att bli bättre på att samarbeta och öka förståelsen för varandra, är att göra en beteendeanalys som förklarar varför du handlar som du gör i olika situationer. Analysen hjälper dig att förstå dig själv, dina medarbetare och kunder, och ger insikter som är användbara i all kommunikation.

Vi skräddarsyr gärna en DISC workshop för er, där ni som team får jobba med beteendeanalys för ökat samarbete tillsammans med en erfaren utbildare. Beteendeanalysen DISC ingår också i flera av våra utbildningar, till exempel Effektiv kommunikation.

4. Ledarskap för hävstångseffekt

För att lyfta gruppen med ditt ledarskap behöver du ha koll på i vilken fas gruppen är. Du kan till exempel utgå från Susan Wheelans modell för grupputveckling, IMGD, för att lägga ditt fokus rätt:

  • När ni börjar bygga gemenskap är det ditt jobb som ledare eller chef att sätta struktur och ramar för gruppen.
  • Sedan finnas till hands och fungera som ett stöd och en resurs för medarbetarna.
  • När marken känns stadig under fötterna kan du börja delegera fler arbetsuppgifter. Visa förtroende.
  • Så småningom kan du börja operera mer på konsultativ basis.
  • När gruppens medlemmar själva tar ansvar och aktivt arbetar mot arbetsgruppens uppsatta mål kan du som ledare fokusera på strategi och utveckling, och agera konsult när det behövs.

I vårt utbildningsprogram Certifierad ledare 1.0 säkerställer du att ditt ledarskap lyfter dina medarbetare.

5. Kommunikationen är allt

Ett framgångsrikt team kännetecknas av stark gemenskap. Stark gemenskap bygger förstås på stark kommunikation. Du som ledare och chef behöver vara lyhörd både för vad som händer i gruppen och på ”spelplanen”.

Lyssna på vad dina medarbetare vill och möt dem där du kan. Janne Anderssons ledarskap präglas av disciplin, men han insåg snart att spelarna skulle uppskatta att få ledigt för att träffa sina vänner, i samband med landslagets samlingar i Stockholm. Så blev det.

I vår utbildning Ledarskap nivå 3 – Coachande ledarskap får du praktiska verktyg i hur du får dina medarbetare att känna sig sedda.

Fundera på var du kan möta dina medarbetare för att de ska må ännu lite bättre på jobbet. Kanske handlar det om att vara med och sätta sina egna mål eller att få större frihet kring att bestämma hur man vill lägga upp sitt arbete.

Och, kom ihåg att konflikter uppstår i alla team! Det viktiga är att du som ledare hanterar dem direkt. I den här videon om Nonviolent Communication får du tips om förebyggande konflikthantering.

Punkterna baseras på Susan Wheelans forskning om högpresterande team. Wheelan är en av världens främsta forskare inom gruppdynamik och samarbete. 

Vill du veta hur stark just er gemenskap är på din arbetsplats? Gör vårt QUIZ!

FLER LÄSTIPS FÖR DIG:

Sluta berömma och börja uppskatta

Ge inte stjärnorna fritt spelrum

Att leda genom försvarsmekanismer och andra mänskliga beteenden

Prenumerera på framgångsmagasinet Mallar

Kontakta oss

Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.

Skickar
Formulär
När du fyller i din e-postadress samtycker du till att dina uppgifter behandlas enligt vår integritetspolicy.

Tack!

Vi återkommer till dig så snabbt vi kan.

Webbinarium

Frukost och nya perspektiv ingår. Välkommen!

Våra kunder

Sök på Framfot

Ange din sökning nedan: