12 tips om rekrytering – håll en lyckad jobbintervju

Kravprofilen är på plats och annonsen har dragit in ett helt gäng ansökningar. Men hur ska du lägga upp intervjun för att hitta precis rätt person för den där tjänsten ni annonserat ut? Här är våra bästa tips till dig som ska hålla en jobbintervju.

Rekrytera jobbintervju

Lyckad rekrytering med kunskap och magkänsla

Att göra lyckade rekryteringar kräver kunskap, tid och tålamod. Och ett kryddmått magkänsla. För att få bästa möjliga förutsättningar att hitta rätt behöver du göra en vass kravprofil, marknadsföra tjänsten på rätt sätt, göra ett bra urval och ha en tydlig plan för jobbintervjun. Med rätt förberedelse kan du få ut precis det du behöver för att ta ett välgrundat beslut.

Rekrytera rätt ger dig nya metoder för att anställa rätt personer och förkorta rekryteringsprocessen, bland annat genom bättre intervjuteknik. Boka idag!

12 tips för en lyckad jobbintervju

1. Välj rätt intervjuform

Det finns mängder av intervjumetoder, kunskapstester och gruppövningar för att sålla ut en lämplig mängd kandidater att gå vidare med. Fundera på vilken intervjuform som passar ert företag och den roll du rekryterar bäst. Se sedan till att hålla formen genom hela processen, så alla kandidater får samma förutsättningar.

Jobba praktiskt med er egen rekryteringsprocess, lär dig mer om intervjuformer, arbetsrätt och utveckla er HR-plan i vårt utbildningsprogram Certifierad HR. Läs mer här!

2. Se arbetsintervjun som ett jämlikt samtal

Hela rekryteringsprocessen är en arena för ömsesidigt utbyte. Och arbetsintervjun bör vara ett jämlikt samtal. Du vill veta vad kandidaten kan bidra med. Kandidaten vill veta vad ni kan erbjuda som arbetsgivare. Så skippa korsförhöret och se till att båda får det ni vill och behöver för att kunna ta ett välgrundat beslut. Ha med det tänket från kravprofil och annons hela vägen till återkoppling och slutgiltigt besked.

Lästips: Kompetensbaserad rekrytering, så haffar du de bästa medarbetarna!

3. Var påläst

Läs kandidatens CV noggrant innan intervjun. Punkt. Kolla personens profiler i sociala medier och undersök om ni har några gemensamma kontakter på LinkedIn. Men avfärda inte en toppkandidat på grund av en gammal facebookstatus. Om frågor dyker upp under din research – ställ dem! Dra inga förhastade slutsatser.

För att ingå avtal om en anställning behöver du också vara påläst kring vad som gäller rent juridiskt.

I vår utbildning Arbetsrätt i praktiken får du, tillsammans med en riktigt vass advokat, lära dig det du behöver för att lyckas med arbetsrättsfrågor.

4. Ge förutsättningarna

Alla bra möten börjar med tydliga förutsättningar. Ta taktpinnen i intervjun och förklara hur lång tid ni har till förfogande, hur upplägget för intervjun kommer att se ut och vilka som är med i rummet.

”Kul att du kunde komma! Vi har en timme på oss och syftet med att träffas idag är att vi ska lära känna varandra lite mer – vi är nyfikna på dig och du ska få möjlighet att lära känna oss också. Om det är något du funderar över är det bara att fråga. Malin här är HR-chef hos oss och kommer sitta med under intervjun.”

5. Lyssna aktivt

Fördomar och förutfattade meningar kan göra att du missar en riktig guldkandidat. Ställ öppna frågor och lyssna på svaren utan att blanda in egna värderingar eller dra för snabba slutsatser. Var öppen för vad intervjun kan ge.

6. Be om konkreta exempel!

Istället för att fråga det klassiska: ”vad motiverar dig?” – försök att konkretisera det. ”Har du någon gång känt dig omotiverad på jobbet? Varför?” ger bättre diskussionsunderlag.

Samma sak gäller om kandidaten hävdar att hen är strukturerad eller pratar om ”många bollar i luften”. Be personen ge exempel på det. ”Hur skulle du starta upp det här projektet?” Det ger er möjlighet att driva samtalet vidare och lära känna varandra snabbare. Samtidigt får du chans att göra din egen bedömning av om kandidaten verkar (till exempel) strukturerad eller inte – vi tolkar ord och begrepp olika.

7. Sälj in företaget!

Kom ihåg att berätta vad ni kan erbjuda som arbetsplats, vad som verkar kul med rollen och vilka möjligheter det finns att utvecklas. Ge kandidaten anledning att vilja jobba hos er.

8. Var ärlig!

Samtidigt som du vill sälja in företaget, vinner alla på att du ger en realistisk bild av tjänsten. Berätta om vilka utmaningar som kan ingå i den. ”Något som andra har tyckt varit utmanande med den här tjänsten är att ringa samtal till missnöjda kunder”. Fördjupa gärna genom att till exempel fråga: ”Hur reagerar du i såna situationer?”.

Träna på metoder och lär dig nya verktyg för att effektivisera er rekryteringsprocess. Boka utbildningen Rekrytera rätt idag.

9. Träffas flera gånger

Boka in flera möten eller samtal med potentiella kandidater. Låt personen träffa någon av dina medarbetare, för att få en nyanserad bild av företaget (som bonus får ni flera perspektiv på personen i fråga).

10. Psykologiskt test som komplement

Det har blivit trendigt att använda sig av kunskapstester och psykologiska tester vid rekrytering. Ett beteendetest visar inte hur en person är. Däremot kan en väl genomförd analys ge viktiga pusselbitar om hur personen beter sig, reagerar och trivs i olika situationer. Använd tester med förnuft, i samarbete med en certifierad partner. Och gå alltid igenom testet tillsammans så att kandidaten får möjlighet att ge sin syn på testresultatet.

Nyfiken på beteendeanalyser? Testa vår light-variant av DISC beteendeanalys HÄR.

11. Återkoppla!

Det finns nästan inget mer påfrestande än att gå och vänta på ett avgörande besked. Du som arbetsgivare gör ett gott intryck när du visar närvaro i hela processen. Via mejl eller telefon kan du tacka för ansökan, dela med dig av er tidsplan och eventuella förändringar i den samt berätta vad som händer härnäst. Varje person som söker jobb hos er är en möjlig ambassadör och kanske kund för företaget. Hör av dig dagen efter ni setts och tacka för intervjun, och uppdatera om vad som händer nu.

”Vi kommer att träffa några personer under nästa vecka och går vidare efter det. För dig är nästa steg att göra vår beteendeanalys. Jag hör av mig igen på onsdag.”

Utveckla er HR-plan, jobba praktiskt med er rekryteringsprocess och lär dig mer om arbetsrätt. Boka Certifierad HR!

12. Ta referenser!

Ta alltid referenser och våga ställa de frågor som kan kännas obekväma. Lyssna mellan raderna och ”gräv” där du får otydliga eller tveksamma svar.

Våga bli certifierad HR-strateg!

I vårt påbyggnadsprogram, Certifierad HR-strateg, gör du en handlingsplan för ert arbete med Talent Management. Under hela programmet fortsätter du sedan att arbeta praktiskt med situationer ur din egen vardag, vilket ger konkret nytta och direkt effekt av det du lär dig och det jobb du gör. Läs mer här om hur du tar er organisation till nästa nivå och får det att hända – på riktigt.

Olika typer av jobbintervju

  • Strukturerad intervju – Du intervjuar alla personer med exakt samma frågor, precis likadant formulerade och i en bestämd ordning. Inga oplanerade följdfrågor ställs. Det gör att kandidaternas svar blir lätta att jämföra med varandra.
  • Semistrukturerad intervju – Du har förberedda frågor som du kompletterar med att ställa följdfrågor – planerade eller spontana. Så får ni chans att utveckla samtalet. Det här är den vanligaste typen av intervju, och den som låter er lära känna kandidaten bäst.
  • Ostrukturerad intervju – Intervjun sker utan förbestämda frågor.
  • Gruppintervju – En intervju i grupp kan ge en hint om hur personen fungerar tillsammans med andra. Att delta i en gruppintervju kan också kännas stressande och i vissa fall hämmande. Allt beror förstås på vilken typ av tjänst det gäller.
Prenumerera på framgångsmagasinet Begär offert

Kontakta oss

Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.

Skickar
Formulär
När du fyller i din e-postadress samtycker du till att dina uppgifter behandlas enligt vår integritetspolicy.

Tack!

Vi återkommer till dig så snabbt vi kan.

Kostnadsfria seminarier

Frukost och nya perspektiv ingår. Välkommen!

Alla utbildningar

Våra kunder

Sök på Framfot

Ange din sökning nedan: