fbpx

Att leda genom försvarsmekanismer och andra mänskliga beteenden

Hur vi beter oss mot varandra beror på hela sju olika dimensioner. Från vad som hände alldeles nyss, till hur din hjärna formats genom evolutionen. Det kan du använda i ditt ledarskap.

Hur vi beter oss mot varandra beror på hela sju olika dimensioner. Från vad som hände alldeles nyss, till hur din hjärna formats genom evolutionen. Det kan du använda i ditt ledarskap.

Få fler tips, konkreta verktyg och praktisk träning som gör dig till en trygg och framgångsrik ledare. Läs mer om att bli Certifierad Ledare här.

Hur mår ert team? Gör quiz och få svar direkt 👇

Varför vi beter oss som vi gör

Det finns en biologisk anledning till att din puls går upp när något oväntat eller läskigt händer på jobbet, eller att du blir omotiverat irriterad på en kollega när ditt blodsocker dippar. De försvarsmekanismer som går igång vid vissa situationer gör att du får svårare att tänka klart, som i sin tur också påverkar ditt beteende.

Men det finns saker du kan göra för att hantera det.

Hur du beter dig i nuet beror på en mix av neurologiska, hormonella, psykologiska, sociala, kulturella och evolutionära variabler som format din hjärna. Allt spelar roll samtidigt. Det menar Robert Sapolsky, världsledande forskare i neurovetenskap och biologi och författare av boken Varför vi beter oss som vi gör.

Här berättar vi mer om hur du på bästa sätt kan leda andra genom att hantera dina och andras naturliga beteenden, för att bli både tryggare och mer framgångsrik i din yrkesroll.

Bli trygg i rollen som ledare. Läs mer om vår utbildning Ny som Chef HÄR.

Hantera försvarsmekanismer, hormonsvängningar och andra mänskliga egenskaper som påverkar våra beteenden

Ibland händer det att vi blir kidnappade av våra känslor och agerar på sätt som vi sedan ångrar. Genom att känna till biologin bakom våra beteenden kan vi ändra på det. Sapolskys sju dimensioner presenteras längre ner i artikeln. Hemligheten bakom att hantera dem är att våga stanna upp och reflektera – vad kan du göra annorlunda nästa gång, för att bryta dina egna mönster – eller andras? Här är 6 tips som hjälper dig.

1. Acceptera vad du faktiskt kan kontrollera, och fokusera på det.

När våra försvarsmekanismer går igång har vi tillfälligt tappat medvetenheten över vår hjärna. Genom att fokusera på att kontrollera dina egna tankar och beteenden kan du förhindra det. Så jobba aktivt med det.

2. När du ska ge svåra besked: ge plats för försvarsmekanismer

När hjärnan registrerar ett hot – ett läskigt ljud eller att chefen kallar till oväntat möte – aktiveras amygdala, den del av hjärnan som identifierar faror. Amygdala ser till att vi har närmre till försvarskänslor som rädsla och aggressivitet, och kan göra att vi tolkar saker som mer hotfulla än vad de faktiskt är. När chefen presenterar ett förslag om förändring är det helt naturligt att hjärnan vill fly faran och sätta sig (dig!) på tvären.

Kom då ihåg det här. När du ställs inför något oväntat och känner att dina försvarsmekanismer kickar in – andas och räkna till tio. Det allra troligaste är att situationen inte alls är så farlig som den verkar just nu. Registrera vad du känner, men försök att inte agera på reflex. Om du får en fråga eller ett besked som du har svårt att ta in, be om att få lite tid innan du svarar.

På samma sätt kan du hjälpa dina medarbetare att tackla oväntade besked. När du ska berätta om att någon sagt upp sig eller att ni står inför förändringar, se till att göra det noggrant och metodiskt. Helst till alla på samma gång för att undvika ryktesspridning och spekulationer. Begär inga svar eller reaktioner på stående fot utan leverera lugnt ditt budskap, förklara hur processen kommer att se ut framåt och att du finns på plats för frågor och funderingar även framöver.

I vår utbildning Konflikthantering och svåra samtal får du lära dig hur du gör svåra samtal enkla och hur du på bästa sätt samverkar med andra.

3. Var snäll! Först mot dig själv och sen mot andra.

Hormoner påverkar vår förmåga till empati, och genom det hur vi beter oss mot andra. Det märks till exempel när vi är trötta och hungriga. Pannlobsbarken blir slö och opålitlig – och du verkar kanske lättirriterad, disträ och inte lika trevlig som vanligt. Därför är det viktigt att du som är chef lägger grunden för en arbetsmiljö där medarbetarna mår så bra som möjligt och använder ditt ledarskap för att visa vägen. Tillsammans kan ni producera antistresshormonet Oxytocin som ger en arbetsplats med mer tillit och mindre stress.

För att kunna bete dig bra mot andra, är det viktigt att du först är snäll mot dig själv. Försök att hitta rutiner där du äter bra, sover bra och är fysiskt aktiv. Och uppmuntra dina medarbetare att göra detsamma. Inte genom att pracka på dem snusförnuftiga tips om hälsosamma lunchsallader, utan genom att hjälpa dem till bättre balans i livet. Flextid, friskvårdstimme och lugn och ro i fikarummet kan vara sätt att göra det på. Ett annat sätt kan vara att fråga vad just dina medarbetare tycker och önskar. Medarbetare som mår bra, behandlar varandra bättre och genom ett uppmuntrande ledarskap kan du skapa ett snällt klimat på arbetsplatsen.

4. Fortsätt att lära er nya saker!

När hjärnan reagerar på nya upplevelser utvecklas förmågan att lära om och tänka i nya banor. Det som kallas för hjärnans plasticitet. Det är som styrketräning: för att du ska bli starkare behöver du utsätta musklerna för nya saker. Tyngre vikter, fler reps eller nya övningar. Genom att gå en (bra) utbildning tränar du hjärnan på nya sätt och hjälper den att fortsätta utvecklas. Det är dessutom ett bra tillfälle att som ledare föregå med gott exempel och visa att alla behöver utbilda sig med jämna mellanrum – att leda andra börjar med att leda sig själv.

Om du dessutom slår två flugor i en smäll och går en utbildning i ledarskap, som hjälper dig att jobba ännu mer med ditt och andras beteenden, kan du få dubbel utväxling och kommer garanterat tillbaka till jobbet med nya perspektiv, ny energi, och nya resultat.

Läs mer om vår utbildning Certifierad ledare HÄR.

5. Ge plats för strukturerad reflektion med papper och penna.

Sätt av en tid i veckan där du reflekterar över vad som hänt, hur du agerat och känt. Hur fungerar du – och dina medarbetare – i olika situationer? Hur beter du dig när du är stressad? När kommer du bäst till din rätt som ledare? Vilket typ av ledarskap vill du ha? Vilka anledningar finns det till att dina medarbetare inte alltid gör som du säger?

Om du vill ge dig själv eller dina medarbetare en ökad insikt om hur beteendemönster kan uppfattas av andra, gå vår utbildning Effektiv kommunikation. Du får också göra en DISC-analys för att förstå mer om ditt eget och andras beteenden.

6. Skapa en stimulerande och förstående arbetsmiljö.

Du kan aldrig förändra någon annan. Men du kan hjälpa andra att göra rätt. Jobba med positiv förstärkning – det vill säga uppmärksamma saker som dina medarbetare gör bra. I en empatisk och omtänksam arbetsmiljö får alla plats att växa. Det skapar starka team och positiv förstärkning av positiva beteenden ger bra snurr på er gemensamma kultur. Genom ditt ledarskap kan du visa dina medarbetare vilken kultur som gäller på arbetsplatsen.

De sju dimensionerna enligt Robert Sapolsky:

1. Strax innan beteendet: Sinnesintryck och nervsystemet.

Hur du bemöter andra kommer påverkas av vad du och din hjärna upplevt minuter eller sekunder innan. Tänk till exempel på hur fantasin kan flyga iväg när du hör konstiga ljud om du är ute och går en mörk och sen höstkväll.

2. Timmar före beteendet: hormoner.

Ett klassiskt exempel på det är hur flertalet amerikanska studier visar att snällare domar delas ut i domstol på morgonen och strax efter lunch – när jury och domare är mätta och belåtna.

3. Veckor före beteendet: Miljön och hjärnans plasticitet

Kanske har du varit med om att kreativiteten blomstrat under eller efter den där efterlängtade semestern på en ny, spännande plats?

4. År före beteendet: pubertet och impulskontroll

Det som hände dig i puberteten kommer under hela livet att ha betydelse för hur du reagerar i stunden. Pannloben, som styr vår impulskontroll, mognar nämligen inte förrän i 25-årsåldern.

5. Decennier före beteendet: barndom, gener, epigenetik

Det viktigaste under uppväxten är hälsa, trygghet, kärlek, omsorg och möjlighet att utvecklas, menar Robert Sapolsky. Saker som fortsätter att vara viktiga i resten av våra liv.

6. Sekel före beteendet: gener i kultur och värderingar

De normer och den kultur som finns i vårt samhälle har utvecklats under århundraden och påverkar oss när vi växer upp.

7. Miljoner år före beteendet: evolution

Evolutionen har format oss människor till att ha en inneboende förmåga till både ont och gott. Vi kan påverka var vi vill rikta fokus genom att utveckla våra bästa sidor och låta dem ta större plats.

 

De sju dimensionerna presenteras i Robert Sapolskys bok ”Varför vi beter oss som vi gör” samt, bland annat, i en artikel publicerad i Svenska Dagbladet.

Prenumerera på framgångsmagasinet Begär offert

Kontakta oss

Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.

Skickar
Formulär
När du fyller i din e-postadress samtycker du till att dina uppgifter behandlas enligt vår integritetspolicy.

Tack!

Vi återkommer till dig så snabbt vi kan.

Kostnadsfria seminarier

Frukost och nya perspektiv ingår. Välkommen!

Alla utbildningar

Våra kunder

Sök på Framfot

Ange din sökning nedan: