Så bygger du ett framgångsrikt team

Starka team går långt. Från klara underdogs till kvartsfinal, till exempel. Även utan Zlatan. Stark lagkänsla och gemenskap där 1+1=3 var hemligheten bakom det svenska herrlandslagets framgångar i fotbolls-VM 2018. Här bjuder vi på 5 tips som bygger starka team på din arbetsplats.

Bygg framgångsrikt teamEtt annat framgångsrikt team.

När man pratar om att bygga starka team är det lätt att inspireras av det svenska herrlandslaget i fotboll. Laget som på pappret inte hade några klart lysande superstjärnor i uppställningen tog sig ända till kvartsfinal i VM 2018 – och slog ut flera stora fotbollsnationer ur mästerskapet på vägen dit. Stark gemenskap och lagkänsla är hemligheten. Förbundskaptenen själv visade från dag ett på vikten av att ha en tydlig plan för sitt spel – och på att ingen spelare är större än laget. 1+1=3. Ett förhållningssätt du kan applicera för att nå framgång även på jobbet.

Bygg ett starkt team

En av människans starkaste drivkrafter är känslan av gemenskap. Om du kan locka fram den känslan i ert team ger det ett engagemang som gör er oslagbara. Därför bjuder vi på fem tips för att bygga ett framgångsrikt team med stark gemenskap – och medarbetare som trivs, växer och levererar.

I vår utbildning Ledarskap nivå 2 – bygga team får du fler verktyg för att lyckas. Du gör en teamutvärdering och jobbar praktiskt med exempel ur din egen vardag under hela utbildningen.

1. Gemensamma mål ger mening

Alla vill ha en mening med det vi gör. Så vart ska ni? Och hur kan var och en bidra på bästa sätt? En av förbundskapten Janne Anderssons styrkor är att han har sålt in sin vision till spelarna, genom att vara tydlig och konsekvent i vad som gäller framåt.

Du som chef ansvarar för att måla upp en vision för dina medarbetare. När du sedan bryter ner den i tydliga och mätbara mål för företaget, gruppen och personen kommer det att sporra och ge struktur. Med tydliga mål blir det klart vad som förväntas av medarbetaren på jobbet. Dessutom skapar känslan av att vi tillsammans jobbar för att uppnå målet, många bra ringar på vattnet.

Så sätt både långsiktiga och kortsiktiga mål, och kom ihåg att fira när ni nått något av dem! Jobba för att varje medarbetare ska kunna svara på frågorna:

 • Vart ska vi någonstans? Hur kan vi mäta det? (Företagsmål. Säkerställ att alla uppfattat målet på samma sätt).
 • Vad behöver vi göra för att komma dit? (Mål för gruppen).
 • Hur kan DU bidra till att vi ska komma dit? (Mål för varje person).
 • Sätt en plan för att regelbundet återkoppla till målen och se att ni är på rätt väg – eller titta på om ni behöver skruva på ert arbetssätt.

Ladda ner vår mall för SMARTA mål här: Framfots bästa mallar.

2. Tighta till teamet med tydliga roller

Team utan tydliga rollbeskrivningar läcker energi. Kanske tjafsas det om vem som ska göra vad, kanske ramlar viktiga saker mellan stolarna eller så dubbelarbetas det.

Att sätta tydliga roller och ansvarsområden i er grupp kan vara ett tufft jobb och kräva en hel del mod. Men när det är klart och tydligt för alla vad som gäller kan energin läggas på rätt saker; att göra det jag ska och samarbeta med andra för att uppnå våra gemensamma mål.

För bästa möjliga förutsättningar bör du som är chef skriva ner ansvarsområden, mandat och arbetsuppgifter för varje person i gruppen. Att ha det skriftligt gör att du enkelt kan följa upp och förändra när gruppen, målen och medarbetarna utvecklas. Om du är osäker på vem som borde ansvara för en viss uppgift – fråga medarbetarna vad de tycker och vill.

Få verktyg för ett tryggt och engagerande ledarskap i vårt kompletta utbildningsprogram Certifierad ledare.

3. Ömsesidigt beroende av varandra

11 stycken Zlatans bygger inget VM-lag.

Riktigt framgångsrika team består av personer som förstått att olika styrkor, beteenden, kompetenser och erfarenheter leder till framgång. Dessa personer binds samman av en gemensam vilja att nå målet. Gemenskap uppstår. Ett fotbollslag är tacksamt att jämföra med – på fotbollsplanen behövs målgörare men också stabila backar, en vass målvakt och snabba mittfältare för att nå framgång. Samma sak gäller så klart på jobbet. Forskning från bland annat Handelshögskolan i Stockholm visar att just förmågan att samarbeta med personer som är olika mig själv är en av de viktigaste för att maximera gruppens prestation. Och den förmågan går att träna upp.

Ett sätt att bli bättre på att samarbeta och öka förståelsen för varandra, är att göra en beteendeanalys som förklarar varför du handlar som du gör i olika situationer. Analysen hjälper dig att förstå dig själv, dina medarbetare och kunder, och ger insikter som är användbara i all kommunikation. Vi skräddarsyr gärna en DISC workshop för er, där ni som team får jobba med beteendeanalys för ökat samarbete tillsammans med en erfaren utbildare. Beteendeanalysen DISC ingår också i flera av våra öppna utbildningar – till exempel Effektiv kommunikation.

4. Ledarskap för hävstångseffekt

I herrlandslaget har förbundskapten Janne Andersson drivit ett ledarskap som lagt grunden för en stark sammanhållning och gemenskap. Några saker som ofta lyfts i hans ledarskap är tydlighet, struktur och att ”alla bär sin väska till bussen”. Janne Andersson har byggt ett team där det redan från början varit uttalat: ingen enskild spelare är större än laget.

För att lyfta gruppen med ditt ledarskap behöver du ha koll på i vilken fas gruppen är. Du kan till exempel utgå från Susan Wheelans modell för grupputveckling – IMGD – för att lägga ditt fokus rätt.

 • När ni börjar bygga gemenskap är det ditt jobb att sätta struktur och ramar för gruppen.
 • Sedan finnas till hands och fungera som ett stöd och en resurs för medarbetarna.
 • När marken känns stadig under fötterna kan du börja delegera fler arbetsuppgifter. Visa förtroende.
 • Så småningom kan du börja operera mer på konsultativ basis.
 • När gruppens medlemmar själva tar ansvar och aktivt arbetar mot arbetsgruppens uppsatta mål kan du som ledare fokusera på strategi & utveckling, och agera konsult när det behövs.

5. Kommunikationen är allt

Ett framgångsrikt team kännetecknas av stark gemenskap. Stark gemenskap bygger förstås på stark kommunikation. Du som ledare och chef behöver vara lyhörd både för vad som händer i gruppen och på er ”spelplan”.

 • Konflikter uppstår i alla team. Hantera dem direkt! Hur du kan göra det har vi visat i en video om Non Violent Communication.
 • Lyssna på vad dina medarbetare vill och möt dem där du kan. Janne Anderssons ledarskap präglas av disciplin – men han insåg snart att spelarna skulle uppskatta att få ledigt för att träffa sina vänner, i samband med landslagets samlingar i Stockholm. Så blev det. Fundera på var du kan möta dina medarbetare för att de ska må ännu lite bättre på jobbet. Kanske handlar det om att vara med och sätta sina egna mål eller att få större frihet kring att bestämma hur man vill lägga upp sitt arbete.

Punkterna baseras på Susan Wheelans forskning om högpresterande team. Wheelan är en av världens främsta forskare inom gruppdynamik och samarbete. 

Kontakta mig

Vilket är ert bästa, nästa steg? Vi hjälper dig gärna med en kostnadsfri behovsanalys. Fyll i formuläret så hör vi av oss. Varmt välkommen!

Jag godkänner Framfots integritetspolicy. En gång i månaden får du vårt nyhetsbrev som hjälper dig nå framgång i din yrkesroll. Du kan självklart avregistrera dig när du vill.

Vill du ha offertförslag?

Är du intresserad av utbildning är du varmt välkommen med din förfrågan. Fyll i formuläret nedan så återkommer vi med en offert eller tar fram en lösning skräddarsydd för er.

Jag godkänner Framfots integritetspolicy. En gång i månaden får du vårt nyhetsbrev som hjälper dig nå framgång i din yrkesroll. Du kan självklart avregistrera dig när du vill.

Beställ Utbildningskatalog

Inspiration & information om vårt utbud i tryckt format. Beställ vår utbildningskatalog bekvämt hem till brevlådan.

Ett välfungerande ledarskap

Vill du veta hur personal och chefer ser på ledarskapet? Beställ vår rapport ”Ett välfungerande ledarskap”.

Seminarium: Från duktiga specialister till riktiga ledare

Vi bjuder på konkreta verktyg för ett modigare ledarskap. Frukostseminarium i Stockholm, Malmö och Göteborg.

Prenumerera på våra tips för framgång

Ligg steget före med praktiska tips du har direkt nytta av i din vardag.

Utbildning för framgång

Framfot erbjuder praktiska och behovsanpassade utbildningar inom ledarskap, sälj, marknadsföring, kommunikation och HR. Läs mer om våra kurser via nedanstående länkar.