Att göra lyckade rekryteringar kräver kunskap, tid och tålamod. Och ett kryddmått magkänsla. För att få bästa möjliga förutsättningar att hitta rätt behöver du göra en vass kravprofil, marknadsföra tjänsten på rätt sätt, göra ett bra urval och ha en tydlig plan för jobbintervjun. Med rätt förberedelse kan du få ut precis det du behöver för att ta ett välgrundat beslut.
Det finns mängder av intervjumetoder, kunskapstester och gruppövningar för att sålla ut en lämplig mängd kandidater att gå vidare med. Fundera på vilken intervjuform som passar ert företag och den roll du rekryterar bäst. Se sedan till att hålla formen genom hela processen, så alla kandidater får samma förutsättningar.
Hela rekryteringsprocessen är en arena för ömsesidigt utbyte. Och arbetsintervjun bör vara ett jämlikt samtal. Du vill veta vad kandidaten kan bidra med. Kandidaten vill veta vad ni kan erbjuda som arbetsgivare. Så skippa korsförhöret och se till att båda får det ni vill och behöver för att kunna ta ett välgrundat beslut. Ha med det tänket från kravprofil och annons hela vägen till återkoppling och slutgiltigt besked.
Lästips: Kompetensbaserad rekrytering, så haffar du de bästa medarbetarna!
Läs kandidatens CV noggrant innan intervjun. Punkt. Kolla personens profiler i sociala medier och undersök om ni har några gemensamma kontakter på LinkedIn. Men avfärda inte en toppkandidat på grund av en gammal facebookstatus. Om frågor dyker upp under din research – ställ dem! Dra inga förhastade slutsatser.
För att ingå avtal om en anställning behöver du också vara påläst kring vad som gäller rent juridiskt.
I vår utbildning Arbetsrätt i praktiken får du, tillsammans med en riktigt vass advokat, lära dig det du behöver för att lyckas med arbetsrättsfrågor.
Alla bra möten börjar med tydliga förutsättningar. Ta taktpinnen i intervjun och förklara hur lång tid ni har till förfogande, hur upplägget för intervjun kommer att se ut och vilka som är med i rummet.
”Kul att du kunde komma! Vi har en timme på oss och syftet med att träffas idag är att vi ska lära känna varandra lite mer – vi är nyfikna på dig och du ska få möjlighet att lära känna oss också. Om det är något du funderar över är det bara att fråga. Malin här är HR-chef hos oss och kommer sitta med under intervjun.”
Fördomar och förutfattade meningar kan göra att du missar en riktig guldkandidat. Ställ öppna frågor och lyssna på svaren utan att blanda in egna värderingar eller dra för snabba slutsatser. Var öppen för vad intervjun kan ge.
Istället för att fråga det klassiska: ”vad motiverar dig?” – försök att konkretisera det. ”Har du någon gång känt dig omotiverad på jobbet? Varför?” ger bättre diskussionsunderlag.
Samma sak gäller om kandidaten hävdar att hen är strukturerad eller pratar om ”många bollar i luften”. Be personen ge exempel på det. ”Hur skulle du starta upp det här projektet?” Det ger er möjlighet att driva samtalet vidare och lära känna varandra snabbare. Samtidigt får du chans att göra din egen bedömning av om kandidaten verkar (till exempel) strukturerad eller inte – vi tolkar ord och begrepp olika.
Kom ihåg att berätta vad ni kan erbjuda som arbetsplats, vad som verkar kul med rollen och vilka möjligheter det finns att utvecklas. Ge kandidaten anledning att vilja jobba hos er.
Samtidigt som du vill sälja in företaget, vinner alla på att du ger en realistisk bild av tjänsten. Berätta om vilka utmaningar som kan ingå i den. ”Något som andra har tyckt varit utmanande med den här tjänsten är att ringa samtal till missnöjda kunder”. Fördjupa gärna genom att till exempel fråga: ”Hur reagerar du i såna situationer?”.
Boka in flera möten eller samtal med potentiella kandidater. Låt personen träffa någon av dina medarbetare, för att få en nyanserad bild av företaget (som bonus får ni flera perspektiv på personen i fråga).
Det har blivit trendigt att använda sig av kunskapstester och psykologiska tester vid rekrytering. Ett beteendetest visar inte hur en person är. Däremot kan en väl genomförd analys ge viktiga pusselbitar om hur personen beter sig, reagerar och trivs i olika situationer. Använd tester med förnuft, i samarbete med en certifierad partner. Och gå alltid igenom testet tillsammans så att kandidaten får möjlighet att ge sin syn på testresultatet.
Nyfiken på beteendeanalyser? Testa vår light-variant av DISC beteendeanalys HÄR.
Det finns nästan inget mer påfrestande än att gå och vänta på ett avgörande besked. Du som arbetsgivare gör ett gott intryck när du visar närvaro i hela processen. Via mejl eller telefon kan du tacka för ansökan, dela med dig av er tidsplan och eventuella förändringar i den samt berätta vad som händer härnäst. Varje person som söker jobb hos er är en möjlig ambassadör och kanske kund för företaget. Hör av dig dagen efter ni setts och tacka för intervjun, och uppdatera om vad som händer nu.
”Vi kommer att träffa några personer under nästa vecka och går vidare efter det. För dig är nästa steg att göra vår beteendeanalys. Jag hör av mig igen på onsdag.”
Ta alltid referenser och våga ställa de frågor som kan kännas obekväma. Lyssna mellan raderna och ”gräv” där du får otydliga eller tveksamma svar.
—
I vårt påbyggnadsprogram, Certifierad HR-strateg, gör du en handlingsplan för ert arbete med Talent Management. Under hela programmet fortsätter du sedan att arbeta praktiskt med situationer ur din egen vardag, vilket ger konkret nytta och direkt effekt av det du lär dig och det jobb du gör. Läs mer här om hur du tar er organisation till nästa nivå och får det att hända – på riktigt.
—
Ligg steget före med praktiska tips som du har direkt nytta av i din vardag
Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.
Frukost och nya perspektiv ingår. Välkommen!