Hur vanligt är det egentligen med högpresterande team, och måste alla grupper gå igenom konfliktfasen? Här kan du lära dig mer om det, och om hur du kan använda Susan Wheelans IMGD-modell för att bygga starkare team.
Att man i en ny grupp passerar en så kallad smekmånadsfas känner du kanske igen dig i. Men visste du att gruppen kan fastna där? Det är förstås inget fel i att vara artiga och hänsynsfulla mot varandra. Men enligt en av världens främsta forskare inom ledarskap behöver gruppen gå in i en konfliktfas – och sedan ur den – för att komma vidare till en plats där teammedlemmarna kan lägga mindre fokus på att bygga relationer och passa in, och mer fokus på arbetsuppgifterna. I fas tre och fyra når gruppen ett större lugn och högre produktivitet. Men det händer inte alltid automatiskt. Som chef kan du faktiskt behöva tvinga gruppen till konflikter, för att komma framåt i processen. Hur? Det får du svar på i den här artikeln.
IMGD-modellen (Integrative Model of Group Development) utvecklades av Susan Wheelan och är en av de mest använda modellerna för grupputveckling. Modellen visar hur grupper utvecklas i fyra faser (fem i de fall där gruppen har en planerad upplösning) och ger dig som är chef eller teamledare viktiga nycklar för att du ska kunna anpassa ditt ledarskap efter gruppen. Målet är att gruppen ska nå en fas med hög produktivitet och effektivitet.
IMGD-modellen bygger på Wheelans egna forskning inom gruppdynamik i kombination med tidigare teorier som Tuckmans modell och FIRO-teorin.
De olika faserna en grupp går igenom är:
Enligt Wheelan måste man igenom alla faser, det går alltså inte att hoppa över t.ex. konfliktfasen och komma direkt till den efterföljande fas som handlar om tillit och struktur. Däremot kan gruppen ibland gå bakåt i processen, till exempel vid en stor organisationsförändring, hög personalomsättning eller byte av chef där det är lätt att halka tillbaka.
Ledarskap nivå 2 – bygga team. 2 utbildningsdagar + blended learning. Läs mer och boka!
I vissa grupper går samarbetet som smort, medan det i andra verkar nästan omöjligt att få arbetet gjort. I ett av sina forskningsprojekt gjorde Wheelan en bedömning av drygt 700 arbetsgrupper, med medlemmar som jobbat ihop i minst sex månader. Hennes slutsats var att bara 46 % av grupperna hade kapacitet för att bidra till organisationens mål, medan 54 % inte hade det. Av de 700 arbetsgrupperna var endast 17 % högpresterande team.
Det finns inte en ”one size fits all”-lösning på hur man får till god samverkan och hög produktivitet i ett team, men genom att lära dig mer om grupputveckling kan du bli bättre på att identifiera vad som felar i gruppen och få praktiska verktyg för att ändra på saken.
Susan Wheelan menar i sin forskning att fokus på arbete och nivån av produktivitet skiftar rejält beroende på var i processen gruppen befinner sig. För att nå större fokus på uppgiften (och högre produktivitet) behöver gruppen ta sig från fas 1 och 2 vidare till fas 3 och 4.
IMGD-modellen bygger på att gruppen består av samma personer (mer eller mindre) och att du som chef kan följa gruppen i minst ett år. Det kan komma till eller falla bort någon enstaka medarbetare, men kärngruppen är densamma.
I en ny grupp strävar medlemmarna efter att hitta sin plats. Man söker tillhörighet och trygghet. Kanske är man osäker på om man passar in. Gruppen kan framstå som försiktig eller avvaktande och du som ledare behöver ta taktpinnen och leda framåt.
Enligt Wheelan har grupper i fas 1 ungefär 60 % av sitt fokus på uppgiften. Det finns alltså stor möjlighet till förbättring – och det är anledningen till att vi inte vill fastna här. När vi är alltför artiga mot varandra och undviker konflikter, använder vi inte heller gruppens fulla potential. Som ledare behöver du därför bygga en trygg grupp, och om du upplever att gruppen fastnar i smekmånadsfasen har du mycket att vinna på genom att putta dem till nästa fas.
Undrar du hur du ska få dem att komma till konflikt? Svaret är att du ska tvinga dem att samarbeta. Ge dem en gemensam uppgift och låt dem inte komma undan med annat än att gemensamt lösa den. Sen kan du rusta dig för nästa fas, där även du som ledare kan åka på en och annan smäll.
—
Krasch! Förr eller senare kommer den, konfliktfasen – åtminstone om ni siktar på att bli ett framgångsrikt team.
När gruppen kommit in i fas 2 tyder det på att medlemmarna är så pass varma i kläderna att de vågar ifrågasätta varandra, och ledarskapet. Det behöver inte betyda att man står på varsin sida av konferensbordet och skriker på varandra utan kan lika gärna yttra sig i att var och en faktiskt säger vad hen tycker och vet. Något som både gruppen och arbetet kommer att ha nytta av, så småningom, men som just nu kan bidra till spänningar i gruppen. Här går fokus på uppgiften ner, då energi spills på konflikter och motsättningar.
Lästips: ”Varför låter du så arg!? 7 metoder för bättre konflikthantering
—
Äntligen har ni tagit er ur den jobbiga andra fasen, och det märks! Nu är den trevliga stämningen tillbaka, engagemanget ökar och arbetsron infinner sig. Fokus på uppgiften ökar rejält, till ungefär 85 %! Samtidigt finns en viss konflikttrötthet i gänget, som kan yttra sig som ängslighet.
Lästips: Den viktigaste faktorn för effektiva team – så skapar du psykologisk trygghet
—
Här kan vi snacka högpresterande team! I fas 4 möter vi en trygg och öppen grupp där medlemmarna vågar säga vad de tycker och tänker. Just mod, att våga, kännetecknar fasen där gruppen vågar ta sociala risker, slänga upp ofärdiga idéer på bordet och testa sig fram till de bästa lösningarna.
Fokus ligger nu helt (95 %!) på organisationens mål och hur man kan använda gruppens samlade styrka för att genomföra uppgifterna. Därför presterar gruppen så bra här, med medarbetare som är trygga, orädda och kapabla att använda hela sin förmåga.
För dig som vill vara med och forma riktigt starka team:
1. Anpassa ledarskapet utifrån var din grupp är.
2. Rusta dig och fortsätt utveckla ditt ledarskap – kanske med chefscoachning eller med en riktigt vass ledarskapsutbildning där du får träna praktiskt på det just du behöver.
3. Lita på processen! Grupputveckling tar tid. Minst 12 månader menar Susan Wheelan att det tar innan gruppen når fas 4. Så ta fram tålamodet och preppa er för ett maratonlopp.
Stort lycka till!
FLER LÄSTIPS:
Så sätter du och når SMARTA mål
Ligg steget före med praktiska tips som du har direkt nytta av i din vardag
Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.
Frukost och nya perspektiv ingår. Välkommen!