fbpx

Så bygger du ett framgångsrikt team

Fotbollsframgångar, igen! Hurra! Svenska damlandslaget knep en bronsmedalj och rankades strax därefter som världens bästa damfotbollslag av organisationen FIFA. Att dra paralleller mellan sportvärlden och ledarskap är så klassiskt att det kan kännas tjatigt – men har du koll på hur du kan forma världens bästa team på din arbetsplats?

Ett vinnande fotbollslag

offert utbildning

Bli Certifierad ledare! Få kompetens och träning för att stå trygg i rollen som chef. 2+2+2 utbildningsdagar plus blended learning. Läs mer här!

Världens bästa team

Att dra paralleller mellan sportens värld och ledarskap kan kännas gjort – men sanningen är att här finns en hel del att hämta. Och kanske kan du, precis som vi, hitta inspiration i det svenska damlandslagets framgångar i fotbolls-VM 2023?

Damerna plockade hem ett brons under en händelserik match mot värdnationen Australien. Några dagar senare offentliggjorde FIFA sin världsranking för damlandslag, där Sverige presenterades som världens bästa lag.

Vi gör en konstpaus där. Vid världens bästa lag. Vad krävs för att du och ditt team ska känna er som världens bästa team? (Väldigt få av oss verkar ju i branscher där teamen faktiskt rankas, så låt oss gå på känslan).

Landslagschef Marika Domanski Lyfors och förbundskapten Peter Gerhardsson lyfter i flera intervjuer att damlandslagets framgångar är ett resultat av att många olika individer jobbat långsiktigt och tålmodigt tillsammans under många år, med en gemensam riktning och tydlig målsättning.

Och just riktning och målsättning är något som flera forskare pekat ut som avgörande för den som vill bygga ett högpresterande team.

I utbildningen Ledarskap nivå 2 – bygga team får du göra en teamutvärdering och jobba praktiskt med exempel ur din egen vardag. Läs mer.

5 faktorer för högpresterande team

Philip Runsten, ekonomie doktor vid Handelshögskolan i Stockholm, har bland annat utforskat skillnaderna mellan högpresterande och lågpresterande team. Han menar att högpresterande team generellt är bättre på socialt samspel. De är nyfikna och lyssnar mer.

– Det är ganska uppenbart. Om folk sitter och jobbar med en svår grej, vars lösning bygger på att flera personer använder sin kompetens, som inte är identisk, så måste det vara en rimlig faktor att de lyssnar på varandra. Det är det enda sättet att utbyta kunskap, säger Runsten i en intervju med tidningen Akademikern.

Philip Runsten har också identifierat fem viktiga grundpelare som utmärker högpresterande team.

 1. Tydlig uppgift
 2. Öppet tryggt klimat
 3. Ständig utveckling
 4. Hävstångsförmåga
 5. Teamfokus

För att koppla an till det vi började med: svenska damlandslaget i fotboll. Deras uppgift är inte alltid enkel, men uppgiften och målet i sig känns åtminstone tydligt.

En tydlig verksamhetsplan, god kultur, långsiktighet och idogt teamarbete är några anda framgångsfaktorer som landslagschef Domanski Lyfors nämnt efter framgångarna i augusti 2023.

Vilka av de ledorden kan du ta med dig för att höja välmående, samarbetsförmåga och effektivitet i just ditt team?

Vill du veta hur stark just er gemenskap är på din arbetsplats? Gör vårt QUIZ!

5 tips för bättre gruppdynamik & högpresterande team

Här bjuder vi på några viktiga nycklar för hur du bygger ett framgångsrikt team genom att skapa en stark gemenskap och få medarbetare som trivs, växer och levererar.

1. Gemensamma mål ger mening

Alla vill ha en mening med det vi gör. Så vart ska ni? Och hur kan var och en bidra på bästa sätt?

Du som chef ansvarar för att måla upp en vision för dina medarbetare och vara konsekvent i vad som gäller framåt. När du sedan bryter ner visionen i tydliga och mätbara mål för företaget, gruppen och personen kommer det att sporra och ge struktur. Med tydliga mål blir det klart vad som förväntas av medarbetaren på jobbet. Dessutom skapar känslan av att vi tillsammans jobbar för att uppnå målet många bra ringar på vattnet.

Vill du veta hur stark just er gemenskap är på din arbetsplats? Gör vårt QUIZ!

Så, sätt både långsiktiga och kortsiktiga mål, och kom ihåg att fira när ni nått något av dem! Jobba för att varje medarbetare ska kunna svara på frågorna:

 • Vart ska vi någonstans? Hur kan vi mäta det? (Företagsmål. Säkerställ att alla uppfattat målet på samma sätt).
 • Vad behöver vi göra för att komma dit? (Mål för gruppen).
 • Hur kan DU bidra till att vi ska komma dit? (Mål för varje person).
 • Sätt en plan för att regelbundet återkoppla till målen och se att ni är på rätt väg – eller se om ni behöver skruva på ert arbetssätt.

Ladda ner vår mall för SMARTA mål här: Framfots bästa mallar.

2. Jobba på er psykologiska trygghet

Att känna tillit i teamet kan vara helt avgörande för att nå dit ni vill. Det handlar om att våga ställa den där obekväma frågan, berätta om ett misstag du gjort eller presentera en halvfärdig idé för resten av gruppen – utan att känna dig osäker eller besvärad. Här kan du läsa mer om psykologisk trygghet: Effektiva team med psykologisk trygghet.

3. Ständig utveckling

För att lyfta gruppen med ditt ledarskap behöver du ha koll på i vilken fas gruppen är. Du kan till exempel utgå från Susan Wheelans modell för grupputveckling, IMGD, för att lägga ditt fokus rätt:

 • När ni börjar bygga gemenskap är det ditt jobb som ledare eller chef att sätta struktur och ramar för gruppen.
 • Sedan finnas till hands och fungera som ett stöd och en resurs för medarbetarna.
 • När marken känns stadig under fötterna kan du börja delegera fler arbetsuppgifter. Visa förtroende.
 • Så småningom kan du börja operera mer på konsultativ basis.
 • När gruppens medlemmar själva tar ansvar och aktivt arbetar mot arbetsgruppens uppsatta mål kan du som ledare fokusera på strategi och utveckling, och agera konsult när det behövs.

I vårt utbildningsprogram Certifierad ledare 1.0 säkerställer du att ditt ledarskap lyfter dina medarbetare.

4. Ta vara på hävstångseffekten

11 stycken Asllanis bygger inget VM-lag.

Riktigt framgångsrika team består av personer som förstått att olika styrkor, beteenden, kompetenser och erfarenheter leder till framgång. Dessa personer binds samman av en gemensam vilja att nå målet. Gemenskap uppstår.

Ett fotbollslag är tacksamt att jämföra med – på fotbollsplanen behövs målgörare men också stabila backar, en vass målvakt och snabba mittfältare för att nå framgång. Samma sak gäller så klart på jobbet. Forskning från bland annat Handelshögskolan i Stockholm visar att just förmågan att samarbeta med personer som är olika en själv är en av de viktigaste förmågorna för att maximera gruppens prestation. Och det är en styrka som går att träna upp.

Vi skräddarsyr gärna en workshop, där ni som team får jobba tillsammans med en erfaren utbildare för att forma ett ännu bättre samarbete.

5. Tappa aldrig fokus på teamet

Ett framgångsrikt team kännetecknas av stark gemenskap. Stark gemenskap bygger på stark kommunikation. Du som ledare och chef behöver vara lyhörd både för vad som händer i gruppen och på ”spelplanen”.

Lyssna på vad dina medarbetare vill och möt dem där du kan. Ibland behövs disciplin och tydlighet (till exempel kring arbetstider, mötesregler eller vad som förväntas i samarbete med andra). Medan andra ”regler” kan vara mer flexibla för att dina medarbetare ska må ännu lite bättre på jobbet. Vi mår nämligen bra av att få vara med och påverka. Kanske handlar det om att vara med och sätta sina egna mål eller att få större frihet kring att bestämma hur man vill lägga upp sitt arbete. Ni är ju trots allt ett team, eller hur?

I vår utbildning Ledarskap nivå 3 – Coachande ledarskap får du praktiska verktyg i hur du får dina medarbetare att känna sig sedda.

Vi vurmar också starkt för att FIRA. Fira framgång! Ta er tiden att tillsammans glädjas åt vad ni uppnått. Det kommer ge en riktigt god känsla och bra skjuts åt framtida projekt.

Avslutningsvis: konflikter uppstår i alla team! Det viktiga är att du som ledare hanterar dem direkt. I den här videon om Nonviolent Communication får du tips om förebyggande konflikthantering.

Stort lycka till med att bygga världens bästa team!

FLER LÄSTIPS FÖR DIG:

Bättre gruppdynamik – så samarbetar du med jobbiga personer

Sluta berömma och börja uppskatta

Att leda genom försvarsmekanismer och andra mänskliga beteenden

Prenumerera på framgångsmagasinet Begär offert

Kontakta oss

Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.

Skickar
Formulär
När du fyller i din e-postadress samtycker du till att dina uppgifter behandlas enligt vår integritetspolicy.

Tack!

Vi återkommer till dig så snabbt vi kan.

Kostnadsfria seminarier

Frukost och nya perspektiv ingår. Välkommen!

Alla utbildningar

Våra kunder

Sök på Framfot

Ange din sökning nedan: