Trendspaning: så blir ditt ledarskap 2021

Vet du som chef hur du ska hantera den nya samverkansskulden? Har du koll på brynt smör och Elon Musks senaste projekt? Och är det här året när vi slutar kalla varandra för idiot i diverse kommentarsfält på nätet? Ta ett djupt andetag och gör dig redo för att dyka ner i årets viktigaste trender. Här siar vi om hur ditt år som ledare blir.

Få kunskap och praktisk träning anpassad efter dina behov, och bygg ett tryggt ledarskap med utbildningen Certifierad ledare.

Osäkerhetens år – förändringsledning är en het kompetens

Vi längtar efter vår, fest, trygghet och ”det nya normala”. Det kan kännas som en kalldusch, men trendspanarna menar att det nya normala, åtminstone en bra bit in på 2021, kommer handla om att leva i just osäkerhet. Att behärska konsten att leva och leda i en snabbt föränderlig värld kommer vara en framgångsfaktor. Nu och i framtiden!

Under 2020 såg vi många exempel på hur verksamheter snabbt ställde om för att fortsätta leverera värde till sina kunder. Som konsumenter och arbetstagare tog vi också stora kliv. I en färsk, global studie från McKinsey uppskattas att vi under åtta veckor snabbspolade oss fram genom hela fem års utveckling när det gäller digitala shoppingbeteenden. Ytterligare forskning pekar på att detsamma gäller i arbetslivet, där vi snabbt ställt om till nya former för samarbete och umgänge via digitala tjänster.

I andra branscher och områden som inte går att digitalisera på samma sätt ser vi hur hotell blir till kontorsplatser och långtidsboenden. Stora evenemangslokaler byggs om till padelhallar och inom vården har man ställt om och kommer fortsätta att behöva göra just det, även i efterdyningarna av pandemin, för att hantera en vårdskuld som bara växer.

Vad betyder det i praktiken, då?

a.) Förändringsledning är en het kompetens

Det kommer den fortsätta vara. Det snackas mycket om ordet resiliens, alltså förmågan att anpassa sig till läget och tackla förändring. Nu är en bra tid att rusta dig med nya kunskaper som hjälper dig att anpassa och leda dig själv, ditt team och verksamheten genom förändring. Läs mer om utbildningen Förändringsledning här.

LÄS MER: 5 tips, så lyckas du leda i förändring!

b.) Gör det du behöver för att hålla humöret uppe

Många av oss är trötta nu. Även om du själv har hög energi är det troligt att du leder någon som inte är på samma plats. Då kan det vara skönt att tänka på det här: Världen har aldrig varit så väl rustad för att klara den här pandemin, som den är just nu. Vaccinet är här och verkar lovande. Vi har en tuff tid bakom oss och en bit kvar att kämpa. Men vi kommer klara det tillsammans. Här kan du – eller någon annan – läsa 6 tips som håller humöret uppe.

2021 är året när du som chef…

När du tränat på förändringsledning och hittat din metod för att hålla humöret uppe är det dags att gå vidare in i det nya året. Enligt tydliga tecken och trendspaningar över internet är 2021 året då du:

1. Tar tag i samverkansskulden!

Att jobba på distans blev vardag för många under 2020. Om vi bortser från det faktum att det varit nödvändigt för att minska smittspridning, har det fört både goda (som upplevd ökad balans mellan jobb & privatliv till exempel) och mindre bra saker med sig. På minussidan kommer den minskade tiden du och ditt team spenderar tillsammans. Det är inte bara vårdskulden som växer under pandemin. Vi ser en ökande samverkansskuld på arbetsplatserna. Vissa sociala pusselbitar faller mellan stolarna. Strategisk utveckling, kreativa möten och teambuilding skjuts på framtiden. Hur länge kommer det vara hållbart?

Det du kan ta tag i just nu är frågan: hur skapar du, och upprätthåller, engagemang i ditt team på distans? Att lyckas med det kommer vara en klar framgångsfaktor i år. Här är några snabba tips:

  • Boka täta avstämningar med dina medarbetare. Ställ frågorna: Hur mår du? Och Hur går det?
  • Skapa förutsättningar för att hålla kontakten och ha kul tillsammans. Digital after work, incheckning på morgonen med enda syfte att säga ”hej” eller en månatlig skogspromenad om det funkar för er. Du behöver inte arrangera det själv, men kanske delegera?

2. Utvecklar ditt distansledarskap

På tal om att skapa engagemang på distans. Hur lätt är det att hålla ett konstruktivt samtal med någon när bild och ljud fryser var och varannan minut? Men kanske kan det snart bli möjligt att jobba från – ja, var som helst – utan problem med uppkopplingen. I alla fall om Elon Musks nya satsning går i lås. I ett projekt med Starlink-satelliter vill han leverera pålitligt och snabbt internet till hela jordens befolkning.

Att det ska vara klappat och klart under 2021 är kanske inte troligt. Men oavsett hur projektet fortsätter tror vi på ett arbetsliv där fler kommer ha möjlighet att jobba hemifrån, då och då. För dig som är chef innebär det att i år är året där du utvecklar ditt distansledarskap. Få intensivträning och stöd för att lyfta ditt ledarskap i utbildningen Leda på distans i praktiken – där du tränar praktiskt på att utveckla medarbetare och team på distans, samtidigt som du vässar din kommunikation.

3. Är snäll mot dig själv och andra

En spaning, ett tips eller en förhoppning? Ja, vem vet. Men vi hoppas och tror på att snällhetens kraft får spira i år. Det behövs. Efter ett år av ovisshet, långa pekfingrar, missunnsamhet, spekulationer och häxjakt.

Coronaviruset har kidnappat vår hjärna. Det märks inte minst i diverse kommentarsfält i sociala medier. Ovisshet och många okända faktorer kring viruset triggar rädsla, som triggar igång hjärnans försvarssystem. Det kan bland annat yttra sig i att vi blir snäsiga, otrevliga och pekar finger mot andra. Det är ett helt naturligt sätt att försvara oss själva på, men inte särskilt effektivt. Att få någon annan att ändra inställning genom att kalla hen IDIOT ger sällan önskad effekt. Så – låt oss hoppas att 2021 blir året när vi slutar att kalla varandra för idiot, eller andra elaka saker, i diverse kommentarsfält.

Ett bra tips är att utgå från att de allra flesta gör så gott de kan, utifrån sina förutsättningar och den kunskap de har just nu. Så var snäll. Mot andra och mot dig själv. Här kan du läsa mer om hur du övertygar genom att lyssna: Vinn nästa argumentation!

4. Lyfter The statement piece i ditt ledarskap

I inredningsvärlden pratar man om att inreda med färre och mer genomtänkta föremål – och att välja ett statement piece som sticker ut och fångar intresset. Vilket statement piece vill du lyfta fram i ditt ledarskap i år? Vad är det ni kämpar för att uppnå tillsammans? Att fortsätta trumma ut din vision, mission eller passion är viktigare än någonsin!

5. Bryner smör och kallbadar

Våra högst personliga spaningar i sociala medier ger vid handen att om du vill göra något trendigt och snällt för dig själv – och att vara snäll är något vi verkligen rekommenderar – ska du först ta ett kallbad, sedan pinna hem för att äta pasta med brynt smör och slutligen avrunda med att putsa fönstren med ättiksblandning (a.k.a Ekotipsets mirakelmedel). Om det inte gäller dig själv, är det högst troligt att det gäller någon av dina medarbetare. Testa att ta upp något av ämnena på nästa digitalfika, och se vad som händer.

6. Använder orange som accentfärg!

…och för att fortsätta på det lite mer lättsamma spåret ser vi glatt att modemagasinet Elle listar orange som accentfärg som en av vårens hetaste trender. Framfot-orange, får vi anta. 😊

Avslutningsvis. Trender kommer och går. Vi vet nu, mer säkert än någonsin, att mycket kan förändras över en natt. 2021 är året då det är normalt att göra sina första veckor på nya kontorsjobbet, klädd i underställ. Året då klockan 15-fikat hålls via skärm. Året då vi blir mer vana att leva i ovisshet.

Så hur ska du förändra ditt ledarskap för att lyckas? Svaret är: kanske inte alls. En bra ledare är en bra ledare! Testa nya saker ibland, öva på det du redan kan, ofta (!) och våga bli bäst på det du gör. Vi hjälper gärna till med det.

Här kan du läsa vad vi trendspanade om förra gången.

 

FLER LÄSTIPS:

5 saker riktigt bra ledare gör

Leda på distans – out of sight, out of mind?

Så blir du en bra ledare

Prenumerera på framgångsmagasinet Begär offert

Kontakta oss

Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.

Skickar
Formulär
När du fyller i din e-postadress samtycker du till att dina uppgifter behandlas enligt vår integritetspolicy.

Tack!

Vi återkommer till dig så snabbt vi kan.

Kostnadsfria seminarier

Frukost och nya perspektiv ingår. Välkommen!

Alla utbildningar

Våra kunder

Sök på Framfot

Ange din sökning nedan: