Vi smittar flocken med ordlöst ledarskap

Visst är det märkligt att din mage pirrar när hjälten i filmen balanserar på en smal avsats, högt ovan marken? Genom hjärnans spegelneuroner upplever vi andras känslor som våra egna, såväl i tv-soffan som på arbetsplatsen. Det innebär att du som ledare kan skapa positiv förändring enbart genom ditt sätt att vara.

Synk neuroner

Spegelneuroner är en nervcell i hjärnan som avger signaler när du gör saker,  och även när du ser andra utföra en viss handling.

Våra spegelneuroner är experter på att härma det vi ser andra uppleva. De binder samman handlingar, känslor, sinnesintryck och språk i ett enda system i hjärnan och får oss att tro att vi själva upplever det vi egentligen bara uppfattar med våra sinnen. På så vis kan vi lätt smittas av andras agerande.

Få större förståelse för hur du uppfattas av andra. Läs mer om utbildningen Effektiv Kommunikation här.

Skapa förändring som ledare utan ord

Du har säkert märkt att både gäspningar och leenden smittar. Italienska forskare upptäckte spegelneuronernas fascinerande funktion på 1990-talet. Av en slump noterade de att en apa som såg en av forskarna äta, fick samma reaktion i hjärnan som om den skulle ha ätit själv.
Vi har tidigare skrivit om färskare forskning på området som visar på synk i hjärnvågorna mellan ledare och följare.

Som ledare kan du dra nytta av spegelneuronernas automatiska förmågor. Genom att agera med god självinsikt kan du förkroppsliga den förändring du vill se, och få den att ske genom ordlös kommunikation. Det smittar! Och chefens leende och beteende är faktiskt extra smittsamt. För precis som barn gör som föräldrarna gör, och inte nödvändigtvis som de säger, är det ledarens uppförande som sätter de starkast rådande normerna på arbetsplatsen.

Bli Certifierad Ledare. Du får konkreta verktyg, ny kunskap och praktisk träning för framgång.

Fyra punkter för hur du får det att hända som ledare:

1. Använd ditt ansvar att leda flocken

Du kommer alltså långt i ditt ledarskap med att agera föredömligt och i linje med dina egna direktiv för ”flocken”. Genom att utveckla din sociala kompetens och låta den genomsyra ditt agerande kan du skapa ett positivt arbetsklimat. Som flockledare bär du därmed ett stort ansvar för ditt uppförande. Ingen har makt att påverka gruppen lika mycket som du! Se det som en möjlighet. Var därför nyfiken på vilka beteenden du önskar se mer av och hur du kan anamma det beteendet och inspirera dina medarbetare.

2. Be om spegling så du vet hur du påverkar

Man kan delvis se hur ens egna beteenden speglar sig i arbetskulturen och medarbetarnas beteenden eftersom att de tar efter dig på många sätt. Men i och med att det är svårt att själv veta hur någon annan uppfattar ditt ledarskap och påverkas är det viktigt att fråga in till det för att få en ökad förståelse och möjlighet till förbättring.

Feedback kan göras på flera sätt (se våra tips om feedback och hur du ger beröm) men ett enkelt sätt är att be om deras feedback direkt eller genom ett anonymt online-formulär. På Framfot använder vi oss av utvärderingsverktyget 360 som hjälper dig och medarbetarna utveckla sitt ledarskap och samarbete. Om det känns känsligt att fråga alla medarbetare räcker det med någon eller några du har en bättre relation med kan dela det den uppfattar.

3. Stress slår ut speglingen

Men kom ihåg att stressade medarbetare har andra behov. Stressen blockerar förmågan att spegla andra. Personen är fullt sysselsatt med att hantera de egna känslorna och är inte mottaglig för vare sig goda föredömen eller logiska argument. Då är det dags för dig att använda din förmåga att observera och uppleva andras känslor genom dina spegelneuroner och anpassa din kommunikation efter mottagarens läge.
Läs våra tips om hur du anpassar din ledarkommunikation utifrån stressnivån.

4. Beröm och synliggör ett beteende du önskar mer av

Vi är sociala varelser som har ett fundamentalt behov av att bli sedda och uppskattade för det vi är och gör. Författaren och ledarskapskonsulten Tom Peters som skrev storsäljaren ”In search of Excellence” sammanfattar ledarskap som ”Ledarskap är uppmärksamhet”. Uppmärksamma och beröm de beteenden och initiativ du ser dina medarbetare göra som stärker arbetskulturen, samarbetet och affärsnyttan. Förhoppningsvis kommer du att se mer av det beteendet du uppmärksammat, plus att du kommer att se mer uttryckt uppskattning mellan medarbetarna eftersom att de anammar delar av ditt beteende.

Mahatma Gandhi sammanfattar det i ”Be the change you want to see…”.

Vi vill lägga till Mickael Jacksons musikaliska råd:

If you wanna make the world a better place,

Take a look at yourself and then make that change!

Lycka till med ditt speglande!

FLER LÄSTIPS:

Sluta berömma och börja uppskatta

Är du chef eller ledare? 3 snabba frågor ger dig svaret

Varför du ska gå ledarskapsutbildning

 

Prenumerera på framgångsmagasinet Mallar

Kontakta oss

Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.

Skickar
Formulär

Tack!

Vi återkommer till dig så snabbt vi kan.

Kostnadsfria seminarier

Frukost och nya perspektiv ingår. Välkommen!

Våra kunder

Sök på Framfot

Ange din sökning nedan: